Rajčata pro sezónu 2015

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?)
14.1.2015 17:45
...mám přesouvatelnou konstrukci 6x 3 m (na této ploše mám 70 rostli rajčat)...Pane Vladimíre, ani se nedivím, že vám rajčata plesnivějí - napráskat na tak malou plochu 70 rostlin, je nerozum. Já mívám záhon 9 x 1.6, na něm ve dvou řádcích (80 cm od sebe) dohromady 36 rostlin (50 cm od sebe). Po dešti to rychle osychá, dá se chodit i mezi řádky, není problém stříkat rostliny ze všech stran. Při tak husté výsadbě vám stříška nepomůže.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Bacula - (37) - 145.88 (?), 13.1.2015 23:17

ještě jedno foto:

rajčata pod střechou
rajčata pod střechou

Kristee - (7) - 239.234 (?), 14.1.2015 8:25

super nápad.. ste riadní šikovníci

aj aj som chcela strešiť,  už v zime som niečo podobné nakreslila manželovi ale on nezdieľa moje nadšenie :(((a sama si asi moc nepomožem

napadla ma ešte jedna vec - podobné konštrukcie asi nie sú moc mobilné ako teda riešiť vyčerpanosť pôdy, kedže tam budú rajčiny asi viac rokov po sebe - obnova celej zeminy á 5 r napr alebo sa tam môžu rajčiny pestovať stále na tom istom mieste?

musím si vymyslieť niečo menej náročné na realizáciu, čo by som zvládla vyrobiť aj sama :D

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 14.1.2015 8:52

take konecne vlozim fotku z lonske sklizne, je fakt, ze kdyz na ne neprsi tak je to parada

host - 243.114 (?), 14.1.2015 15:30
A to budete pěstovat rajčata pořád na stejném místě?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 14.1.2015 16:57

Děkuji za fotky a vyčerpávající informace. Moc mně pomohla informace o smáčení. Já mám přesouvatelnou konstrukci 6x 3 m (na této ploše mám 70 rostli rajčat), rajčata mám vysazena v pětidvojřádcích. Krajní řádky z obou stran mám jen 15 cm od boční hrany konstrukce a i když budu mít stříšku spádovánu dopředu a dozadu a okap z boku nebude tak velký, budu muse krajní řádky posunout ještě alespoň o 15 cm. Plachtu mám modrou zakrývací a budu ji mít jen pro případ, když budou opravdu dlouhodobé srážky.  Ještě jednou díky.
           Vladimír

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 14.1.2015 17:45
...mám přesouvatelnou konstrukci 6x 3 m (na této ploše mám 70 rostli rajčat)...Pane Vladimíre, ani se nedivím, že vám rajčata plesnivějí - napráskat na tak malou plochu 70 rostlin, je nerozum. Já mívám záhon 9 x 1.6, na něm ve dvou řádcích (80 cm od sebe) dohromady 36 rostlin (50 cm od sebe). Po dešti to rychle osychá, dá se chodit i mezi řádky, není problém stříkat rostliny ze všech stran. Při tak husté výsadbě vám stříška nepomůže.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 14.1.2015 18:41

Jako vždy máte nějaké připomínky. Kde jste přišla na to, že mně rajčata plesnivějí. Pokud vím tak rajčata mi zplesnivěla pouze loni a to po vytrvalých deštích začátkem září, kdy prakticky ani neměla možnost oschnout. Jiná rajčata vysazená v jednom řádku skončila stejně. Není mi jasné, kam chodíte na informace o tom jak to u nás v té době vypadalo. Jinak děkuji paní Bacule za informace.

Vladimír

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 209.106 (?), 25.1.2015 13:08

Všem vám přeju mnoho úspěchů se stříškami. Někdy tak v 1988 jsem to zkoušel taky, ale nebylo to ono. Moc práce a málo užitku. Největší problém byl při bouřkách, nejen kvůli větru, ale že při nich zpravidla neprší seshora dolů, ale často, vlivem větru, ze strany a tak byla rajčata stejně mokrá a plísní kontaminovaná. Pak jsem přešel k fóliáku z kašírované fólie, který by ani dnes nestál polovinu zmiňovaných 12tisíc. Vydržel, po občasných opravách, přes 10 let, postupně jsem si postavil tři, až nakonec jsem přešel ke skleníkům.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 25.1.2015 14:15

Žádná bouřka (s výjimkou krupobití) mi ani tak nevadí, jako každodenní děšť s občasnými bouřkami. Jestli prší každý den, tak bez krytu nelze dělat postřik a o tom to je. Já osobně budu natahovat střechu jen při předpovědi dlouhodobějšího deště a to až po nějakém tom prvním dešti nebo bouřce. Moje rajčata i já máme rádi když zaprší.

Vladimír

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 7.26 (?), 14.1.2015 19:44

Já sázel rajčata stejně hustě jako p. Vladimír a žádnou plíseň jsem neměl. Proto si myslím, že kritizovat jeho způsob pěstování není nutné. Vždy záleží na dalších podmínkách - postřiky, počasí, proudění vzduchu a osychání roslin po dešti v dané lokalitě a další vlivy. Asi si to stejně všichni uděláme podle svého a v srpnu se buď pochlubíme pěknou úrodou, nebo budeme naříkat, co nám ta plíseň zase provedla.  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz