Rajčata pro sezónu 2015
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?) 7.1.2015 12:58
Paní Kristino,
Spencer je koktejlové, chuťově vynikající, nepraská. Tipo můžu doporučit - nepraská ani při vytrvalých deštích, moneymaker je velmi úrodné, trochu později zraje, moc nepraská. Tornádo je katastrofa, praská po každém větším dešti, v nepříznivých podmínkách zůstává vrch u stopky tvrdý, nazelenalý. Corsaro je poměrně pozdní, ani ve skleníku se mu moc nedařilo, chuťově nic moc, nemá výraznou rajčatovou chuť, je spíše kyselé.
Z keříčkových Darinka i Marienka jsou rajčata se středně velkými plody (nejsou to cherry nebo koktejlová), velmi brzy zrají, chuť sladká.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kristee - (7) - 239.234 (?), 7.1.2015 13:45
Ďakujem za radu
vyraďujem teda Tornado - finančne neušetrím mam od vlani, ale aspoň miesta na záhone
škrkla som aj corsaro
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.16 (?), 7.1.2015 15:22
Toro, Torino, Tornádo, Tipo jsou typově velmi podobné odrůdy, taková univerzální rajčata, dala by se zredukovat na jednu z nich. Sama již žádné univerzální rajče nepěstuju, pěstuju jen specializované odrůdy, na kečup, na zobání, na saláty. Odolná k plísni... Nakonec rozvařit se dá vše. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 7.1.2015 16:34
Také už žádnou z těchto odrůd nepěstuji, zkoušel jsem všechny, vlastně tzhruba deset let bylo Tornádo mojí hlabvní odrůdou. Mně osobně se zdálo nejvíce odolné k praskání Torino spolu s Cristalem. Ale vždy je něco za něco. Dodnes je asi Tornádo nejpěstovanější hybridní rajče u nás.. Nevím jestli je dobré po jednom negativním hodnocení toto rajče vyřadit. Počkal bych na hodnocení dalších hlavně kvůli mimořádně vlhkému loňskému létu.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 7.1.2015 17:04
Paní Kristíno,
Doufám, že se k tomuto tématu (jaké odrůdy pěstovat) rozvine bohatá diskuze a řada pěstitelů uvede své zkušenosti s Vašimi odrůdami. Pokusím se také napsat svůj osobní názor na jednotlivé odrůdy.
Jestliže již máte semena některých odrůd, tak si zkuste vypěstovat alespoň jednu rostlinu a posoudit jak Vám bude ve Vašich podmínkách růst, jak Vám bude chutnat a jak se osvědčí při dalším zpracování. Když to neuděláte, tak budete každý další rok přemýšlet o tom, jaká ta odrůda vlastně je. To je má zkušenost.
Teď k jednotlivým odrůdám:
Bifteková
Summer Cider- viděl jsem v nabídce Dobrasemena, nikdy jsem nepěstoval ani se pěstovat nechystám
Yellow Gazzi Ribed- také od Dobrá semena, zatím jsem nezkoušel, slyšel jsem že nijak neoslnilo
Costoluto Genovese- velmi dobré universální rajče, s vysoku úrodností, dobrá chuť, vynikající na omáčky a kečupy (snad najlepší nehybridní odrůda na světě) a také jako rajčatová drť
Green Zebra není biftekové rajče a jeho chuť stejně jako Green Zebra cherry mne nijak neoslovila
Z toho co je u nás v obchodě se mně jako klasická bifteková odrůda chuťově nejvíce líbila odrůda Cuor di Bue (hruškový typ Albenga), to ve tvaru srdce jsem nezkoušel.V současné době pěstuji více jak čtyřicet odrůd biftekových rajčat vesměs nehybridních.
Na omáčky, šťávy, lečo
Jak už jsem uvedl výše preferuji jednoznačně Costoluto Genovese. Z Vámi uvedených si myslím, že ješťe Skvrnitý říman je rajče speciálně vyšlechtěné pro tento způsob zpracování. Pochopitelně všechny ostatní Vámi uváděné odrůdy (vlastně všechna rajčata) lze použít, ale pro vyšší obsah šťávy je jejich zpracování náročnější a mně se také zdá výsledný produkt chuťově horší. Toto platí (myslím ta šťavnatost) zejména pro Stupické polní rané a vyloženě malé Spencer (velký podíl slupek).
Sušení a nakládání
Dobrou zkušenost mám se San Marzano 3, Corsaro F1 u mne velmi špatně dozrávalo, ostatní dvě odrůdy jsem nepěstoval a vlastně asi pěstovat nebudu. Upustil jsem od sušení rajčat.
Na zobání
Jistě každá z těchto odrůd má zajímavou chuť, stojí za odzkoušení. Pro mne asi po loňsku nejlepší Goldkrone a Tomatoberry F1, Sweet Aperitif a Sugary Sprite neznám, Bejbino velmi dobré, Pollicino strašně praská, Ildi velmi úrodné v deštivém počasí chuť mdlá a také praská, Daterino pro mě zklamání úrodnost a Sungold F1 budu pěstovat letos- podlehl jsem reklamě na různých webech, která říká, že je to nejlepší rajče se sladkou chutí., kt
Philova- Philovita: Jistě stačí jedna z těchto odrůd, Philova je starší, když jsem je pěstoval vedle sebe, zdálo se mně že Philovita byla úrodnější. Jinak plody stejné.
Keříčkové
Pravidelně pěstuji Napoli, používám ji k zavařování, oloupané nacpu do sklenice, zaliji protlakem z jiných rajčat (většinou ze Startu F1) a zavařím. Byla to pro mne také dobrá odrůda na sušení. Šejk byl pro mne po několik let ohniskem pro šíření plísní. Roma jsem pěstoval jedenkrát, srovnatelná s Napoli.
K ostatním (včetně balkonových) se nemohu vyjádřit, protože jsem je nikdy nepěstoval (s výjimkou Darinky).
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Kristee - (7) - 59.40 (?), 7.1.2015 20:34
Ďakujem p. Vladimír
Naozaj hodnotné rady a pekne spracovaný prehľad
Sumer cider som chcela veľmi vyskúšať ale nebudem brať z dobrasemena asi nič - dosť zle podmienky na posielanie do zahraničia nakup nad 600 KC a 250 KC postovne - to sa mi pre pár semienok naozaj neoplatí, skúsim iné biftekové - asi ten yellov gazi predsa len skusim, pestujete 40 odrod biftekov neporadite nejake dobre ale co zoženiem na SR max CR?
Daterino neviem čitala som tu aj veľmi dobre komentáre na túto odrodu tak isto šejk bol pre niektorých nosná odroda na kečupy - tieto dve ešte teda zvážim uvidím či ešte niekto napíše ako bol spokojný
mam ešte jeden dotaz - min rok som nič nestriekala (mám malé dieťa) ale to moc rajčiny nepapa, po minuloročnej pohrome som rozhodnutá aspoň trocha chemie použiť, len neviem vôbec čo a kedy - veľa sa tu spominal arobat musim to ešte naštudovať
a vlastne druhá otázka má niekto vyskúšané to zázračné hnojivo a substrát od libeše? nie je to len reklamný ťah?
Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 8.1.2015 13:27
Paní Kristino,
Toto je internetové diskusní fórum, a každý z diskutujících zde prezentuje svůj názor. Takže to co píši o Daterinu a Šejku je můj názor a někdo jiný může mít jiné zkušenosti a jeho hodnocení může být úplně jiné a možná i blíže k pravdě. Tak už to s hodnocením odrůd rajčat i jiných rostlin je. Každý se potom sám musí rozhodnout co si vyzkouší, případně bude dále pěstovat. Jen tak k doplnění, mám doma již dva roky plný sáček Šejka a letos budu dvě rostliny pěstovat, protože potřebuji nějaké jeho fotky pro světovou databázi rajčatových odrůd na kanadském webu.
Je těžké někomu doporučit jednu nebo dvě konkrétní odrůdy biftekových rajčat tak, aby se jejich semena běžně dostal koupit v obchodě. Pokud jste ochotna zkoušet něco nového, tak se v případě neúspěchu v obchodech, tak se ozvěte formou soukromé zprávy, jistě se u mne nějaká semena biftekových rajčat, která bych Vám mohl poslat, najdou.
K ostatnímu jen stručně: Rajčata stříkám Acrobatem opravdu jen výjimečně, jednou preventivně v průběhu června a potom v případě akutního ohrožení rajčat plísní bramborovou. Loni jsem stříkal jen jednou, protože postřik v srpnu kdy každý den pršelo a 90% rajčat bylo popraskaných se mě už zdál zbytečný. Sezóna u mne opravdu skončila koncem srpna.
Žádná speciální hnojiva nepoužívám, při výsadbě dávám jen kompost, trochu popela ze dřeva (P, K a Ca) a pro kvetení trochu Superfosfátu. Pokud mám pocit, že mně to neroste, tak zaliji rozpuštěným ledkem vápenatým, v době zrání plodů síranem draselným.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akelacz - (17) - 200.27 (?), 6.1.2015 19:56
Minulý rok, přestože patřil podle měření k nejteplejším, tak se mi zdál poněkud nevydařený a léto v mé lokalitě skončilo kolem 10. srpna. Jako začátečník/amatér pěstuji venku na jižním svahu Berounky rajčata a papriky, takže se potýkám s teplem, vysokou vzdušnou vlhkostí a nočním chladem. Rajčata jsem venku sázel průběžně od 9. až po ~22. května
Od počátku července jsem sklízel v tomto pořadí ranné odrůdy sibiřské Sasha's Altai, Stupické rané polní a Matinu. Chuťově jsem nejlépe hodnotil Sasha Altai, Stupické a Matina byly o málo horší, sobě si podobné.
Po první třetině srpna jsem už musel pravidelně střikat mědí, protože se od začáku měsíce začínala objevovat plíseň. Přesto postřiky jsem jí byl schopen kontrolovat až do konce zaří. Z pozdních odrůd průbežně dozrály SM Gigante 3, Marmande VF, RAF, a Julia Child. Mimo SMG3 na chuti bylo znatelně znát chybějící srpnové teplo. Z pozdních odrůd se nejlépe osvědčilo SMG3, které dobře rodilo a omáčka z něj byla výborná aniž bylo zapotřebí jí doslazovat..
Z běžně dostupných odrůd v roce 2015 mimo jiných jistě zasadím Stupické, SM Gigante 3, Marmande VF a chci zkusit Start F1, přestože se jedná o hybrid.
Přeji ať se Vašim rajčatům daří a ať si najdete si odrůdu, která Vám bude chutnat.
|
|
|
|
|
|
|
vimon - Stříbrný Zahrádkář (407) - 26.179 (?), 7.1.2015 20:24
Dobrý večer, četl jsem ve Vašem příspěvku, že minulý rok byl v lokalitě Berounky nevydařený a jsem tím hodně překvapený. Já pěstuji rajčata v této lokalitě asi 30let a loňský považuji za jeden z těch nejlepších. Ještě v září byla sklizeň stále na maximu a poslední rajčata pěstovaná venku jsem sklízel v polovině října a ve skleníku až v listopadu. Plísen se letos neobjevila - dělal jsem jen 2 preventivní postřiky Acrobatem.
První sklizeň byla 23.června a to odrůdy Start F1, Býčí srdce, Goldkrone a Skvrnitý Říman. Další odrůdy Tiger Tom, Black Krim, Black Rus., Dvoubarevné, Kumato, Carbon a další, jsem sklízel v první dekádě července.
Na podzim jsem venku sklízel nejdéle Black Krim, Goldkrone a neznámé datlové. Ve skleníku to byly odrůdy SMG3 a Goldkrome.
Letos budu asi pěstovat stejné odrůdy + asi 3-4 nové na vyzkoušení. V posledních 10 letech jsem vyzkoušel kolem 100 odrůd, ale nakonec zůstávám asi na 20, ke kterým každý rok zkusím něco nového.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|