Rajčata pro sezónu 2015

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?) 
6.1.2015 16:53

Paní Kristíno,
moc se mně líbí Váš úvodní příspěvek a proto bych rád zareagoval na některé Vámi nastíněné otázky.
1.Bejbino, Toro, Torino, Tipo a Tornádo jsou asi nejčastěji pěstovaná Československá rajčata přizpůsobená pěstování v této oblasti. Měla by dávat vysokou úrodu chutných rajčat, i když každému chutná jiné. Jejich výhodou je také dostupnost na běžném trhu se semeny.
2.Loňské počasí bylo v některých oblastech České republiky stejné jak u Vás, každý den pršelo a byla vysoká relativní vlhkost, u nás na Jižní Moravě také celý August a tak u mne na zahradě skončila sezóna také k 1.9.2014. Co nepopraskalo tak zplesnivělo a celou zkázu dokonala plíseň bramborová. Jediná rada je opravdu nějaké zastřešení tak aby na listech rajčat nezůstávala voda, ve které v poměrně krátké době (cca 6 hodin) vyklíčí spóry plísně bramborové (a to je konec), které se šíří vzduchem na velmi velké vzdálenosti. Proti plísni bramborové může pomoct také chemické ošetření (pokud je ho ovšem vůbec možno při častých srážkách efektivně provést).
3.Ve svém příspěvku píšete, že jste ze severozápadního Slovenska, ale důležitější by asi byla informace o nadmořské výšce a datu, kdy se může u Vás objevit poslední jarní mrazík. Spolu s prvním podzimní mrazem určuje obvyklou vegetační dobu a tím také výběr odrůd, které budou pro Vás vhodné k pěstování. Příklad- takové San Marzano je v našich zeměpisných šířkách vyloženě pozdní odrůdou, takže bez skleníku s nějakou větší úrodou zralých rajčat nelze počítat. Na konci sezóny budete mít plno zelených event. růžových rajčat.
4.Pokud je Vaše pěstební období velmi krátké, tak bych doporučoval rané nebo velmi rané odrůdy, z českých Start F1 a asi nejranější odrůdu na světě Stupické polní rané. Také všechna cherry rajčata jsou raná, což je už dáno velikostí plodů- čím větší plod tak jeho růst a zrání trvá déle. Existují i velmi rané keříčkové odrůdy, mám dojem, že Darienka a ještě jedna, musel bych to pohledat. Jen bych chtěl poznamenat, že žádná odrůda není bez chyby a každému z nás se líbí ta jeho. Stejně tak neexistuje žádné nejchutnější rajče.
5.Pokud jde o cizí odrůdy, je nutno si podle různých referencí odrůdy vybrat a zkusit si vyptat nějaká dvě tři semínka na zkoušku zde na webu nebo i jinde. Jedině zkouškou zjistíte, jestli je to rajče pro Vás vhodné nebo ne.¨
Přeji hodně úspěch v pěstování (hlavně rajčat) a doufám, že se zde na webu často potkáme.
           Vladimír

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 14.232 (?), 6.1.2015 18:42

Ja oblubujem Bejbino f1. Nielen kvoli chuti, ale aj odolnosti a urode. Je to moja oblubena odroda. Poradte co k nemu. Zo 5 odrod, ktore su podla vas top, ale dostupne u nas (nechce sa mi objednavat z druheho konca sveta).

seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 132.254 (?), 6.1.2015 19:14

Když vám chutná Bejbino (stejně jako mně), mohl byste zkusit z cherry odrůd Strillo, Ildi, Goldkrone, Tumbling Tom Red,  Pollicino, z větších pak určitě Start a Stupické, taky Zlatavu. Jsou běžně dostupné v prodejnách s osivem u nás, tak snad i na Slovensku.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 6.1.2015 19:16

Je těžké od počítače poradit. Nevím, na co rajčata používáte, zda jen na jídlo, na saláty, do vaření, na konzervování, sušení... Nevím, kde žijete, jiné odrůdy se dají pěstovat na Vysočině, jiné u Bratislavy. Sestra na Šumavě pěstuje rajčata jen ve skleníku, venku se to u nich nedá, mrzne jim i v létě. Neznám Vaše barevné preference, moje rodina konzumuje jen rajčata klasicky červená, nejí tmavá, žlutá ani růžová.  Z klasických rajčat bych se přimlouvala za Stupické polní rané, chuť neurazí, je neskutečně rané, nemělo by chybět v žádné české / slovenské/ zahrádce.  Zdraví Jiřina

host - 14.232 (?), 6.1.2015 19:59

Ked mi poradite nejake odrody, nerobte si z toho tazku hlavu. Poradte dostupne odrody co chutia vam.

Som pri Bratislave a rajciny mame na salaty a ked sa urodi viac robime stavu. Co sa tyka farby je to jedno. Preferujeme sladke chute a intenzivne az ovocne vone. 

Vopred vdaka.

petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 41.58 (?), 6.1.2015 20:31
Z bezne dostupnych v obchodech je podle me nejchutnejsi goldkrone.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 26.179 (?), 7.1.2015 6:33

Souhlasím s hodnocením odrůdy Goldkrone, které píše Petrpan. U nás je tato odrůda stále jako nejchutnější. Z větších rajčat nám chutná Start F1.  

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 7.1.2015 4:35

Nedalo mně to a jména těch velmi raných keříčkových rajčat jsem si vyhledal. Jsou to hybridy od SEMA a správně se jmenují Darinka F1 a Marienka F1 (pěkně se mně to jméno podařilo zkomolit  smiley ). Pěstoval jsem jen jedno z nich.

Vladimír

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 7.1.2015 7:30

Darinka mě překvapila vysokou pkodností (venku i ve skleníku) pěkných, vyrovnaných plodů. Pěstoval jsem ji vloni poprvé a nečekal jsem to. Nechal jsem keře volně se plazit po zemi bez jakýchkoliv zásahů.

Kristee - (7) - 239.234 (?), 7.1.2015 11:26

Ďakujem p. Vladimír,

za privítanie aj rady

nadm výška je 522 mn.m v miernom údoli, ale pozemok máme na úpäti svahu, pozemok je slnečný, balkóny na južnej a západnej strane,  letné vysievame po 15.máji ked tak prikryjeme, počasie je extremen nestabilné dva roky nebol sneh min rok začiatok januára 10 st, tento rok -10-15 st a pol metra snehu :DDD

konečne som dokončila zoznam odôd, ktoré by som chela pestovať ale mám ich vysnených nejak veľa

rada by som Vas p. Vladimír alebo aj incýh prispievateľov poprosila o prípadnu korekciu - niečo musím vyradiť ale neviem sa rozhodnúť

Takže zoznam:

TYČOVÉ

bifteky - summer cider, yellow gazzi costoluto genovese, green zebra

na omačky, šťavy, lečo - toro, torino, tornado, tipo, menymaker, stupické polné ranne, spencer, start, škvrnitý rýman

sušenie, nakladanie - andine cornue?, SMg 3, monika F1?, corsaro

zobkanie - bejbino, policino, sweet aperitiv, goldkrone, ildi, daterino, tomatoberry, sugary sprite, sungold

mam zobrať philovu alebo philovitu??? dosť drahe takže len jeden druh

KRIČKOVÉ

na kečup - orbit, šejk, napoli

zavarať - roma, goldroma

zobkať currant red, darinak, marienka?

BALKONOVKY

- môžu byť na nekrytom bakóne (bude na ne pršať ale aj viac slnko svietiť)

Lizzano, Romello, Terenzo, Vilma, Balkonzauber, Azték, Venus

našťastie o tom nevie manžel - sfleku infarkt - neche povoliť ani kričkove v nadobách na balkon ale ja si ich tam aj tak dám (po vlaňajšom plesnivom utoku dám čo najviac pod strechu)

Ďakujem za každú pripomienky

PS nemôžem zohnať finik želtyl ani sl. devočku, suncherry, caspar - neviem objednávať v zahraničí ale ak by mi nejaká dobra duša objednala a poslala tak jej zaplatím semienka aj výdavky na poštovné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz