Rajčata pro sezónu 2015

Kristee - (7) - 239.234 (?)
5.1.2015 10:33

Dobrý deň,

zdravím všetkých vašnivých záhradkarov obzvlašť rajčinových fandov - ja som prepadla tomuto  "športu" pred 3 rokmi po dostavaní vlastného domčeku + konečne záhrada, ale obzvlášť ma nadchlo pestovanie rajčín a paprík + okajovo aj inej oplodovej zeleniny

teší ma že som našla ja toto skvelé fórum aj keď nie v domácej krajine - ale bývam na severe slovenska 15 km od hraníc s ČR :))))

rada sa budem s vami deliť o pestovateľské úspechy aj neúspechy aj keď na nejaké now how som ešte v plienkach a učímsa prevažne o dvás "veľkých" záhradkarov

na úvod prosím o radu aké odordy by ste doporučili na poľné pestovanie do severnej oblasti asi niečo ako na valašsku  (soláň) alebo oblasť frýdek místek a horná bečva - rajčiny tyčové, aj kríčkové tento rok sa chcem zamerať na balkónovky nakoľko objednávam nové truhliky od libeše.

min rok som vypestovala doma 120 krásnych priesad, vysadila som 80 (zvyšok cez dovolenku svokra nepoliala tak kaput) - bejbino, toro, torino, tipo, tornado, SM 3,  beefmaster

výška aj cez 2m, krásne plné vyjany a potom celý august celých 30 dni pršalo + teplo ´do týždňa komplet všetko zničené nedozrala ani jedna paradajka

ale nedala som sa odradiť (som veselý a optimistický typ) a tento rok začínam opäť + chcem pestovať menej ale viac odrôd aj v kvetináčoch veľkých na terase + aj na balkoóch + truhlikové

na vaše rady ideme paradajky bud zasteršiť ale použiť systém klimatických buniek

skleník ešte neviem kam dať nakoľko záhrada je ešte v holo stave a neviem presne kde čo bude, max idem investovať do parenista, pozemok je tiež dosť malý a zle členený do L ledva sme tam dali dom

Ďakujem za každú radu a teším sa že môžem byť členom tejto milej pradajkovej komunity

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 5.1.2015 9:19

tady, prý jsou spolehliví

aldyk - (37) - 176.230 (?), 5.1.2015 10:37

No nevím, ale loni jsem na tomto estonském webu děvočku objednával také, přišla v originálním balení ale vyrostlo z toho něco úplně jiného (kulaté nedobré plody které nikdo nechtěl jíst). A nebyl jsem sám, už se to tu probíralo... Jinak vyřízení objednávky bylo rychlé a ostatní rajčata byla ok. Nepodělil by se někdo o originální pravou děvočku? rád bych ji vyzkoušel.

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 39.231 (?), 6.1.2015 18:17

Pane Petře, byl jsem Vaším spoluodběratelem děvočky, vyrostlo mi také něco jiného (přes 2 m vysokého) s mlými kulatými plody, které mi však celkem chutnaly. Takže "to" vysadím i letos. Mir.

aldyk - (37) - 176.230 (?), 14.3.2016 10:49

Dal jsem jim ještě jednu šanci a v roce 2015 vysadil znovu z jiného pytlíku. Výsledek ale stejný, nicméně chuťově byly podstatně lepší (zřejmě způsobené teplým a suchým létem) a taky mě docela chutnaly. Takže zasadím i letos. Na pravou děvočku ovšem nemají, ta je chuťově někde jinde.

host - 34.0 (?), 14.3.2016 11:47

dle mé zkušenosti, u děvočky záleží na místě pěsto´vání a hnojení - při pohnonojení Kristalon gold jsou plody kulaté, v dalších patrech normálně podlouhlé. A pokud má rostlina méně světla je to lijána. EM

host - 158.47 (?), 5.1.2015 14:25

Nemôžem si pomôcť ale v ponuke tam nie jesad

mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 6.1.2015 9:09

opravdu jsem ho tam nenašel, ale ještě v listopadu ji v nabídce měli, firma Sedek ji v nabídce má tak nevím kde je problém, ale je pravda že jsem semena děvočky koupil vloni na netu v or.balení a vzešlo z toho něco už na první pohled jiného.finnik krasnyj byl oktak nevím kde je chyba.

mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 5.1.2015 10:58

zdravím, můžu se zeptat jak jste zastřešili rajčata? letos bych to chtěl vyzkoušet

Bacula - (37) - 145.88 (?), 6.1.2015 23:13

Dobrý den, zastřešení jsme dělali z důvodu ochrany proti plísni, protože na zahradě nemám žádné místo pod nějakou stříškou, kde by rajčata byla chráněná. Stříška je na volném záhoně, vyrobena z lešenářských tyčí svařených do T, navrch jsou dřevěné lišty a je to pokryto takovým silným igelitem, který se prodává jako metráž a je určen pro foliovníky. Měla jsem to takto první sezonu a zdá se, že to bylo ku prospěchu. Mám trochu obavy nyní, protože vlastně tímto budu sázet rajčata na stejné místo. V letošním roce musím také lépe vyměřit výsadbu a rajčata dát více dovnitř konstrukce (vloni jsem toto podcenila). V případě zájmu mohu poskytnou foto zastřešení, až mi manžel prozradí, kde máme tyto fotky uložené.

Kristee - (7) - 239.234 (?), 5.1.2015 10:33

Dobrý deň,

zdravím všetkých vašnivých záhradkarov obzvlašť rajčinových fandov - ja som prepadla tomuto  "športu" pred 3 rokmi po dostavaní vlastného domčeku + konečne záhrada, ale obzvlášť ma nadchlo pestovanie rajčín a paprík + okajovo aj inej oplodovej zeleniny

teší ma že som našla ja toto skvelé fórum aj keď nie v domácej krajine - ale bývam na severe slovenska 15 km od hraníc s ČR :))))

rada sa budem s vami deliť o pestovateľské úspechy aj neúspechy aj keď na nejaké now how som ešte v plienkach a učímsa prevažne o dvás "veľkých" záhradkarov

na úvod prosím o radu aké odordy by ste doporučili na poľné pestovanie do severnej oblasti asi niečo ako na valašsku  (soláň) alebo oblasť frýdek místek a horná bečva - rajčiny tyčové, aj kríčkové tento rok sa chcem zamerať na balkónovky nakoľko objednávam nové truhliky od libeše.

min rok som vypestovala doma 120 krásnych priesad, vysadila som 80 (zvyšok cez dovolenku svokra nepoliala tak kaput) - bejbino, toro, torino, tipo, tornado, SM 3,  beefmaster

výška aj cez 2m, krásne plné vyjany a potom celý august celých 30 dni pršalo + teplo ´do týždňa komplet všetko zničené nedozrala ani jedna paradajka

ale nedala som sa odradiť (som veselý a optimistický typ) a tento rok začínam opäť + chcem pestovať menej ale viac odrôd aj v kvetináčoch veľkých na terase + aj na balkoóch + truhlikové

na vaše rady ideme paradajky bud zasteršiť ale použiť systém klimatických buniek

skleník ešte neviem kam dať nakoľko záhrada je ešte v holo stave a neviem presne kde čo bude, max idem investovať do parenista, pozemok je tiež dosť malý a zle členený do L ledva sme tam dali dom

Ďakujem za každú radu a teším sa že môžem byť členom tejto milej pradajkovej komunity

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz