Rajčata pro sezónu 2014
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 17.12.2013 18:19
-Ne všechny bifteky je třeba omezovat počet květů (záleží na tom jak velké plody tvoří). V každém případě likviduji tzv. megablooms (dva a více srostlých květů), které jsou u některých odrůd většinou na prvním vijanu. Z těchto megablooms se vytvoří nevzhledné, dvojití strašně veliké rajče, které zabrzdí celý rozvoj rostliny (hodně náchylné jsou Beefmaster a Brutus). U rajčat s velikostí nad 300 g se doporučuje na prvním vijanu ponechat tři plody na druhém a dalším čtyři plody. Bez rozdílu u všech biftekových odrůd používám u zálistku pod prvním vijanem missouri vyštípnutí a tím podpořím listovou plochu rajčete. Dále pokračuji tak, aby rostlina stále rostla a současně zrály plody (někdy se tato rovnováha hleda těžce).
Nikdo nejdeme na zahradu a utrhneme úplně zralé Cherokee Purple a hned ho konzumujeme. Utrhne se když je vybarvené a uloží se v chladnější místnosti, kde pomalu dozrává- pochopitelně je třeba kontrolovat.
Nevidím rozdíl v chuti u protlaku, omáčky ani u drcených rajčat z Costoluta oproti mým rajčatům typu San Marzano. Já docela věřím tomu, že u nás vypěstované San Marzano není totéž co San Marzano z oblasti pod Vesuvem. Už jsem myslím psal, že znám pěstitele, kteří nejí syrová rajčata a dělají jen pasty (až 100 litrů ročně) a Costoluto Genovese považují ve svých podmínká za naprostou jedničku. Sám si myslím, že Costoluto není ani špatné rajče na saláty a sendviče na rozdíl od SM.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 17.12.2013 13:17
mnohe odrudy od teto firmy se nabizeji i u jinych firem..
já letos uprednostnil nákup osiv prvně u Moravoseedu, neboť komunikace se Semem není až tak hladká jako v minulých letech, bohužel
Nejvíce jsem zvědav na oválné rajče tyčkové, zatím pod číslem, no uvidíme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 17.12.2013 13:19
Thompson & Morgan má prodej ale zase taková výhra to není. U nás zastoupení není, na Slovensku jsem byl jednou tady v Bratislavě ale nabídku si už nepamatuji, spíše Holandská. Něco z Maďarska je tady, dobře se nakupuje v Holandsku tady. Vloni jsem v Anglii nakoupil ve dvou e-shopech, na jména si bohužel nyní nepamatuji.
Vzpomněl jsem si na jeden .
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 17.12.2013 17:58
Já jsem na sezónu 2014 nakupoval Zde
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.2 (?), 18.12.2013 12:08
Na těchto stránkách jsem se inspirovala a zkusila pěstovat něco jiného než dříve a jinak než dříve... Nadšení bylo veliké, ale spokojenost už menší... 1. 1.opožděný výsev (na Josefa), který jsem letos zkusila se mi vůbec nevyplatil! Dozrávání bylo velmi opožděné - takže se vracím k ledno-únorovému výsevu. 2. pěstování rajčat venku se mi v naší poloze také neosvědčilo - plíseň+pozdní dozrávání, které velmi snížilo úrodu 3. pěstování v kbelících - mi prostě nejde, úroda minimální 4. nové odrůdy - mi rodina nijak nepochválila, vracím se i vzhledem k časovému ubytku k pěstování tyčkových rajčat Tornádo ve skleníku ( + pro mě si přidám 1-2 tyčkové odlišnosti). Nemám ráda přebujelost rostlin, které nestíhám omezit. Lenča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|