Rajčata 2024

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10383) - 70.240 (?)
31.8.2024 14:12

Výborně pan Pepé, ovšem já musím konstatovat, že část porostu začala docela rychle chřadnout. Rok a půl prošlá Ortiva by snad ještě mohla fungovat, co říkáš, Kuky? U Ridomilu Gold bylo uvedeno maximálně 3x za sezónu, tak se toho držím, a dávám nyní tu Ortivu. Venku pokračují tropy, takže počasím to určitě nebude.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (258) - 210.156 (?), 28.8.2024 9:57

ahoj, no ja vcera objevil na odrudach Angelle a Odat prvni znamky plisne jak na listu, tak na stonku, tedy jsem potreti postrikal. Stale cekam na prvni zrale srdce, ostatni odrudy uz prubezne sklizim, ale ne tak, abych mel najednou treba 5 kg rajcat, spis tak na jidlo pro nas, dceru a tchyni, tak akorat. Zaroven degustuji a vylucuji odrudy ktere uz nechci, aby se muj sortiment stabilizoval. Takova zajimavost, Gold Nugget od Vladimira, prvni plody byly opravdu bez semen, ovsem jako prvni i pres postriky podlehla plisni, ale stale se drzi ale je bez chuti, zajimave je ze i pres totalni zniceni rostliny plody dozravaji a ani jeden neni plisni napaden, proste vypadaji zdrave. A to uz na ni plisen radi dobre mesic. Ve skleniku angelle stale bio bez znamek napadeni. Ostatni rajcata venku zatim bez znamek napadeni, krom sem tam nejaky listek, stonky nikoli. Podle toho jak sklizim tak mam pulku cervence. Hlavne potrebuji semena, tedy musi ty srdce od kazdeho aspon jedno dozrat, zatim jen rostou.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 9.142 (?), 28.8.2024 10:24

Už jsem to tu psal, plíseň sice je, ale nevýznamná a jak je psáno, sezóna končí. Zatím jen obíráme napadené listy, stříkat už nebudu, tady sezona končí brzy časnými záříjovými mrazíky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10383) - 70.240 (?), 28.8.2024 15:34

Já už neexperimentuju, Miloši. Ale jsem rád, že jsem nějaká rajčata přece jen vysel, i když pozdě. Moc se mně do toho letos nechtělo. Tak dobrá rajčata koupíte v krámě jen málokdy, takže ok. Pokusím se ten porost pomocí prošlé Ortivy nějaký čas udržet. Hlavní věc, že přestaly po nasazení fungicidů hnědnout plody.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10383) - 70.240 (?), 31.8.2024 14:12

Výborně pan Pepé, ovšem já musím konstatovat, že část porostu začala docela rychle chřadnout. Rok a půl prošlá Ortiva by snad ještě mohla fungovat, co říkáš, Kuky? U Ridomilu Gold bylo uvedeno maximálně 3x za sezónu, tak se toho držím, a dávám nyní tu Ortivu. Venku pokračují tropy, takže počasím to určitě nebude.

host - 214.246 (?), 31.8.2024 17:05

https://youtu.be/0Vc-9bylzfs?si=yaJWMwgyjvuuJPEw

Toto video bych doporučil shlédnout. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10383) - 70.240 (?), 1.9.2024 15:11

Listy některých rostlin žloutnou a není to suchem. Některé listy ztmavnou, pokroutí a seschnou, to přičítám plísni bramboru, která se po vysazení Ridomilu Gold opět projevuje ve větší míře. Ty žluté listy můžou být projevem blížícího se konce sezóny, vysílením plodící rostliny, nebo nevím čím ještě. Více se to projevuje u rostlin ve větších kontejnerech v polostínu. Zrání plodů probíhá normálně, jen ty žloutnoucí rostliny toho zřejmě už moc nedají.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 9.142 (?), 1.9.2024 17:04

Máte recht, není to suchem, ale "rokem". Loni touto dobou jsem mučil přebytky rajčat celou rodinu a spoustu zavařil. Letos to ani nenarůstá, ani nenasazuje. Možná jim po mně bylo smutno. Teď už to žádná hitparáda nebude.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10383) - 70.240 (?), 1.9.2024 22:16

PP: Část porostu vypadá ještě dobře (viz.fotka). Doufám, že to nějakou dobu ještě udržím. 

host - 20.128 (?), 1.9.2024 23:15

PePé není to rokem, protože já i letos "mučím přebytky" a rajčata nemám žluté. Je hrozné sucho a denně je zalívám. 

host - 36.10 (?), 28.8.2024 10:58

Pane Vladimíre,
na starším vlákně mě zaujalo pěstování Ramalletů. Chtěla bych se Vás jako zkušeného pěstovatele zeptat na několik věcí. Kde jste koupil semena, web mi v podstatě nic nenabízí? Je nutné je pěstovat pod stříškou nebo v nádobách, aby nedostávaly tolik atmosférické vláhy, jak často je zaléváte? Jak jsou odolné plísním (letos jsem zatím nestříkala, rajčata se zatím drží (Start, Tornádo, Bejbino, Primabella, Datlové, Vejce ptáka Ohniváka, Divoké, Malinové, Bosenské))? V jakém momentu určíte – to už nesním, to budu skladovat – je to až na podzim před prvními mrazy? Ptám se proto, protože mám vždy spousty zelených rajčat, které postupně dozrávají utržená a někdy vydrží i do Vánoc, i když je chuť už opravdu mizerná.
Děkuji za Váš čas na odpověď pro mé nožná i hloupé otázky. Lenka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025