Tak denska jsem dal rajčata už do skleníku. Letos jsem je zase nasel moc brzy, takže jsou sazenice zase přerostlý (30-40cm). Zasadil jsem je ale hluboko, aby ještě prokořenily ze stonku, takže nad povrch kouká asi tak 20-25cm. Letos mám odrůdy Toro, Tornádo, Tipo, Aprikola, Goldkrone, Taiko, Odat, Delikano, celkem 12 rostlin.
Toro je velmi rané a plodné rajče. Při výsadbě na přelomu dubna / května a dobrém počasí začínám sklízen na konci června. Jeho nevýhodou je tvrdý zelený límec okolo stopky plodů.
Tornádo začínám obvykle sklízet v polovině čevence. Známé praskání plodů není při domácím zpracování takový problém.
Tipo mám letos poprvé pro srovnání s prvními dvěmi odrůdami, jak jsou na tom s ranností a výnosem.
Aprikola je oranžové třešňové rajče velmi dobré chuti. Před dozráním má ale více kyselinek, takže se nesmí podtrhnout. Při plné zralosti je naopak vynikající.
Godkrone je žluté třešňové rajče. Nemá tolik kyselin, takže při plné zralosti je moc sladké až mdlé. Radši ho sklízím dřív.
Taiko a Odat mám letos poprvé. Nechal jsem se nalákat na dni otevřených dvěří Moravoseedu v Lednici.
Delikano je velmi rané a dosti bujné rajče. Má kratší vijany (cca 8 plodů), méně šťávy a velmi rychle dozrává. Na konci léta ho nechávám nahoře větvit a vedu ho vodorovně pod střechou skleníku. Z květů vykvetlých na začátku září ještě bez problému plně dozrajou rajčata.
V březnu jsem do skleníku zapravil Cererit Gold. Později, když už rajčata silně přirůstají a plodí tak hnojím Hoštickým hnojivel na rajčata a papriky do zálivky 1x za 14dní. Minulý rok se rajčatům moc nelíbilo studené jaro, snad to letos bude lepší.