Rajčata 2024
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (258) - 158.138 (?) 1.6.2024 23:14
Další, ani skleník žije, celkem asi 4cm vrstva krup, hustá smršť.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 2.6.2024 23:54
Mělo tam být "ano, skleník žije"? Silně v to doufám.
Pohledy jsou tristní, ale myslím si, že MP nenechá všechno zahynout. Něco určitě obrazí.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 63.11 (?), 7.6.2024 8:26
Jsem tak trochu patriot a proto jsme v roce 2018 s mým kamarádem Robertem (z Calgary- Kanada) nabídli k pěstování semena mého nejoblíbenějšího rajčete Start F1. Rozesílali jsem je dle zájmu po celém světě, hlavně v Evropě a severní Americe-poslali jsme je více než 60 zájemcům. Koupil jsem cca 3500 semen od Moravoseedu. Letos se mně začali ozývat pěstitelé, že už jim semena došla, a že by rádi další semena, protože se jim toto rajče velmi líbí. Mám v krabici ještě semena z té akce, a tak jsem vždy na vyžádání pár semen poslal. Nakonec jsem se rozhodl, že podniknu další propagaci této odrůdy, a tak jsem poslal cca 1000 semen pořadateli každoroční podzimní výměnné akce nazvané MMMM swap. Dnes jsem se dozvěděl, že semena v pořádku došla. Doufám, že se propagace této odrůdy povede a Start F1 se přiřadí, k za Atlantikem asi nejoblíbenějšímu českému rajčeti Stupickému polnímu ranému.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 174.127 (?), 10.6.2024 14:21
To je super, Vladimíre, bolo by celkom pekné, keby aj naše semenárske firmy ocenili tvoj prínos k propagácii tejto odrody. Startky aj ja milujem a nevynechala som ich na mojej záhrade ani raz za vyše 40 rokov.
Eva T.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 60.18 (?), 10.6.2024 18:42
Já to vidím tak, že firmy Moravoseed a SEMO nemají zájem nějak tuto odrůdu propagovat v severní Americe. Přece jen jim jde především o obchod a nějaký vývoz třeba do USA by nebyl jednoduchý. My jsme s Robertem rozjeli tu propagaci v roce 2018 a rozdali jsme semena cca osmdesáti zájemcům. Robert ta semena co má průběžně dává svým známým v Calgary o okolí. Letos se mně ozvalo několik zájemců jimž už semena došla a chtěli by dále pěstovat, několik hodnocení se zmiňovalo o vynikající chuti (třeba že manželka je má nejraději). Poslat jeden sáček letecky do USA stojí 50,- Kč. Přitom cca 3500 semen mně v tom roce 2018 stálo 380,- Kč plus poštovné. Proto jsem těch víc jak tisíc semen poslal Tormatovi, který je zařadí na podzim do výměnné MMMM swap. Jinak si myslím, že ta propagace se tak trochu ujala, a že o této odrůdě se už tam diskutuje.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (258) - 158.138 (?), 14.6.2024 21:25
Ahoj, prosím o radu. Vzhledem k tomu že moje zahrada dostala nálož kroupu, stonky na rajčatech začínají obrážet, a já vybírám vhodné zalistky na vypěstování nových stonku. Dotaz zní, čím stříkat proti plísni, co je nejméně škodlivé, protože tomu se nevyhnu, když to budu mít asi o měsíc zpožděné, ne li víc. A protože stonky jsou otlucene, měl bych už preventivně stříkat. Poradíte? Na Wikipedii jsem moc informací i inkriminovaných účinných látkách moc nenašel.bioakumulace, rozpad a podobně. Případně zda to dát pak na kompost nebo raději do popelnice.Děkuji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 167.53 (?), 15.6.2024 7:09
Zkuste Ortivu nebo Revus, mají krátkou OL a zvláště s Revusem mám dobré zkušenosti, Ridomil už zakázali. Zde máte odkaz na co vše je v USA Revus registrován. U nás byl dříve jen do brambor, ale registrace se postupně rozšiřuje.
Každopádně začněte ošetřovat až budou mít rajčata nějakou listovou plochu. Rovněž je dobré umět plíseň rozpoznat a nezaměňovat s různými jinými chorobami (septorioza, hniloba apod.), opřípadně s nedostatkem určitých prvků (vápník, hořčík).
Pokud nemáte v okolí brambory, tak bych se plísně bramborové nebál.
M.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|