Rajčata 2024

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?)
3.6.2024 9:27

Tohle je asi to nejhorší, co může zahrádkáře nebo sadaře v sezóně potkat. Držím Vám palce, pane Miloši, abyste to ustál a aby rostliny co nejdřív zregenerovaly. Aspoň že skleník Vám vydržel a to, co máte v něm.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (258) - 158.138 (?), 1.6.2024 23:14
Další, ani skleník žije, celkem asi 4cm vrstva krup, hustá smršť.
Cibule
Cibule
Brambory
Brambory
Rajčata
Rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 2.6.2024 23:54

Mělo tam být "ano, skleník žije"? Silně v to doufám.

Pohledy jsou tristní, ale myslím si, že MP nenechá všechno zahynout. Něco určitě obrazí.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (258) - 158.138 (?), 3.6.2024 9:00
Ano. Holt to bude trvat. Nechci jiné sazenice, i když jeste u nás v zahradnictví prý něco mají, mám vybrané odrůdy. Něco určitě obrazi, už se to i děje. Jen musím znovu vysit cuketu, ta úplně zmizela. Cibule se pěkně regeneruje.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 3.6.2024 9:27

Tohle je asi to nejhorší, co může zahrádkáře nebo sadaře v sezóně potkat. Držím Vám palce, pane Miloši, abyste to ustál a aby rostliny co nejdřív zregenerovaly. Aspoň že skleník Vám vydržel a to, co máte v něm.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 63.11 (?), 7.6.2024 8:26

Jsem tak trochu patriot a proto jsme v roce 2018 s mým kamarádem Robertem (z Calgary- Kanada) nabídli k pěstování semena mého nejoblíbenějšího rajčete Start F1. Rozesílali jsem je dle zájmu po celém světě, hlavně v Evropě a severní Americe-poslali jsme je více než 60 zájemcům. Koupil jsem cca 3500 semen od Moravoseedu. Letos se mně začali ozývat pěstitelé, že už jim semena došla, a že by rádi další semena, protože se jim toto rajče velmi líbí. Mám v krabici ještě semena z té akce, a tak jsem vždy na vyžádání pár semen poslal. Nakonec jsem se rozhodl, že podniknu další propagaci této odrůdy, a tak jsem poslal cca 1000 semen pořadateli každoroční podzimní výměnné akce nazvané MMMM swap. Dnes jsem se dozvěděl, že semena v pořádku došla. Doufám, že se propagace této odrůdy povede a Start F1 se přiřadí, k za Atlantikem asi nejoblíbenějšímu českému rajčeti Stupickému polnímu ranému.
Vladimír

53 sáčků po dvaceti semenech
53 sáčků po dvaceti semenech

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 174.127 (?), 10.6.2024 14:21

To je super,  Vladimíre, bolo by celkom pekné, keby aj naše semenárske firmy ocenili tvoj prínos k propagácii tejto odrody. Startky aj ja milujem a nevynechala som ich na mojej záhrade ani raz za vyše 40 rokov.

Eva T.

Startky pred zrkadlom v skleníku.
Startky pred zrkadlom v skleníku.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 60.18 (?), 10.6.2024 18:42

Já to vidím tak, že firmy Moravoseed a SEMO nemají zájem nějak tuto odrůdu propagovat v severní Americe. Přece jen jim jde především o obchod a nějaký vývoz třeba do USA by nebyl jednoduchý. My jsme s Robertem rozjeli tu propagaci v roce 2018 a rozdali jsme semena cca osmdesáti zájemcům. Robert ta semena co má průběžně dává svým známým v Calgary o okolí. Letos se mně ozvalo několik zájemců jimž už semena došla a chtěli by dále pěstovat, několik hodnocení se zmiňovalo o vynikající chuti (třeba že manželka je má nejraději). Poslat jeden sáček letecky do USA stojí 50,- Kč. Přitom cca 3500 semen mně v tom roce 2018 stálo 380,- Kč plus poštovné. Proto jsem těch víc jak tisíc semen poslal Tormatovi, který je zařadí na podzim do výměnné MMMM swap. Jinak si myslím, že ta propagace se tak trochu ujala, a že o této odrůdě se už tam diskutuje.

Vladimír

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (258) - 158.138 (?), 14.6.2024 21:25
Ahoj, prosím o radu. Vzhledem k tomu že moje zahrada dostala nálož kroupu, stonky na rajčatech začínají obrážet, a já vybírám vhodné zalistky na vypěstování nových stonku. Dotaz zní, čím stříkat proti plísni, co je nejméně škodlivé, protože tomu se nevyhnu, když to budu mít asi o měsíc zpožděné, ne li víc. A protože stonky jsou otlucene, měl bych už preventivně stříkat. Poradíte? Na Wikipedii jsem moc informací i inkriminovaných účinných látkách moc nenašel.bioakumulace, rozpad a podobně. Případně zda to dát pak na kompost nebo raději do popelnice.Děkuji.
Dnes
Dnes

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 167.53 (?), 15.6.2024 7:09

Zkuste Ortivu nebo Revus, mají krátkou OL a zvláště s Revusem mám dobré zkušenosti, Ridomil už zakázali. Zde máte odkaz na co vše je v USA Revus registrován. U nás byl dříve jen do brambor, ale registrace se postupně rozšiřuje.

Každopádně začněte ošetřovat až budou mít rajčata nějakou listovou plochu. Rovněž je dobré umět plíseň rozpoznat a nezaměňovat s různými jinými chorobami (septorioza, hniloba apod.), opřípadně s nedostatkem určitých prvků (vápník, hořčík).

Pokud nemáte v okolí brambory, tak bych se plísně bramborové nebál.

M.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 15.6.2024 8:50
Včera jsem v skleníku objevil první rajče postižené suchou hnilobou. Nemeškal jsem a všechny rostliny jsem postříkal 1% roztokem Kalcolitu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz