Petře, netroufnu si říct, že PB je na ústupu. Faktem je, že dva roky po sobě neměla moc vhodné podmínky pro masivní šíření. Domnívám se, že tím se zvýšila důležitost místních, tedy blízkých, zdrojů oproti těm "velkokapacitním". Což by i vysvětlilo mnohem slabší nápor infekce - máte i bez postřiku solidní úrodu. Ale je to opravdu jen dojem, nemám to čím podložit. Všiml jsem si, že pro masívní invazi plísně jsou potřeba nejen vlhkost a nižší teploty, ale i silný vítr před frontou. Ten pak z jednoho zdroje dokáže přenést spóry na desítky kilometrů. Loni ani letos u nás tahle kombinace (zatím) nenastala. Ovšem příští rok může být úplně jiný a PB bude opět řádit jako vzteklá.
Ten můj samovyrostlý Koralik, který prokazatelně letos PB dostal, je mi trochu záhadou. Spóry prý přežívají jen na hlízách brambor. Ovšem tenhle Koralik se opravdu o brambory ani neochomejtl (a loni jsem je navíc měl zcela zdravé, nikoliv však v 2021) a semínko, podle místa vyklíčení, pocházelo pravděpodobně z plísňového roku 2021. Postižení nebylo nijak rozsáhlé, a tak likvidace rostliny znamenala konec PB na zahradě. Nehraje mi to s tím, co o PB vím ze zkušenosti. Pravda, ostatní mé keře jsou všechny PB odolné, takže nejspíš zablokovaly vývoj dalších spór a tím i šíření choroby.
Mám za to, že PB jen nuceně pospává a čeká na vhodnou příležitost a podmínky. Nedám se ukolébat: to gró mých odrůd zůstane PB odolné. Už jen proto, že Bobby už zase nabídl nové PhR odrůdy. Zvědavost je příšerná síla. :
Milan HP