Rajčata 2021

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?)
30.6.2021 9:25

Tohle bude chtít znalce. Žeby nějaká viróza?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 28.6.2021 13:16

Polyram nemá systémovou složku a používá se jen na plíseň bramboru na bramboru. Ne na rajčatech. Tím asi myslí tu náhradu za Acrobat. Orvego jsem vlastně taky zkoušel a OK. Jak na bramborách, tak i na rajčatech. To Cabrio Duo z Polska se mi jeví na bramborách jako velmi účinné, tak na rajčatech bude fungovat taky. Omezení postřiku např. 3x za sezónu je hlavně kvůli vzniku rezistence. Samozřejmě je dobré přípravky střídat, ale na zahrádce bych to vůbec neřešil. Cabrio Duo je i na plíseň cibule a okurky!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.6.2021 16:58

Dovolím si hovořit za běžného spotřebitele, jako je například pan Slováčik, který kupuje chemikálie pro zahradu v obchodě. Tím pádem ho nebudeme zatěžovat žádným Orvegem, Cabriem Duem a ničím, co se nedá běžně koupit. Co se týče mědi, tak nemluvím o škodlivosti, ale o nepěkném modrém povlaku a delší OL. Chci vidět, jak každý stříká hlavně spodní část listů. "Vychytávky Ládi Hrušky" jsou také jistě zajímavé, ale spíš mě peroxid vodíku zaujal tím, že se údajně dá použít do zalehlého ucha, než ho stříkat na rajčata. Všechno je ale možné, to se s nikým nepřu. Takže suma sumárum to vypadá, že s panem Slováčikem zůstaneme pevně nohama na zemi, lépe řečeno dáme to, co je k mání a to je Ortiva a nikoliv Orvego, prastarý Ridomil, kterého mám ostatně zásobu na několik let a budeme se "usilovně modlit", aby za Ridomil a Acrobat byla rychle k dostání nějaká náhrada.smiley

host - 63.253 (?), 28.6.2021 19:29

Já uvažuji, že alespoň jednou střiknu Acrobatem. Stříkám málo a mám ještě ten Acrobat co měl napsanou OL 21 dní. Přeci jen bych nechtěl ztratit odrůdy, které jsem ještě neměl, chci je ochutnat a potřebuji také našetřit nějaká semena. 

Vladimír

host - 6.7 (?), 29.6.2021 15:00

este lepsie by ste spravili, ak by ste zohnali draselnu formu KHCO3. Mohli by ste bez obav pouzit vyssiu koncentraciu ako u sodnej soli.

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 30.6.2021 9:22

Objevují se mi na většině rostlin ve skleníku s větší či menší intenzitou světlé fleky na listech. Je to již delší dobu, zatím jsem to nijak neřešil, měl jsem prvně za to, že se jedná o reakci na náhlé změny teplot ve skleníku (pěstuji v něm prvním rokem). Teď je mi už ale jasné, že je to něco jiného. 

Na internetu jsme jediné "poškození" podobné takovýmto skvrnám, které nejsou považovány za plísňové onemocnění našel pouze buď nedostatek draslíku anebo zinku. Hnojím Krystalonem zdravé rajče - možná ale málo - v cca týdenním intervalu 10l konev na 12 rostlin. U venkovních rostlin se mi toto nevyskytuje a hnojím obdobně - pro změnu Krystalonem Plod a Květ. Ve skleníku ale na druhou stranu rostliny rostou cca 2x rychleji. Závlaha kapková, 1x za 2 dny na 45min., kapkovače rozteč 22cm, rostliny mají rozestup cca 44cm :)

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

světlé fleky na listech 1
světlé fleky na listech 1
světlé fleky na listech 2
světlé fleky na listech 2
světlé fleky na listech 3
světlé fleky na listech 3
světlé fleky na listech 4
světlé fleky na listech 4

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 30.6.2021 9:25

Tohle bude chtít znalce. Žeby nějaká viróza?

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 30.6.2021 9:28

Ještě jsem zapomněl dodat možný nedostatek hořčíku, aby byl výčet nedostatků kompletní :)

A také to, že rostliny zdá se prosperují, jenom možná menší plody, např. Start má pouze 40g u všech rostlin. Násada plodů je dobrá.

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 30.6.2021 10:33

Na houbové (plísňové) onemocnění to nevypdá. Usuzoval bych na nerovnováhu ve výživě, něčeho je moc, něčeho nedostatek. Některý prvek může blokovat příjem jiného. Píšete, že přihnojujete Kristalonem zdravé rajče. V tom jsou prvky vyvážené, ale záleží i na tom, v jaké zemině či substrátu rostliny vegetují, čím a v jakém množství byl vyhnojen a možná i přehnojen. Konkrétně vám však neodpovím, neb nevím. Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 6.138 (?), 1.7.2021 19:35

Také bych řekl, že jde o něco fyziologického. Dodal bych chelatované kovy (Mn, Fe, Zn) a rozpustný Mg. Na trhu jsou různé přípravky.

Ovšem musíte si uvědomit, že se zlepšení neprojeví na stávajících postižených částech a už vůbec ne v řádu hodin. Každé odstranění nedostatku živin je viditelné teprve na částech rostliny, které se v momentě přidání teprve vyvíjejí. Postřik na list ale efekt poněkud urychluje.

Typické je to u suché hniloby: poškozené plody už nelze napravit. Zásah jen zajistí, aby budoucí plody nebyly také poškozené. Tady si myslím, že lidé nečekají dost dlouho na výsledek a začnou hledat něco jiného.

Milan HP

host - 158.138 (?), 30.6.2021 15:16
Něco podobného mám na paprikách, ale jen na některých a to jsou vedle sebe zdravé a hned vedle toto, také netuším. Hořčík a bor jsem dodal a je to stále. Jinak ale rostou vcelku normálně. Zkusím teď někdy přihnojit cereritu nebo bio hnojiva, krom podzimu jsem zatím nehnojil, to jsem dával cererit.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz