Proč bio osivo?

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.214 (?)
18.1.2013 22:25

Pane P.Z. s vašim názorem souhlasím a trochu ho rozšíří.  Bio dost často vyvolává vášně, ale chtělo by to opravdu konkrétní příklady odrůd a pěstevních postupů, jak docílit výsledků úplně bez chemie.

Bio pěstitelé se na nás možná dívají přes prsty, ale my drobní zahrádkáři, ikdyž nás pěstování neživí velmi rádi zkoušíme nové postupy a nové nebo zapomenuté odrůdy.

Vyjmenujte nám amatérům konkrétně jak postupovat a co pěstovat, aby naše sklizeně byly kvalitní tak jako ty vaše. Podělte se s námi o zkušenosti, když to funguje u vás tak na našich zahrádkách to bude fungovat určitě taky a všichni společně přispějeme k lepšímu životnímu prostředí.

Ale v žádném případě nestačí jen říct já nikdy nestříkám, je potřeba to rozvést a doložit. 

Troufám si tvrdit, že žádný ze zahrádkářů nepoužívá chemii víc než je nutné, protože pěstuje sám pro sebe.

Pusť me se tedy do konkrétní diskuse. Ukažte nám cestu a my ji na našich zahrádkách otestujeme. Pěstitelská sezóna je před námi. Můžeme to hned začít zkoušet. Jaké odrůdy máme nakoupit a na jaká agrotechnická opatření se připravit?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 140.163 (?), 17.1.2013 19:15, zobrazeno: 18800x

Zajímal by mě názor pěstitelů na tzv.bio osiva. Pokud pochází z rostlin nehnojených anorganickými hnojivy, neošetřovaných chemicky atd.,  pak tyto rostliny nemohou vykazovat patričný zdravotní stav a sílu pro tvorbu kvalitního osiva. K tomu nechápu ani účel takovéto tvorby semen, vyjma těch, která se užívají k přímé spotřebě. Bez chemické ochrany nelze v některém roce třeba rajčata ani vypěstovat. Bio osivo je i u některých květin. K čemu je to dobré?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.1.2013 19:27

Pokud se pouziji bio hnojiva, sklizne se urcite dockate. Nezapomente, ze od jakživa lidstvo sbiralo semena spontanne, zadna chemie a taky to šlo. Kdyz uz jsou zminena rajcata, tak po 13 let jsem je nestrikal a uchranil je pred plisni, takze vsechno jde..

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 17.1.2013 20:02

Šťastný to muž... Jen jestli nekecá.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.1.2013 20:04

vsak muzete prijet :)

dulezite je jen dodrzet par zasad a to staci

Nicmene bio semena nekupuji, obcas jen bio semena tykví, jinak ne.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.1.2013 20:17

"dulezite je jen dodrzet par zasad a to staci"

Tak s tímhle zásadně nesouhlasím a určitě nebudu sám. Já tomu že nestříkáte věřím, ale nejspíše je to tím že máte štěstí na region s vhodnými podmínkami pro pěstování. Jestli si dobře pamatuji tak máte prostředí dosti suché. Pokud Vám bude v létě měsíc-dva v kuse pršet a sluníčko bude za mraky tak nepomůže ani kristušmárija.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 14.113 (?), 18.1.2013 18:41

Nekecá věřím mu, protože já pěstuji rajčata 30let a ještě jsem je nestříkal!

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 18.1.2013 19:52

Dobry den, ak mate 30 rocne skusenosti, tak prosim poradte tym ktory tolkorocne skusenosti nemaju, ako docielit bezplesnovy stav, bez postrekov? Rad sa necham inspirovat.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.214 (?), 18.1.2013 22:25

Pane P.Z. s vašim názorem souhlasím a trochu ho rozšíří.  Bio dost často vyvolává vášně, ale chtělo by to opravdu konkrétní příklady odrůd a pěstevních postupů, jak docílit výsledků úplně bez chemie.

Bio pěstitelé se na nás možná dívají přes prsty, ale my drobní zahrádkáři, ikdyž nás pěstování neživí velmi rádi zkoušíme nové postupy a nové nebo zapomenuté odrůdy.

Vyjmenujte nám amatérům konkrétně jak postupovat a co pěstovat, aby naše sklizeně byly kvalitní tak jako ty vaše. Podělte se s námi o zkušenosti, když to funguje u vás tak na našich zahrádkách to bude fungovat určitě taky a všichni společně přispějeme k lepšímu životnímu prostředí.

Ale v žádném případě nestačí jen říct já nikdy nestříkám, je potřeba to rozvést a doložit. 

Troufám si tvrdit, že žádný ze zahrádkářů nepoužívá chemii víc než je nutné, protože pěstuje sám pro sebe.

Pusť me se tedy do konkrétní diskuse. Ukažte nám cestu a my ji na našich zahrádkách otestujeme. Pěstitelská sezóna je před námi. Můžeme to hned začít zkoušet. Jaké odrůdy máme nakoupit a na jaká agrotechnická opatření se připravit?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.1.2013 20:01

Na bio osiva mám úplně stejný názor jako na biopotraviny, od "běžných" se liší jen těmi třemi písmeny.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 152.25 (?), 18.1.2013 16:08

Ono to tak ale úplně právě není, zajděte si do obchodu, kde takové věci mají a kupte třeba jen máslo, mléko, chleba. Zjistíte (nebo si vzpomenete), jak takové potraviny vlastně mají chutnat...  Bohužel většina jídla je z nějakých náhražek a vycpaná bůhví čím, to označení BIO, které leckoho tak dráždí, vám aspoň zaručí, že jíte skutečné jídlo bez podivuhodností, které tam nepatří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz