Proč bio osivo?

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 152.25 (?)
18.1.2013 16:08

Ono to tak ale úplně právě není, zajděte si do obchodu, kde takové věci mají a kupte třeba jen máslo, mléko, chleba. Zjistíte (nebo si vzpomenete), jak takové potraviny vlastně mají chutnat...  Bohužel většina jídla je z nějakých náhražek a vycpaná bůhví čím, to označení BIO, které leckoho tak dráždí, vám aspoň zaručí, že jíte skutečné jídlo bez podivuhodností, které tam nepatří.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 140.163 (?), 17.1.2013 19:15, zobrazeno: 19035x

Zajímal by mě názor pěstitelů na tzv.bio osiva. Pokud pochází z rostlin nehnojených anorganickými hnojivy, neošetřovaných chemicky atd.,  pak tyto rostliny nemohou vykazovat patričný zdravotní stav a sílu pro tvorbu kvalitního osiva. K tomu nechápu ani účel takovéto tvorby semen, vyjma těch, která se užívají k přímé spotřebě. Bez chemické ochrany nelze v některém roce třeba rajčata ani vypěstovat. Bio osivo je i u některých květin. K čemu je to dobré?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.1.2013 19:27

Pokud se pouziji bio hnojiva, sklizne se urcite dockate. Nezapomente, ze od jakživa lidstvo sbiralo semena spontanne, zadna chemie a taky to šlo. Kdyz uz jsou zminena rajcata, tak po 13 let jsem je nestrikal a uchranil je pred plisni, takze vsechno jde..

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 9.2 (?), 17.1.2013 20:02

Šťastný to muž... Jen jestli nekecá.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.1.2013 20:04

vsak muzete prijet :)

dulezite je jen dodrzet par zasad a to staci

Nicmene bio semena nekupuji, obcas jen bio semena tykví, jinak ne.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.1.2013 20:17

"dulezite je jen dodrzet par zasad a to staci"

Tak s tímhle zásadně nesouhlasím a určitě nebudu sám. Já tomu že nestříkáte věřím, ale nejspíše je to tím že máte štěstí na region s vhodnými podmínkami pro pěstování. Jestli si dobře pamatuji tak máte prostředí dosti suché. Pokud Vám bude v létě měsíc-dva v kuse pršet a sluníčko bude za mraky tak nepomůže ani kristušmárija.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 14.113 (?), 18.1.2013 18:41

Nekecá věřím mu, protože já pěstuji rajčata 30let a ještě jsem je nestříkal!

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 18.1.2013 19:52

Dobry den, ak mate 30 rocne skusenosti, tak prosim poradte tym ktory tolkorocne skusenosti nemaju, ako docielit bezplesnovy stav, bez postrekov? Rad sa necham inspirovat.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.214 (?), 18.1.2013 22:25

Pane P.Z. s vašim názorem souhlasím a trochu ho rozšíří.  Bio dost často vyvolává vášně, ale chtělo by to opravdu konkrétní příklady odrůd a pěstevních postupů, jak docílit výsledků úplně bez chemie.

Bio pěstitelé se na nás možná dívají přes prsty, ale my drobní zahrádkáři, ikdyž nás pěstování neživí velmi rádi zkoušíme nové postupy a nové nebo zapomenuté odrůdy.

Vyjmenujte nám amatérům konkrétně jak postupovat a co pěstovat, aby naše sklizeně byly kvalitní tak jako ty vaše. Podělte se s námi o zkušenosti, když to funguje u vás tak na našich zahrádkách to bude fungovat určitě taky a všichni společně přispějeme k lepšímu životnímu prostředí.

Ale v žádném případě nestačí jen říct já nikdy nestříkám, je potřeba to rozvést a doložit. 

Troufám si tvrdit, že žádný ze zahrádkářů nepoužívá chemii víc než je nutné, protože pěstuje sám pro sebe.

Pusť me se tedy do konkrétní diskuse. Ukažte nám cestu a my ji na našich zahrádkách otestujeme. Pěstitelská sezóna je před námi. Můžeme to hned začít zkoušet. Jaké odrůdy máme nakoupit a na jaká agrotechnická opatření se připravit?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.1.2013 20:01

Na bio osiva mám úplně stejný názor jako na biopotraviny, od "běžných" se liší jen těmi třemi písmeny.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 152.25 (?), 18.1.2013 16:08

Ono to tak ale úplně právě není, zajděte si do obchodu, kde takové věci mají a kupte třeba jen máslo, mléko, chleba. Zjistíte (nebo si vzpomenete), jak takové potraviny vlastně mají chutnat...  Bohužel většina jídla je z nějakých náhražek a vycpaná bůhví čím, to označení BIO, které leckoho tak dráždí, vám aspoň zaručí, že jíte skutečné jídlo bez podivuhodností, které tam nepatří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz