Právě že tu realitu popisuju. Když já se jako zahrádkář rozhodnu založit menší sad, tak mě málo kdy příjde někdo z pozemkového úřadu zadarmo vyměřit hranice pozemku, nedostanu dotace ze kterých zaplatím výsadbový materiál a firmu, která stromky zasadí, nedostanu dotace na oplocení a firmu, která plot postaví. Všechno musím zaplatit sám, všechno musím udělat svépomocí za příspění rodiny. A nedostávám každý rok dotace na hektar. Není to až tak těžké najít si na internetu informace v jakých částkách se tyto peníze vyplácení.
Já všechno platím sám, proto se starám, aby sad plodil. A co dělá pan rádoby ekopodnikatel seče sad 2x do roka, když už jsou palice plevele větší než stromky na slabě rostoucích podnožích, které v takových podmínkách nerostou a neplodí. Kdyby potřeboval úrodu, tak by se musel jinak snažit. Tak mě napadá, že pro něj by byla možná úroda na obtíž, zbytečná práce navíc, když dostává ty dotace. Je snadné říct byla neúroda, byly mrazy, bylo sucho...
Rozdíl mezi jeho velkosedem a mým malým sadem je viditelný na první pohled. Mým stromkům se daří a ukazují první plody a pan soused už ani nepodsazuje ty, které jeho špatnou péči usychají, ale neustále zvětšuje plochu sádů, další hektary, ale výsledky žádné.
Uznávám že nejsou všichni takoví, znám mnoho konvenčních pěstitelů, kterým se daří, ale taky si musí pořádně máknout. Ne totiž každému létají pečení holubi sami do pusy.
Tohle je tu ale celkem zbytečné probírat, protože někteří lidé tomu stejně nikdy neporozumí a budou nadále žít ve svých snech.
Pro mě je podstatné, že na mou výzvu, jak to dělat všechno bez chemie, extenzivně a přírodní cestou nikdo neodpověděl a nikdo nedal žádný návod. Asi tu žádný opravdový ekologický zemědělec, který má zkušenosti, výsledky a může se o ně podělit není. Proto podobná vlákna o eko a bio považuju za nepřínostná.