Proč bio osivo?

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?)
20.1.2013 12:15

Proč také ne, není to nic nepřirozeného. Když tu uvádíte příklady, znamená to, že některá jsou nevhodná? Třeba ledky? Vzhledem k tomu, že některá organická hnojiva také obsahují velké množství dusíku, čekal bych spíš, že spíš záleží na dávce, než na původu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.1 (?), 20.1.2013 12:30

Když vy popisujete svoji představu, ne realitu.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 229.155 (?), 20.1.2013 19:17

Právě že tu realitu popisuju. Když já se jako zahrádkář rozhodnu založit menší sad, tak mě málo kdy příjde někdo z pozemkového úřadu zadarmo vyměřit hranice pozemku, nedostanu dotace ze kterých zaplatím výsadbový materiál a firmu, která stromky zasadí, nedostanu dotace na oplocení a firmu, která plot postaví. Všechno musím zaplatit sám, všechno musím udělat svépomocí za příspění rodiny. A nedostávám každý rok dotace na hektar. Není to až tak těžké najít si na internetu informace v jakých částkách se tyto peníze vyplácení.

Já všechno platím sám, proto se starám, aby sad plodil. A co dělá pan rádoby ekopodnikatel seče sad 2x do roka, když už jsou palice plevele větší než stromky na slabě rostoucích podnožích, které v takových podmínkách nerostou a neplodí. Kdyby potřeboval úrodu, tak by se musel jinak snažit. Tak mě napadá, že pro něj by byla možná úroda na obtíž, zbytečná práce navíc, když dostává ty dotace. Je snadné říct byla neúroda, byly mrazy, bylo sucho...

Rozdíl mezi jeho velkosedem a mým malým sadem je viditelný na první pohled. Mým stromkům se daří a ukazují první plody a pan soused už ani nepodsazuje ty, které jeho špatnou péči usychají, ale neustále zvětšuje plochu sádů, další hektary, ale výsledky žádné.

Uznávám že nejsou všichni takoví, znám mnoho konvenčních pěstitelů, kterým se daří, ale taky si musí pořádně máknout. Ne totiž každému létají pečení holubi sami do pusy.

Tohle je tu ale celkem zbytečné probírat, protože někteří lidé tomu stejně nikdy neporozumí a budou nadále žít ve svých snech.

Pro mě je podstatné, že na mou výzvu, jak to dělat všechno bez chemie, extenzivně a přírodní cestou nikdo neodpověděl a nikdo nedal žádný návod.  Asi tu žádný opravdový ekologický zemědělec, který má zkušenosti, výsledky a může se o ně podělit není. Proto podobná vlákna o eko a bio považuju za nepřínostná.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 20.1.2013 19:29

Asi není tady na těchto stránkách, to ale neznamená, že neexistuje. Vyhledejte si třeba pana Ševčíka z Pitína, provozuje ovocný sad, sklízí, zpracovává a myslím, že mu těch pečených holubů do pusy moc nenalítá... přesto jako sadař funguje, stromy nehynou a neživoří...

A takových byste jistě našel víc.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.1.2013 22:02

to jiste miuzete, spis je to buzerace ze strany statu-pokud neni bio osivo tak se hned ohaneji, ze to nemohou prodavat jako bio zeleninu (i kdyz jsou samozrejme vyjimky...)

ohledne jeste rajcat-rok 2010 byl zcela nejhorsim, samozrejme---plisen se vyskytla, ale,,opatreni´´ trhat listy odspoda, to zachranilo, takze nakonec se neco otrhalo, avsak zadna rostlina nepodlehla chorobe a tak rostlinu jako vzdy znicil az podzimni mrazík

Ale urcite je pravdou, ze napriklad v mistech kde je vyssi vzdusna vlhkost to je slozitejsi, to bez debat.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 20.1.2013 12:05

Už jsem to tu psal - je velký omyl domnívat se, že ke hnojení "BIO" rostlin se nesmí používat umělá hnojiva. Mohou. Např. síran draselný, síran hořečnatý a další. VJK

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 20.1.2013 12:15

Proč také ne, není to nic nepřirozeného. Když tu uvádíte příklady, znamená to, že některá jsou nevhodná? Třeba ledky? Vzhledem k tomu, že některá organická hnojiva také obsahují velké množství dusíku, čekal bych spíš, že spíš záleží na dávce, než na původu.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 235.92 (?), 20.1.2013 12:50

Na stránkách ministerstva zemědělství je možné najít seznam registrovaných hnojiv a vyhledat třeba ty, která jsou povolena v ekologickém zemědělství...

Josef.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 20.1.2013 15:06

Samozřejmě chápu potřebu biohnojiv a bio přípravků pro ochranu rostlin (látky povolené v ekologickém zemědělství), ale stále nechápu potřebu použít bioosivo, nebo osivo z konvenčního zemědělství je zatíženo dědičným hříchem??     J.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 20.1.2013 15:13

Nad tím jsem se také zamýšlel a souhlasím s tím, že je to těžko vysvětlitelné. Napadají mě jen dva důvody - jednak semena mohou koncentrovat pesticidy, takže v nich je mnohonásobně vyšší dávka, než třeba v listech, ale nepředpokládám, že by potom v rostlině, která z nich vyroste, koncentrace stála za řeč. Druhý důvod může být jistota, že nedochází ke genové manipulaci, i když to se snad u nás neděje ani u nebio osiva. Takže možná jde opravdu jen o marketingový tah.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 235.92 (?), 20.1.2013 15:21

O bioosivu jsem se v této diskusi dočetl poprvé. m8m obdobný názor, jako paní Jiřina: kdybych to shrnul: bioosiva jsou podl mého názoru přehnaná hloupost (jako kdybych si bral dvoje plavky, když se jdu koupat anebo jako kdybych dvakrát za sebou měnil olej v motoru, aby tam nezůstala ani stopa opo starém oleji.

Na seznamu registrovaných bioosiv na stránkách ministrestva zemědělství jsem se dnes dočetl (velmi zběžně), že konvenční osiva v biozemědělství jsou povolena tam, kdy není registrováno bioosivo, ale konvenční osivo nesmí být mořeno.

V seznamu jsem ze zelenin jen tak letmo zahlédl ředkvičku.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024