PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?) 16.5.2010 20:40
Ale na tom není přece co vymýšlet. Generace zahradníků to vymyslely před námi. My to můžem s výhodou využít. Chápu, že Vás počasí irituje, mě taky, ale platí tu Cimrmanova zásada nesouhlasu. Občas snívám, jak by bylo krásně v Korutanech, ale to bych musel žít v době Karla IV a to mělo zas jiné nevýhody.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?),16.5.2010 18:32
Sice se tu pravidelně dovídáme, kdy jste kam která rajčata zasadil, přesadil, případně přenesl, ale je to takové plané filosofování. Na téma vlákna odpovídá jednoznačně poučka dávno dávno zjištěná zdejšími zahradníky a uváděná vždy v základní literatuře. ""Choulostivé zeleniny a květiny vysazujeme ven po 15 květnu, ve vyšších polohách raději po 20 květnu."" Samozřejmě každý může jednoduše otestovat její platnost. Osobně mám zkušenost z mého zahrádkaření (vysočina), že asi třikrát za tu dobu se mi podařilo nasázet sadbu raných koštálovin v polovině dubna a nakrýt bílou textilí. Jindy to z různých důvodů nebylo možné. Tedy nejde o žádné extrémy, takovýto ráz počasí tu prostě bývá.
Plané filosofování? Zveřejňuji zde své zkušenosti a praktiky, své pokusy jak urychlit sklizeň, nic víc nic míň. Navíc jsem asi jeden z mála zde diskutujících, který nemá ještě vysazenou přísadu venku, vyjma malé části sazenic které vždy vysazuji před zmrzlými.
Mirku, nejste sám, JM a taky mám veškerou sadbu schovanou v pařeništi.Je už sice po 15 květnu, ale při těchto nočních a denních teplotách to nemá smysl hnát se s tím ven.Právě jsem zhlédla počasí na Čt1 a snad od poloviny příštího týdne by to mělo být veselejší.Jo a filosofujte dál!! kochám se vašima fotkama a poctivě pročítám vše co napíšete.Hezké večér.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?),16.5.2010 20:40
Ale na tom není přece co vymýšlet. Generace zahradníků to vymyslely před námi. My to můžem s výhodou využít. Chápu, že Vás počasí irituje, mě taky, ale platí tu Cimrmanova zásada nesouhlasu. Občas snívám, jak by bylo krásně v Korutanech, ale to bych musel žít v době Karla IV a to mělo zas jiné nevýhody.
myslim, ze az vsichni uvidite predpoved na stredu tak Vas vysadba okamzite omrzi, vysadte v patek, od vikendu uz konecne bude normalni pocasi, vzdy vysazuji trosku pozdeji a pokazde se to vyplatilo-ti co meli velky rajcata tak ta se jim po rane sadbe sekla a nerostla a ta ma muvodne mala je nakonec jeste predehnala a plodila drive... tak pockejte do patku :-)
Hergot, vždyť je zima jako v Rusku! Už jsem se na to nemohla dívat a včera jsem dala pokorně sazenice okurků do komory poblíž radiátoru, dnes sazenice rajčat do garáže. 8°C (přes den) se mi zdá přece jenom málo. Vloni se mi truhlíková rajčátka sekla a nakonec vyhnala úplně nové výhony, které naštěstí plodily. Tak mám dojem, že letos to dopadne stejně.