"Studený máj - v stodole ráj", to platí, ale že by to platilo i u tak abnormálně mokrého máje? Rodiče mě říkávali: sucho škody nenadělá". Dělal jsem x let v zemědělstvi a též už něco pamatuji. Vždy bývaly vyšší úrody v tkzv. suchém roce, než v roce deštivém.
Od 1. května do 27. května (ráno) napršelo u nás na kojetínsku 219 litrů/m2. Půda je napitá jak houba, voda stojí v záhonech nebo se valí přes ně a rostliny začínají živořit. Meteorologové zatím hlásí přepršky až do 13. června a Medarda je 8. června, tak aby ještě nepršelo dalších 40 dnů od Medarda.
Dnes, cestou z Brna k domovu, jsem si všímal okolních polí. Na brněnsku a vyškovsku obilí zelené a dokonce jezdily traktory po polích, ale od Nezamyslic ječmeny žluté jak citron a na polích jsou vidět jezera vody. V okolí Kojetína, Tovačova, Troubek, Chropyně ap. je situace ještě horší, stovky, možná tisíce hektarů je pod vodou.
Včera jsem přesazoval 15 rajčat a 16 paprik do 10 l kbelíků a květináčů, zbytek mám ještě v kelímcích, neboť to již nemám do čeho přesatit.