Předpěstování ve skleníku - kdy začít

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.10 (?)
22.1.2025 15:15
Takže základy mám z betonových plotovek výška 30cm, tloušťka 7cm, k nim je skleník přišroubovaný na hmoždinky. Konstrukce pozink. plech, okna helios, rozměr 2,5x4m, jak napadne 10cm sněhu, jdu ho preventivně ze střechy skleníku stáhnout. Po 20 letech provozu se taky místy začíná na konstrukci objevovat rez, ale zatím to neřeším. Uvnitř mám zeminu po celé ploše, každou zimu asi 10cm vrstvu vyvezu ven a navezu kompost a hnůj. Doprostřed položím prkna na procházení. Má to tu výhodu, že i pod nimi si rostliny svými kořínky najdou výživu. Přes léto nechávám skleník otevřený, při velkých vedrech natáhnu přes střechu netkanku. Přes zimu využívàm skleník jako krecht a ukládám v něm do hlíny kořenovou zeleninu a zelí i s kořenovým balem. Při déletrvajících mrazech přikryju vše uvnitř několika vrstvami netkanky nebo starého ložního prádla.V současnosti mám uvnitř ještě karotku a celer(na snímku).
skleník
skleník
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6598) - 9.142 (?), 22.1.2025 11:56

Mnoho otázek, lehce infantilní veršíky, málo odpovědí. To zajímá leckoho, ale je to na disertační práci. Na otázku "jestli" zní odpověď "ano". Ostatní některé zodpoví strýc Gůgl a nebo základní zahrádkářské knihy z minulého tisíciletí, jako například Zemědělská encyklopedie, nebo Kutinova "Naše zahrádka" a další následující. Vše nebo téměř vše je tam popsáno. Abych byl jaksi konkrétnější, z mých výzkumů plyne, že pro nevytápěný skleník je zásadní možnost akumulace tepla. A to je fakt velký probléma řešení nejsou jednoduchá.

host - 91.196 (?), 22.1.2025 13:30

PP: Přiletěl dráček Mráčekcool? Splín si léčím např. písněmi Deep Purple, taková Soldier Of Fortune-to je balzámenlightened! Osvěžil jsem si definici internetového fóra a neshledal jsem závad, tedy občas sypu rýmů z rukávů, ba i z nohavic, kde se vejde veršů víca co bych to byl za chlapa, kdybych nebyl alespoň chvíli dětinoucheeky? Navrhované tiskoviny nemá každý po ruce, neživý automat taky nezná vše a proč se v tzv.okurkové, částečně oddechové době nepobavit šířeji? SPCH

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2962) - 208.138 (?), 22.1.2025 18:56

Jasně, prostě potřebujeme se trochu vykecat. Však až začne sezóna, budeme se striktně držet témat a psát lakonicky.laugh Pokud vůbec.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.103 (?), 22.1.2025 20:58

yesyesyes

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.10 (?), 22.1.2025 14:39
Musím dát za pravdu panu PP. Ty nejdůležitější a roky osvědčené rady najdete v literatuře nebo v googlu. Přirozeně můžeme tady o sklenících taky diskutovat, nevím ale, zda se dobereme nějakých smysluplných závěrů. Každý od skleníku očekává něco jiného, každý najde pro výstavbu jiné místo, výrobců skleníků je také mnoho, i umístění v republice má na výstavbu vliv, taky jestli skleník stojí na rovině nebo ve svahu.Já jsem poměrně na jihu a zimní podmínky tu bývají přívětivější, než na vysočině nebo na severu země. Sám jsem se rozhodoval pro skleník a vybíral ho asi 10 let. Chtěl jsem co nejvíc muziky za málo peněz. Pořídil jsem co bylo ve slevě, to byl ze ZD Dolní Újezd, dnes ho nazývají Ekogarden KN a jako základy jsem použil betonové podhrabové plotové dílce postavené svisle a spojené k sobě navrchu 1mm nerez pásovinou přišroubovanou na hmoždinky. Kdysi před lety jsem to tu už popisoval a byl jsem označený za blba, který ničemu nerozumí a ještě uvidí, až se mu základ v mrazech zvedne a skleník mu popraská. Hmm, základ se nezvedl ani jindy, ani letos. Na časosběrných fotkách jsou ty podhrabové desky vidět, byl to rozměr, tuším, 200x30x7cm takže v zemi jsou asi 15cm. No raději už nechci nic doporučovat, jen píšu o svých zkušenostech.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.10 (?), 22.1.2025 15:15
Takže základy mám z betonových plotovek výška 30cm, tloušťka 7cm, k nim je skleník přišroubovaný na hmoždinky. Konstrukce pozink. plech, okna helios, rozměr 2,5x4m, jak napadne 10cm sněhu, jdu ho preventivně ze střechy skleníku stáhnout. Po 20 letech provozu se taky místy začíná na konstrukci objevovat rez, ale zatím to neřeším. Uvnitř mám zeminu po celé ploše, každou zimu asi 10cm vrstvu vyvezu ven a navezu kompost a hnůj. Doprostřed položím prkna na procházení. Má to tu výhodu, že i pod nimi si rostliny svými kořínky najdou výživu. Přes léto nechávám skleník otevřený, při velkých vedrech natáhnu přes střechu netkanku. Přes zimu využívàm skleník jako krecht a ukládám v něm do hlíny kořenovou zeleninu a zelí i s kořenovým balem. Při déletrvajících mrazech přikryju vše uvnitř několika vrstvami netkanky nebo starého ložního prádla.V současnosti mám uvnitř ještě karotku a celer(na snímku).
skleník
skleník

host - 227.72 (?), 22.1.2025 15:34
Pekna práca v skleníku pán Walter..tiež som sa nechal trochu Vašou prácou inšpirovať..ako píšu ostatní záhradkári je dôležitá orientácia skleníka, nadmorská výška, lokálne podmienky, ktoré by Ste si mali u vás zistiť a to porovnaním teplôt v skleníku a vonku..kde je znesiteľna hranica Ja mám skleník (polykarbonátovnik 10 mm) v nadmorskej výške okolo 460 m..pozdĺžne orientovaný sever juh.. je žiaľ na najnižšom mieste záhrady ale s dostatkom svetla čo veľmi pomáha.. v chladnejších jarných dňoch u mňa aj akumulacia betónu robí svoje..pred rokom som začal s vysevom 4 februára..február bol u nás ale dosť teplý..v skleníku som vôbec nekuril..najnižšia teplota vonku od vysevu bola v marci -2.8 rastliny boli v poriadku..z pamäte..pred dvoma rokmi zniesli jarné reďkovky a šaláty teplotu vonku aj okolo -4..-5 st..výsev paprík robím 10 februára a paradajky 10 marec..neskôr začiatkom apríla odnesiem priesady do skleníka a pokým nemrzne nechám ich v bednickach aby sa dali v prípade mrazu ešte preniesť a zavlazujem podmokom..iba nalejem vodu..lebo v teple dni veľa pijú..vysádzať na miesto by sa dali podľa počasia a skleníka v polovici apríla..obyčajne sadim ale koncom apríla..uhorky šalátovky výsev na parapet 1 apríl..presadiť sa dajú podobne ako paprika a paradajky koncom apríla prípadne sledovať počasie mrazy a podľa toho..uhorky siate na priamo do skleníka mi rástli krajšie ako z priesad.. Pri vyseve šalátov sejem aj reďkovky Kvarta a Vinara..je dobre ak ich budete siať priebežne každe cca 2 týždne aby ste mali zeleninu stále..pripájam nejaké fotky z jari 2024..niektorí záhradkári ich už videli..fotka 7.3 výsev 4.2 Peb.
Sklenik
Sklenik

host - 227.72 (?), 22.1.2025 15:36
23.3
Skleník
Skleník

host - 227.72 (?), 22.1.2025 15:40
Reďkovky kvarta a Vinara rastu dosť podobne..
Vinara aj  Kvarta v skleníku
Vinara aj Kvarta v skleníku

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.10 (?), 22.1.2025 15:50
moc pěkně Vám to narostlo.🙂 Walter
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika