Přezimuje plíseň bramborová v půdě nebo ne? nějak nemohu dohledat. pořád mi totiž vrtá hlavou -
1. Jestli mohou být na vině zničení celé letošní výsadby např. dřevěné kolíky s kůrou od loňska, případně jestli mohou spory plísně přezimovat v zemi. zatím jsem si jen dohledal, že plíseň přezimuje v hlízách brambor- ale ty jsme letos neměli.
2. Loni při nástupu plísně jsem ošetřil rajčata ještě tehdy dostupným acrobatem s 21denní ochrannou lhůtou - zachránil jsem dokonce rajčata rodičům, kteří měli rostliny zasaženy celkem výrazně. Letos jsem sehnal jen acrobat s 3 denní ochrannou lhůtou, i přes ostříhání postižených částí a aplikaci postřiku (ředění 3 litry na 10g přípravku) plíseň vesele bují dál = hodiny práce kolem 80ti sazenic přišla letos vniveč.
3. Pokud u měďnatého přípravku doporučují pouze 3 posřiky, pak předpokládám, že se to týká 3 postřiků veškerými měďnatými přípravky? jinak ale nevím, jak ty 3 postřiky rozfázovat, pokud už se mi plíseň objeví např. v půli července nebo dokonce i dřív.
Přitom jsem někde četl, že rajčatům nevadí pěstování po sobě na stejném stanovišti, dokonce, že jim to vyhovuje, tak nevím, jestli jsem se nestal obětí nějaké fámy :)
mimochodem toto jsem se dočetl na stránkách ČZS -
"Pokud jsou porosty bez chorob, můžeme použít z kontaktních přípravků při slabém infekčním tlaku i ve druhé polovině postřikové sezóny a v systémech ekologického zemědělství pouze Kuprikol 50 (0,4 až 0,5% koncentraci). Kuprikol 50 však prodlužuje a oddaluje dozrávání plodů. Při již prvních zjištěných známkách nákazy plísněmi může pomoci u zeleniny už jen systémový přípravek s preventivně-léčebnou účinností - Ridomil Gold MZ Pepite (0,25 %). Ten má u cibule ochrannou lhůtu 7 dnů, u rajčat a okurek 3 dny."
zaráží mě to "už jen" - to mají na mysli obecně a ten Ridomil je jen jako příklad?