Postřik rajčat proti plísni bramborové

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
22.7.2012 11:31

Přestalo pršet a vykouklo slunce, otázka jak na dlouho, naopak zase začalo fučet. Rostliny sice dobře obeschnou ale zase se nedá stříkat, rajčata ještě váhám ale réva, melouny, okurky, tykve, tak ty to potřebují jako sůl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 22.7.2012 11:31

Přestalo pršet a vykouklo slunce, otázka jak na dlouho, naopak zase začalo fučet. Rostliny sice dobře obeschnou ale zase se nedá stříkat, rajčata ještě váhám ale réva, melouny, okurky, tykve, tak ty to potřebují jako sůl.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4587) - 38.136 (?), 22.7.2012 11:43

U nás v HK je pod mrakem, neprší a nefouká - mám hotovo. Tak ať to chvíli vydrží.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 22.7.2012 20:13

U mne zatím bez problémů jak stříkaná tak i ta, co letos nedostala ani kapku postřiku.

Mr Big

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 25.7.2012 15:45

Mirku,

už jsem sehnala Ortivu, musela jsem si udělat 15km výlet na kole ale mám laugh.  Takže tím střínku padlí na patizonu a objevila jsem plíseň bramborovou (?) na rajčatech. Mám dotaz, plody které mají skvrny mám otrhat a vyhodit? Co ty které už červenají? A mám postříkat i plody na kterých plíseň není ale rajče je napadené na listech frown?

Renata - momentálně chemický Alííí

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 25.7.2012 16:35

Jestli máte na mysli ty ťupky na rajčatech tak si nemyslím že to je plíseň. Fotku s "plísní" na listech nemáte? Pokud chcet ošetřit tak všechno, rostliny i plody, myslím že ortivou nic nepokazíte (OL je tři dny).

RovralAquaflo, který používám na černou skvrnitost na melounech, má OL na rajčata 14 dnů, což je hodně.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 25.7.2012 22:36

Fotky nemám - došla baterie ve foťáku frown  Ty ťupky (u nás se říká ďubky) vypadají stejně, je to plísňová choroba tak jsem to vzala Ortivou. Všechny načervenalá rajčata jsem otrhala, šeredný listy otrhala a stříkala a stříkala... na poslední patizon s padlí jsem si musela vzít čelovku, páč v deset hodin už nejni nic vidět  laugh  Ted můžu jen doufat že dneska už nebude pršet, bo tady v Poděbradech celý den poprchávalo.

A díky moc za rady wink

host - 29.239 (?), 17.8.2013 14:18

Přezimuje plíseň bramborová v půdě nebo ne? nějak nemohu dohledat. pořád mi totiž vrtá hlavou -

1. Jestli mohou být na vině zničení celé letošní výsadby např. dřevěné kolíky s kůrou od loňska, případně jestli mohou spory plísně přezimovat v zemi. zatím jsem si jen dohledal, že plíseň přezimuje v hlízách brambor- ale ty jsme letos neměli.

2.  Loni při nástupu plísně jsem ošetřil rajčata ještě tehdy dostupným acrobatem s 21denní ochrannou lhůtou - zachránil jsem dokonce rajčata rodičům, kteří měli rostliny zasaženy celkem výrazně. Letos jsem sehnal jen acrobat s 3 denní ochrannou lhůtou, i přes ostříhání postižených částí a aplikaci postřiku (ředění 3 litry na 10g přípravku) plíseň vesele bují dál = hodiny práce kolem 80ti sazenic přišla letos vniveč.

3. Pokud u měďnatého přípravku doporučují pouze 3 posřiky, pak předpokládám, že se to týká 3 postřiků veškerými měďnatými přípravky? jinak ale nevím, jak ty 3 postřiky rozfázovat, pokud už se mi plíseň objeví např. v půli července nebo dokonce i dřív.

Přitom jsem někde četl, že rajčatům nevadí pěstování po sobě na stejném stanovišti, dokonce, že jim to vyhovuje, tak nevím, jestli jsem se nestal obětí nějaké fámy :)

mimochodem toto jsem se dočetl na stránkách ČZS -

"Pokud jsou porosty bez chorob, můžeme použít z kontaktních přípravků při slabém infekčním tlaku i ve druhé polovině postřikové sezóny a v systémech ekologického zemědělství pouze Kuprikol 50 (0,4 až 0,5% koncentraci). Kuprikol 50 však prodlužuje a oddaluje dozrávání plodů. Při již prvních zjištěných známkách nákazy plísněmi může pomoci u zeleniny už jen systémový přípravek s preventivně-léčebnou účinností - Ridomil Gold MZ Pepite (0,25 %). Ten má u cibule ochrannou lhůtu 7 dnů, u rajčat a okurek 3 dny."

zaráží mě to "už jen"  - to mají na mysli obecně a ten Ridomil je jen jako příklad?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz