Pěstování rajčat 2013

Kopal - (4) - 8.222 (?)
28.3.2013 21:25

V této části vývoje potřebují hlavně teplo. Kelímky mám na parapetu na okně. V počáteční fázi je růst poměrně rychlý "táhnou za světlem". Poté se ale zpomalí a ze stonku vyrazí další kořínky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 21.3.2013 19:02

já již používám místo Lignohumátu přípravek Hycol - prakticky stejný, jen třetinová cena...!

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 21.3.2013 19:09

Já ho koupil před lety pod tíhou masivní reklamy a touhy vyzkoušet něco nového, no a ještě mi nedošel.

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 22.3.2013 13:45

Děkuji moc za odpověď. Pěstuji rajčata čtvrtým rokem, kvůli dětem, zkušenosti mám tedy takřka nulové, ostatní zeleninu zkouším poprvé. Vilmu mám také, zatím vše OK, jinak ještě Bajaja, Aztek, Ildi, Sláva porýní, Idyl, Start S F1,  Stupické polní a Homer, podle příspěvků na diskuzi asi tedy odrůdy, na které bych mohla stačit se základy.

host - 107.43 (?), 23.3.2013 17:07

.. tak to jste na tom celkem dobře. Já už vysévám potřetí. Krásně naklíčí, v sadbovačích supr. Pak přesazuji při zhruba 4 pravých lístcích, krásné, pevné rostlinky. Ale ať přesadím do čehokoliv - výsevní substrát, krtince s kompostem, Universal, výsevní sub. speciál s prostředkem proti padání rostlin a perlitem - chvíli čučí, a pak se začne, a to velice rychle, svinovat a černat jeden lístek za druhým. Světlé místo, do 20ti stupňů, zaliji jen při výsadbě a to jenom po kořínky a zbytek prosákne, nestříkám na list. Prvá rajčata, Bejbina, vysetá v lednu měla zhruba 30 cm, když začala černat, ta z dalších výsevů byla max. 5 cm vysoká. Nevím, co dělám špatně, zřejmě budu letos jen u toho, co nabídnou trhovci... poradíte?

host - 107.43 (?), 25.3.2013 9:12

ozývám se znovu a prosím alespoň o nějakou radu -  doporučení. Vysela jsem nyní naposled, snad to rajčata ještě doženou... určitě neusychají při nedostatku vody, jsou v průhledných pidikelímkách, kde vidím prostup vody i kořínků. Mám k těm 20 stupňům teplotu přidat, ubrat, světla míň-víc, přikrýt - prostě nevím. Papriky i kápie za stejných podmínek rostou jak divé, rozdávám, z rajčat je mi fakt smutno...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 25.3.2013 10:26

To se mi ani nezdá možné, nějakou fotku nemáte? V jaké fázi Vám rostliny odcházejí, čím zalíváte? Dvacet stupňů je dobrá teplota, pozor na ofouknutí studeným vzduchem, žádná hnojiva nebo lignohumáty do zálivky, zeminu udržovat jen vlhkou. Vysévám i do plastových vaniček od kuřat, dám do půlky zeminu, udělám štuplem z petky ďolíky, dám potřebný počet semínek (co ďůlek to odrůda, nezasypávám), rozprašovačem navlhčím zeminu, zakryji tabulkou skla nebo něčím jiným (pro klíčení není nutné světlo) a to by čerta nebylo aby to nevyklíčilo (jedině špatná semena). Pozoruji jak semínka klíčí a naklíčená zakryji vrstvičkou jemné zeminy, vlhčím dále jen rozprašovačem. Nechávám růst, a až zesílí a mají i pravé lístky, tak potom přepichávám. Velmi opatrně podebráním vyjmu ze země, naplním 2 dc kelímek zeminou, tužkou udělám dírku a rostlinku opatrně zasunu aby čouhala jen asi 1-2 cm pod první lístky, zasypu ďůlek a zaliji obyč. vodou aby se kořínky pěkně obalily. Žádné zakracování kořínků, žádné humáty, pokud se začínají vytahovat tak do chladna a světla s nimi. Teploty se bát nemusíte mám rajčata na schodech do sklepa kde bývá běžně i jen 5-6°C, mají tam světlo a jsou krásně tmavá a silná, tzn. že nějakých 10-15° při dobrém světle (ne přímé slunce) je zn. ideál.  Toho slunce se pokuste vyvarovat do doby než rostliny viditelně porostou, a i potom opatrně.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 25.3.2013 9:52

Je to podivné, ale zkusím pár nápadů: Spálení sluncem, spálení mrazem při větrání, záměna lahví na zalévání za nějaké svinstvo, špatně vymyté nádoby na zalévání se zbytky čehosi, špatná zálivková voda (např. extrémní pH), sabotáž nebo si domácí mazlíček našel nový záchůdek.

Kopal - (4) - 8.222 (?), 28.3.2013 21:05

Dobrý den,

mám velice dobré zkušenosti s tímto postupem. Semena rajčat máčím 8 až 10 hodin ve vodě s Lignohumátem (barva silného čaje). Poté se nechám oschnout na papírové utěrce. Takto připravená semena přenesu na navlhčený Agroperlit, přikryji filtračním papírem a zaliju vodou, ve které jsem máčel semena. Po cca 14-ti dnech rostlinky přenesu do kelímků do 1/3 zaplněných zeminou. Při přesazování zakrátím hlavní kořínek o 1/3. Jak rostlinky rostou, dosypávám zeminu, až je kelímek plný. Rostiny mají buhatý kořenový systém. Mám zkušenost, že nejvýhodnější jsou tmavé kelímky, ve kterých se lépe zahřívají kořeny než v bílých. Přesazení z kelímků na záhon ponechávám až na úplný konec května, nebo i začátek června. Nic se tím nezmešká a rostliny pokračují v růstu bez přerušení.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 28.3.2013 21:16

"Jan Kopal : do tmavých kelímků do 1/3 zaplněných zeminou".

Nemají málo světla, když jsou schované v tmavém kelímku???surprise

Kopal - (4) - 8.222 (?), 28.3.2013 21:25

V této části vývoje potřebují hlavně teplo. Kelímky mám na parapetu na okně. V počáteční fázi je růst poměrně rychlý "táhnou za světlem". Poté se ale zpomalí a ze stonku vyrazí další kořínky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz