Pěstování rajčat 2013

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?) 
7.1.2013 14:55

no už aby tu byly mezi námi :D

Na co také čekám je prvni český hybrid lilku, navíc zájem je vyšší, tak snad se taky dočkám, díky za info!

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 8.1.2013 12:28

Tak jsem to taky paní Jiřino nevydržel a vysadil jsem 6 hybridních odrůd na klonování (každou jen po jednom semínku), a k tomu jsem ještě vysel 8 semen rajčat jako podnože pro roubování.

Mr Big

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.1.2013 12:53

a jakou sortu na roubování?

nevím jen, zda to roubovaní ma kýžený efekt..?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 8.1.2013 17:14

Léta pěstuji českou odrůdu Stupické polní rané. Vyhovuje mi její rannoost (mimochodem jedna z nejrannějších odrůd světového sortimentu). Vadí mně však její slabý růst a malý výnos. Proto jsem se již v průběhu sezóny (i když jsem původně vůbec neuvažoval, že bych roubování zkoušel) rozhodl, že se pokusím naroubovat toto rajče na nějakou silnější podnož. Původně jsem počítal, že bych si koupil od SEMA velmi vzrůstnou podnož Fortoma F1,  ale protože nemám žádné zkušenosti (možná se mně ani technicky nepodaří zvládnout roubování rajčat- nemám originální klipy),tak jsem si vybral jednu hybridní odrůdu (mimochodem tato odrůda byla na americkém webu doporučována jedním amatérem)se silným kořenovým systémem a jednu vzrůstnou nehybridní odrůdu. Semen těchto odrůd mám dostatek, takže při prvním neúspěchu mohu cca za měsíc opakovat. Je to takový pokus, pokud se to nepovede, tak už příště roubovat nebudu. 

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 8.1.2013 13:05

Roubovaní pro rostliny venku nemělo žádný smysl, měl jsem vedle sebe rou i nerou odrůdy ale rozdíl jsem nepozoroval. Spíše než roubování je zapotřebí teplo a slunce.

Ale abych jen neoponoval tak možná zkusím naroubovat něco do skleníku a každopádně zkusím dvě odrůdy na jednu podnož, to se mi moc líbí.laugh

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.1.2013 15:05

jeste roubovana paprika a lilek, do toho jsem jeste nerýpnul, když pokud rostou a plodi pravokorenne rostliny tak proc roubovat, ale zvedavost mi nedá :)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.1.2013 16:46

Lilky jsem měl venku neroubované a byly až metrapůl vysoké, papriky ve foliáku a skleníku taky, papriky venku stály za velké kulové a většinou jen živořily, včetně obyčejných jako je Amy nebo Vlasta. A jsme zase u počasí, lilek byl vysazen velmi brzy do tunelu z bílé textilie, přežil dvoje mrazy a patrně si do toho hnusného léta vybudoval velký kořenový systém, papriky v tom mokru jen čučely. U lilku jsem chvíli dumal o roubovaném lilkovém stromu ale byla tam potřeba nějaká podnož z divokého lilku nebo něco takového.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.1.2013 18:02

tak snad to nebyl lilek černý :D - to by byla dobrá a levná podnož yes

Mirku, docela me prekvapuje, ze papriky venku nerostly, tim spis, kdyz jste,,z jihu´´ ja papriky dam do skleniku jen z duvodu, ze budu mit papriky i treba konecm listopafu, jinak venku byly vyrazne plodnejsi

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.1.2013 21:38

Když na jihu měsíc v kuse chčije a není slunce tak z čeho by měly růst?

Např. tady najdete ty lilkové "stromy" kde jsou naroubovány lilky a rajčata na jedné podnoži - Solanum torvum.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 9.1.2013 14:00

Tohle řízkování - klonování chci letos také na pár odrůdách zkusit, dnes jsem koupila výsevní substrát a jdu na to wink

Zatím zkouším přezimovat řízky... v říjnu jsem vybrala 5 řízků z Pollicina (vypadalo nejzdravější) a až do Vánoc jsem je držela ve vodě. Pak začali trochu chřadnout, takže šup s nimi do hlíny. Jsou stále asi 15cm vysoké, rostou na parapetu při cca 13-15°C. Jeden řízek jsem z preventivních důvodů vyhodila. Jsem na tenhle můj pokus docela zvědavá smiley.

Ohledně toho klonování-řízkování...šlo by to třeba i u okurek? blush

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024