kompost - melouny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 13:24, zobrazeno: 11118x
Velice zdravím, prosím poradit ohledně vysázení melounů na kompostu. Zdědili jsme zahradu, kde je "postavený" kompost - z kůlů, taková pěkná ohrada, tak 2 na 3 metry. (možná větší) Děda to vždycky po čase přehazoval, z jedné starny na druhou a hnojil tím. Pak tam přestal jezdit a na kompost jsme bez ladu a skladu vyhazovali organický odpad. Rostla tam "lebeda", kopřivy až do nebe. Jak to "zkulturnit teď tak, abych se mohla pokusit vypěstovat na tom cukrové melouny? Nejsme zemědělci, určitě z toho nebudeme nic hnojit. Pěstovali jsme poprvé pouze loni červeno-černá rajčata ve skleníku (foto na diskuzi) a tam jsme hnojili chemicky. Já nebo manžel určitě nebude jezdit s kolečkem a převážet kompost po zahradě. Chceme ze zahrady čistě rekreační prostor. U země je několikaletý, pětiletý nános, celková výška tak 150 cm. Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 11.1.2009 13:31
Prostě vytrhejte plevel a místo něj zasaďte melouny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 14:08
Vytrhat plevel... chápu, ale teď v zimě tam žádný není, mám čekat až začne růst? To je nějaká blbost, ne? Je to vymrzlý. Nedá se tomu růstu nějak preventivně zasáhnout? Sorry, jsem kozel zahradníkem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 11.1.2009 15:36
No jistě že musíte počkat na jaro, snad jste je nechtěla sázet teď?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 16:55
Samozřejmě myslela zasáhnout na jaře, než plevel vyraší, začátečník jsem, ale blbá nejsem.. Například fólií, třeba jsou nějaké metody, nevím. Očekávám konkrétní rady, povzbuzení a ne ironickou kritiku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 11.1.2009 17:10
Já to nemyslel zle, ale když sjte začla o tom že je to zamrzlý...
Jednoduše plevel vytrhat je podle mě nejrychlejší a nejjednodušejší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 11.1.2009 17:21
Paní Zuzano, Váš dotaz lze ale skutečně chápat tak, že likvidovat plevel hodláte teď. Proto se zbytečně nezlobte.
S pěstováním na kompostu (rajčat, okurek, cuket, dýní) mám několikaletou zkušenost. Ráda se o ni s Vámi rozdělím. Tak především je opravdu nutné kompost vyčistit od plevelů - především kopřiv, a to bohužel ručně. Možná by Vašemu kompostu prospělo přehození a při té příležitosti se plevel odstraní nejsnadněji a nejdokonaleji. Navíc se půda provzdušní. Na vyčištěnou hromadu kompostu dávám černou mulčovací textilii a to už několik týdnů před sázením. Jednak zabraňuje růstu nových plevelů, zabraňuje vysychání a podporuje prohřátí půdy. V době sázení prostřihněte v textilii otvory a do nich pak sázejte předpěstované sazenice. Možná nemusím zdůrazňovat, že plodová zelenina včetně melounů potřebuje osluněné místo po většinu dne. Navíc melouny jsou na teplotu nejnáročnější a úspěch budete mít jen pokud bydlíte v teplejší oblasti.
Jestli máte ještě nějaké nejasnosti, ptejte se. Přeji hodně úspěchů.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|