kompost - melouny

host - 76.122 (?)
11.1.2009 13:31
Prostě vytrhejte plevel a místo něj zasaďte melouny.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 13:24, zobrazeno: 11115x

Velice zdravím, prosím poradit ohledně vysázení melounů na kompostu. Zdědili jsme zahradu, kde je "postavený" kompost - z kůlů, taková pěkná ohrada, tak 2 na 3 metry. (možná větší) Děda to vždycky po čase přehazoval, z jedné starny na druhou a hnojil tím. Pak tam přestal jezdit a na kompost jsme bez ladu a skladu vyhazovali organický odpad. Rostla tam "lebeda", kopřivy až do nebe.  Jak to "zkulturnit teď tak, abych se mohla pokusit vypěstovat na tom cukrové melouny? Nejsme zemědělci, určitě z toho nebudeme nic hnojit. Pěstovali jsme poprvé pouze loni červeno-černá rajčata ve skleníku (foto na diskuzi) a tam jsme hnojili chemicky. Já nebo manžel určitě nebude jezdit s kolečkem a převážet kompost po zahradě. Chceme ze zahrady čistě rekreační prostor. U země je několikaletý, pětiletý nános, celková výška tak 150 cm.   Díky.

host - 76.122 (?), 11.1.2009 13:31
Prostě vytrhejte plevel a místo něj zasaďte melouny.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 29.36 (?), 11.1.2009 13:41

Výsledek vás překvapí a budou další pěstitelé. Co také s posekanou trávou a ostatním organickým odpadem. Vlastní rajčata také potěší.

Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 14:08

Vytrhat plevel... chápu, ale teď v zimě tam žádný není, mám čekat až začne růst? To je nějaká blbost, ne? Je to vymrzlý. Nedá se tomu růstu nějak preventivně zasáhnout? Sorry, jsem kozel zahradníkem.

host - 76.122 (?), 11.1.2009 15:36

No jistě že musíte počkat na jaro, snad jste je nechtěla sázet teď?

Zuzkav - (27) - 74.73 (?), 11.1.2009 16:55

Samozřejmě myslela zasáhnout na jaře, než plevel vyraší, začátečník jsem, ale blbá nejsem.. Například fólií, třeba jsou nějaké metody, nevím. Očekávám konkrétní rady, povzbuzení a ne ironickou kritiku.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 11.1.2009 17:07

Nebojte se, než bude čas dávat ven sazenice melounů-v květnu-tak budete mít plevel nejen vyrašený, ale pěkně narostlý. Teď i později bych nechala kompost kompostem. Skutečně je nejlepší a i nejúčinnější plevel odstranit mechanicky, čili vytrhat. Určitě by bylo možné ho zlikvidovat chemickým postřikem, ale předpokládám, že melouny nebudou pouze součástí okrasné zahrady jako dekorace, ale že je budete chtít konzumovat. Tak v tomto případu dejte radši chemii "k ledu". M.R.

host - 76.122 (?), 11.1.2009 17:10

Já to nemyslel zle, ale když sjte začla o tom že je to zamrzlý...

Jednoduše plevel vytrhat je podle mě nejrychlejší a nejjednodušejší.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 64.231 (?), 11.1.2009 17:14

Možná by tam melouny rostly i bez úpravy. Mají velké listy a mohou plevel trochu přehlušit. Já bych se však aspoň snažil kompost převrstvit  (čerstvé dolů), trochu srovnat do roviny a natáhnout na něm a zatížit černou fólii. Volte rozestupy sazenic 100 x 70 cm. Několik zazeniček si nechte v rezervě v květináči až do konce června, kdyby nějaká na kompostu uhynula.

host - 207.103 (?), 11.1.2009 17:21

Paní Zuzano, Váš dotaz lze ale skutečně chápat tak, že likvidovat plevel hodláte teď. Proto se zbytečně nezlobte.

S pěstováním na kompostu (rajčat, okurek, cuket, dýní) mám několikaletou zkušenost. Ráda se o ni s Vámi rozdělím. Tak především je opravdu nutné kompost vyčistit od plevelů - především kopřiv, a to bohužel ručně. Možná by Vašemu kompostu prospělo přehození a při té příležitosti se plevel odstraní nejsnadněji a nejdokonaleji. Navíc se půda provzdušní. Na vyčištěnou hromadu kompostu dávám černou mulčovací textilii a to už několik týdnů před sázením. Jednak zabraňuje růstu nových plevelů, zabraňuje vysychání a podporuje prohřátí půdy.  V době sázení prostřihněte v textilii otvory a do nich pak sázejte předpěstované sazenice. Možná nemusím zdůrazňovat, že plodová zelenina včetně melounů potřebuje osluněné místo po většinu dne. Navíc melouny jsou na teplotu nejnáročnější a úspěch budete mít jen pokud bydlíte v teplejší oblasti.

Jestli máte ještě nějaké nejasnosti, ptejte se. Přeji hodně úspěchů. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz