Kdy zastipnout horni cast rajcat aby dozrala?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3362) - 5.149 (?), 17.8.2013 12:12
Nějaké obrázky ze včerejška (k tématu).
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
vagabund - (48) - 220.26 (?), 8.9.2013 18:35
Protože vše souvisí se vším, vezmu to od začátku. Mojí snahou je aby rostliny měly co nejbohatší kořeny, co nejblíže povrchu kde je půda nejteplejší a uvolňuje nejvíc živin. Proto způsob sadby, která je vidět z přiložených fotek. Předpokládá to ovšem častou zálivku. Také se snažím, aby rostlina měla po celou dobu co největší listovou plochu a tak odstřihávám jen pár polosuchých listů od spodu. Vrchol nezaštipuji, jen vyštípnu květy (letos k 30.8.).
Při sazení zahrnuji jamky kompostem ale ne úplně, aby se vytvořila prohlubeň, ve které drží voda při zalévání. Rajčata na fotkách jsou vysoká kolem 2,5m některá i vyšší. Umělým hnojivům se nebráním, ale v případě rajčat je nepoužívám.
Fotografie jsou z letoška z 15.5., 15.5., 25.5., 1.8., 8.9.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vagabund - (48) - 220.26 (?), 11.9.2013 9:38
Zahradu mám v nadmořské výšce 294n.m. a odrůda je Bejbino F1.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vagabund - (48) - 220.26 (?), 11.9.2013 12:33
Jako tyčky k rajčatům používám stavební armovací železo Roxor 10mm. Stojí přes 90Kč / Ks. Šestimetrovou tyčku uprostřed ohnu kolem něčeho kulatého přibližně žádaného průměru, třeba kolem bubnu míchačky, natřu a mám tyčky ke dvěma rajčatům. K vázání používám měděný izolovaný vodič 1,5mm2, například z ořezaných zbytků kabelu CYKY. Stačí nad listem dvakrát zakroutit a úvaz je hotový. Na podzim dráty odvážu a použiju další rok. Při vázání nechávám mezi tyčkou a rostlinou vůli.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5588) - 242.167 (?), 12.9.2013 6:38
Já Bejbina pěstuji každý rok a je to víceméně jeden z držáků kterému se věnuji, dobré, spolehlivě plodící rajča, kulaté, hladké plody, které pěkně a rovnoměrně vyzrávají (žádné zelené nebo žluté límce okolo stopky). Poslední dva roky pozoruji že má menší plody, o vysloveně koktejlové se však nejedná. Letos jsem měl dvě rostliny vysazeny vedle sebe a i tady rozdíl ve velikosti plodů patrný byl. Dříve mívaly rostliny plody téměř klasické velikosti (již jsem dříve poukazoval na to že neodpovídají deklarovaným na přebalu) a neřekl bych že se nějak zásadně změnily pěstební podmínky, až na to počasí. Já bych tedy příčinu vyděl hlavně někde v osivu.
PS: dovozová rajčata z marketů jsou pěstována celý rok ve foliácích nebo sklenících, vyháněna umělou výživou a sklízena tak aby vydržela přepravu, navíc se jedná o odrůdy LSL vyšlechtěná pro výdrž a skladování kde chuť chybí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vagabund - (48) - 220.26 (?), 12.9.2013 7:44
Já jsem s odrůdami moc neexperimentoval. Kdysi před mnoha lety jsem nasadil pět různých odrůd (už si ani nepamatuji které), nestříkal jsem a poslední z nich které chytilo plíseň byla odrůda Tornádo. Tak jsem mnoho příštích let pěstoval Tornádo ale už s postřikem. Před několika lety jsem vyzkoušel Bejbina a postupně přešel na tuto odrůdu. Menší velikost beru jako přednost. Velikost zralých rajčat se pohybuje mezi 4 - 4,5 centimetry. Pokud výjimečně některá z rostlin má výrazně menší plody, má také menší vzrůst a jak jsem zjistil má překousaný hlavní kořen. Krtků a hryzců mám na zahradě dostatek. Chuť je těžko sdělitelná a každý ji má jinou, nutno vyzkoušet.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|