Kdy zastipnout horni cast rajcat aby dozrala?

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.79 (?)
11.9.2013 11:10

Jaké, respektive z čeho jsou ty tyčky?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3362) - 5.149 (?), 17.8.2013 12:12

Nějaké obrázky ze včerejška (k tématu).

Mr Big

15.8.2013
15.8.2013
Philova F1
Philova F1
Philovita F1
Philovita F1

vagabund - (48) - 220.26 (?), 8.9.2013 18:35

Protože vše souvisí se vším, vezmu to od začátku. Mojí snahou je aby rostliny měly co nejbohatší kořeny, co nejblíže povrchu kde je půda nejteplejší a uvolňuje nejvíc živin. Proto způsob sadby, která je vidět z přiložených fotek. Předpokládá to ovšem častou zálivku. Také se snažím, aby rostlina měla po celou dobu co největší listovou plochu a tak odstřihávám jen pár polosuchých listů od spodu. Vrchol nezaštipuji, jen vyštípnu květy (letos k 30.8.).

Při sazení zahrnuji jamky kompostem ale ne úplně, aby se vytvořila prohlubeň, ve které drží voda při zalévání. Rajčata na fotkách jsou vysoká kolem 2,5m některá i vyšší. Umělým hnojivům se nebráním, ale v případě rajčat je nepoužívám.

Fotografie jsou z letoška z 15.5.,  15.5.,  25.5.,  1.8.,  8.9.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 147.224 (?), 11.9.2013 0:22

krásna úrodayes, zaujímavý spôsob výsadby,... no ja takisto sadím rajčiaky tak, aby bola stonka čím najviac v zemi, keď si dokážu vytvoriť ďalšie korene, ale nikedy nemávam až tak dlhé sadenice (asi ich musím skôr vysievaťwink)...

akú odrodu máte na fotkách? vyzerá dosť úrodná...

vagabund - (48) - 220.26 (?), 11.9.2013 9:38

Zahradu mám v nadmořské výšce 294n.m. a odrůda je Bejbino F1.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.79 (?), 11.9.2013 11:10

Jaké, respektive z čeho jsou ty tyčky?

vagabund - (48) - 220.26 (?), 11.9.2013 12:33

Jako tyčky k rajčatům používám stavební armovací železo Roxor 10mm. Stojí přes 90Kč / Ks. Šestimetrovou tyčku uprostřed ohnu kolem něčeho kulatého přibližně žádaného průměru, třeba kolem bubnu míchačky, natřu a mám tyčky ke dvěma rajčatům. K vázání používám měděný izolovaný vodič 1,5mm2, například z ořezaných zbytků kabelu CYKY. Stačí nad listem dvakrát zakroutit a úvaz je hotový. Na podzim dráty odvážu a použiju další rok. Při vázání nechávám mezi tyčkou a rostlinou vůli.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4609) - 38.136 (?), 11.9.2013 18:47

Letos jsem pěstoval poprvé "San Marzano 2". Naposled. Nedozrál úplně ani nejspodnější vijan a už to nedožene. Před lety jsem měl "San Marzano". To docela šlo.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 147.224 (?), 11.9.2013 21:42

a chuťovo sa Vám ako páčia? sú sladké? Rajčiny Bejbino F1 sú vraj malé koktejlové - dorastajú tak 2-3 cm, tie Vaše vyzerajú ešte väčšieyes

chcel by som budúci rok pestovať aj nejaké rajčiny klasickej veľkosti (väčšie), no neviem aká odroda by bola ozaj chutná, ako skutočná rajčina - úrodná, šťavnatá, nasládla a nie ako tie v supermarketoch,... nechápem... ešte aj v sezóne chutia rajčiny z marketu ako z umelej hmotyno...bez chuti

nepestujete aj odrody s väčšími plodmi?, žeby Ste mi odporučili...wink

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 12.9.2013 6:38

Já Bejbina pěstuji každý rok a je to víceméně jeden z držáků kterému se věnuji, dobré, spolehlivě plodící rajča, kulaté, hladké plody, které pěkně a rovnoměrně vyzrávají (žádné zelené nebo žluté límce okolo stopky). Poslední dva roky pozoruji že má menší plody, o vysloveně koktejlové se však nejedná. Letos jsem měl dvě rostliny vysazeny vedle sebe a i tady rozdíl ve velikosti plodů patrný byl. Dříve mívaly rostliny plody téměř klasické velikosti (již jsem dříve poukazoval na to že neodpovídají deklarovaným na přebalu) a neřekl bych že se nějak zásadně změnily pěstební podmínky, až na to počasí. Já bych tedy příčinu vyděl hlavně někde v osivu. 

PS: dovozová rajčata z marketů jsou pěstována celý rok ve foliácích nebo sklenících, vyháněna umělou výživou a sklízena tak aby vydržela přepravu, navíc se jedná o odrůdy LSL vyšlechtěná pro výdrž a skladování kde chuť chybí.

vagabund - (48) - 220.26 (?), 12.9.2013 7:44

Já jsem s odrůdami moc neexperimentoval. Kdysi před mnoha lety jsem nasadil pět různých odrůd (už si ani nepamatuji které), nestříkal jsem a poslední z nich které chytilo plíseň byla odrůda Tornádo. Tak jsem mnoho příštích let pěstoval Tornádo ale už s postřikem. Před několika lety jsem vyzkoušel Bejbina a postupně přešel na tuto odrůdu. Menší velikost beru jako přednost. Velikost zralých rajčat se pohybuje mezi 4 - 4,5 centimetry. Pokud výjimečně některá z rostlin má výrazně menší plody, má také menší vzrůst a jak jsem zjistil má překousaný hlavní kořen. Krtků a hryzců mám na zahradě dostatek. Chuť je těžko sdělitelná a každý ji má jinou, nutno vyzkoušet.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz