Už rok a půl sleduji na tomto webu diskuzi o tom, jak pěstovat sazenice, aby nebyly vytáhlé.
Teorie: Není pravda, že záleží jen na osvětlení a teplotě. Sazenice nebudou vytáhlé, když budou v rovnováze osvětlení-teplota-voda a hnojení (dusík). Existuje nepřeberné množství způsobů jak toho dosáhnout.
Moje praxe:
1.Naplním kelímek substrátem (2/3 zemina ze zahrady+1/3kupovaného substrátu- nepřesívám, vyberu jen větší větvičky a pod.) proliji vodou a postavím do misky s vodou.Na povrch vyseji semena a dám na místo v bytě, kde je teplota 24 °C, přikryji sklem (nehnojím)
2.Průběžně sleduji zda semena již klíčí. Jakmile u převážné části vysetých semen uvidím klíčky, zasypu semena prosátou zeminou asi vrstvou 1/2 cm. Nechám asi dva dny a potom přenesu na světlé a chladné místo (u okna)-u mšě to znamená 17-18 °C.
3. Přepichuji jakmile se děložní lístky dostanou do vodorovné polohy.Dávám je do kelímků rozdělených plastovými přepážkami na čtyři díly. Kelímky používám z automatu na kávu neumývám je jen nožem proříznu ve dně štěrbinu.Zeminu používám stále stejnou a sazenice nehnojím. Zalévám podmokem vždy v době, kdy je povrch kelímků vyschlý.
4.Sazenice mám za severovýchodním oknem, světlo jen rozptýlené, prakticky nevidí slunce když svítí. Snažím se využít veškeré světlo, které projde oknem-odrazová plocha vysoká 40 cm z hliníkového plechu za sazenicemi.
5.Jakmile si sazenice příliš v kelímku tísní (čtyři), tak je rozesazuji jednotlivě do kelímků.
6.V předjaří, pokud je venku tepleji tak ve dne větrám, později venku otužuji.
Toto je jen jedna z cest, jak dosáhnout i v nepříliš příznivých podmínkách kvalitní nevytáhlé sazenice. Možná se někdo přidá a popíše jak to dělá on.
Na závěr- nikdy nejsem nucen sazenice při výsadbě pokládat. Mám pocit, že jsem již napsal všechno co jsem chtěl říct a proto je toto můj poslední příspěvek na téma vytahování sazenic.
Mr Big