Jak docílit aby sazenice paprik byla silná a zdravá

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?) 
28.2.2013 8:32

Myslím si, že i bez přisvětlení jsou docela pěkné... Možná je už o víkendu podruhé přesadím, bude to záviset na tom, jestli už mají prokořeněny sadbováčky, budu je sázet až po děložní lístky.

před druhým přesazením
před druhým přesazením
před přesazením
před přesazením
palermo, seto později
palermo, seto později

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 8:58

Jen jsem reagoval na Váš příspěvek ze dne 27.1.2013- "Teorie sice zajímavá, ale úplně vedle. Máme podlahové topení, takže na parapetech máme cca 15 °C a sazenice se stejně vytahují. Limitující je nedostatek světla". Tak vytahují se nebo nevytahují?

Mr Big

host - 105.132 (?), 28.2.2013 9:21

Ja sa chystam dat do vody trochu perlitu a nasypat ci naliat na substrat. Bode to mat aj zo spodu svetlo.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 9:36

Předesílám, že botanika není můj obor. Ale myslím si, že spodní světlo nebude mít žádný efekt. Mám dojem, že rostliny potřebují, aby světlo dopadalo na horní povrch listů, a proto se také touto stranou natáčí ke světlu. Ale neberte mne vážně, jsem opravdu jen laik.

Mr Big

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 28.2.2013 10:03

Možná to přeci jen smysl má. Je pravda, že palisádové pletivo, které nejlépe využívá světlo, je při horní straně listů, ale protože jsou listy víceméně průsvitné, i spodní světlo bude využité.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 12:44

Pro 105.132: Tak něco bez teorie, ale z praxe. Když jsou sazeničky malé, tak jim při optimání teplotě na parapetu okna stačí přímé světlo pronikající oknem. Jakmile povyrostou, zakryjí listy povrch substrátu, vzájemně si stíní, a tak zejména u těch zadních dochází k jejích vytahování. V tomto případě Vaše opatření s bílým povrchem není to pravé ořechové, protože povrch substrátu je zastíněn (minimum světla), odrazí se ještě méně a přes víceméně průsvitnou spodní vrstvu listu rajčete (list rajčete nemá spodní vrstvu stejnou jako horní, což některé rostliny mají) jak píše pan Michal K se potom na asimilaci rostliny podílí minimální množství spodního světla. Musíte si sám posoudit, jestli je pro Vás toto opatření výhodné, já bych to nedělal.

Mr Big

host - 4.7 (?), 28.2.2013 17:36

Perlit rozptyluje svetlo, neodraza. Rozptyluje, az oci bolia. :-) Verte, moje mlade rastlinky nezakryvaju ani zdaleka vacsinu povrchu. Zmysel to ma aj z ineho dovodu. Ked zasvieti slniecko, ako dnes, perlit vyborne zabrani prehrievaniu substratu. Kym budu rastliny vacsie, perlit bude riadne spinavy a nebude plnit svoju funkciu.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 18:39

Omlouvám se, já perlit nepoužívám- vždycky jsem si však myslel že je bílý, a co je bílé, to odráží světlo v celém barevném spektru. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat, protože je to čistě Vaší věcí co použijete a jak s tím budete spokojený.

Mr Big

host - 4.7 (?), 1.3.2013 10:26

Svetlo odraza zrkadlo, kovova folia alebo sklo pod urcitym uhlom... vacsina bielych materialov svetlo rozptyluje, co mozno zjednoducene povazovat aj za odraz svetla vsetkymi smermi. 

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 1.3.2013 12:56

Prosím, až se setmí, tak si vemte baterku, postavte s před bílou stěnu a posviťte si na ni. Jistě uvidíte odražené světlo z této baterky stejně jako ho uvidíte před zrcadlem, jen s nižší intenzitou.To je fyzika.

Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika