Jak docílit aby sazenice paprik byla silná a zdravá
|
|
|
|
|
|
|
ivap - Zlatý Zahrádkář (754) - 243.114 (?) 28.2.2013 8:32
Myslím si, že i bez přisvětlení jsou docela pěkné... Možná je už o víkendu podruhé přesadím, bude to záviset na tom, jestli už mají prokořeněny sadbováčky, budu je sázet až po děložní lístky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 8:58
Jen jsem reagoval na Váš příspěvek ze dne 27.1.2013- "Teorie sice zajímavá, ale úplně vedle. Máme podlahové topení, takže na parapetech máme cca 15 °C a sazenice se stejně vytahují. Limitující je nedostatek světla". Tak vytahují se nebo nevytahují?
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 28.2.2013 9:21
Ja sa chystam dat do vody trochu perlitu a nasypat ci naliat na substrat. Bode to mat aj zo spodu svetlo.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 9:36
Předesílám, že botanika není můj obor. Ale myslím si, že spodní světlo nebude mít žádný efekt. Mám dojem, že rostliny potřebují, aby světlo dopadalo na horní povrch listů, a proto se také touto stranou natáčí ke světlu. Ale neberte mne vážně, jsem opravdu jen laik.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 12:44
Pro 105.132: Tak něco bez teorie, ale z praxe. Když jsou sazeničky malé, tak jim při optimání teplotě na parapetu okna stačí přímé světlo pronikající oknem. Jakmile povyrostou, zakryjí listy povrch substrátu, vzájemně si stíní, a tak zejména u těch zadních dochází k jejích vytahování. V tomto případě Vaše opatření s bílým povrchem není to pravé ořechové, protože povrch substrátu je zastíněn (minimum světla), odrazí se ještě méně a přes víceméně průsvitnou spodní vrstvu listu rajčete (list rajčete nemá spodní vrstvu stejnou jako horní, což některé rostliny mají) jak píše pan Michal K se potom na asimilaci rostliny podílí minimální množství spodního světla. Musíte si sám posoudit, jestli je pro Vás toto opatření výhodné, já bych to nedělal.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 28.2.2013 17:36
Perlit rozptyluje svetlo, neodraza. Rozptyluje, az oci bolia. :-) Verte, moje mlade rastlinky nezakryvaju ani zdaleka vacsinu povrchu. Zmysel to ma aj z ineho dovodu. Ked zasvieti slniecko, ako dnes, perlit vyborne zabrani prehrievaniu substratu. Kym budu rastliny vacsie, perlit bude riadne spinavy a nebude plnit svoju funkciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 28.2.2013 18:39
Omlouvám se, já perlit nepoužívám- vždycky jsem si však myslel že je bílý, a co je bílé, to odráží světlo v celém barevném spektru. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat, protože je to čistě Vaší věcí co použijete a jak s tím budete spokojený.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 1.3.2013 10:26
Svetlo odraza zrkadlo, kovova folia alebo sklo pod urcitym uhlom... vacsina bielych materialov svetlo rozptyluje, co mozno zjednoducene povazovat aj za odraz svetla vsetkymi smermi.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3303) - 5.149 (?), 1.3.2013 12:56
Prosím, až se setmí, tak si vemte baterku, postavte s před bílou stěnu a posviťte si na ni. Jistě uvidíte odražené světlo z této baterky stejně jako ho uvidíte před zrcadlem, jen s nižší intenzitou.To je fyzika.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|