Slivovice - kvas



host - 220.205 (?)
18.11.2011 18:17

Teď už rozhodně nic, pokud jste zakládal kvas někdy kolem 21.9. Kvašení již bude jistě ukončeno a nyní již dobíhá tzv. dokvášení a také macerace pecek, která je z hlediska budoucí kvality destilátu důležitá. Klidně nechte kvas při 8 °C a v lednu do palírny. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 26.9.2011 19:08

kvas bych zakryl. Atmosféra CO2 nad kvasem pomůže současný stav nezhoršovat. Před odvozem na pálení seškrábněte vrchní zoxidovanou vrstvu "koláče".   Ať je dobrá

                     
ladis1 - (2) - 36.5 (?), 27.9.2011 16:59

Kvas je samozrejme prikrytý a na víku ktore dobre tesní je vinná zátka.To len kvoli foteniu je takto odkrytý

   
host - 73.15 (?), 4.10.2011 22:08
Mohl by někdo ze zkušených napsat tipy na kvalitní literaturu o kvasech, pálení, ovoci, koštování(to by mě hodně zajímalo;-)... klidně i více kousků. Díky.
      
host - 176.36 (?), 5.10.2011 9:33

Nemohu posoudit, zda jsem zkušený, ale tu literaturu Vám mohu dát dohromady.
Průmyslová výroba lihovin, Grégr V., Uher J., SNTL Praha, 1964, 1974
Výroba nápojů z ovoce,Uher J. a kol., SNTL Praha, 1977
Výroba slivovice a jiných pálenek, J. Dyr-J.E. Dyr, (1944), dopracované vydání 1997
Tyto publikace jsou zaměřeny především na velkovýrobu a jsou poplatné době svého vzniku. Pro Pěstitelské pálení, Domácí palírenství či Likéry, jsou použitelné jen v omezené míře.

Současnost:
Domácí výroba alkoholických nápojů
, V.Demel, M.Krystych, ENTRI s.r.o.,1991, praktický receptář pro pálenky, likéry … pivo, víno, medovina …
Domácí výroba alkoholických a nealkoholických nápojů, P. Dvořák,1998 … likéry,
Alkohol jako lék, F.Jenč,1998 … likéry,
Domácí výroba vín a likérů, Janalík – Marhold, PČRS r.s.o.,1997… likéry
Vyrábíme ušlechtilé destiláty, J. Pischl, I.Železný, překlad, 1997… i domácí pálení
Příprava ovocných kvasů, J. Jílek, J.A.Zentrich, Dobra&Fontana 1999
Ušlechtilé destiláty, A. Gölles,, I.Železný, překlad M.Rychtera, 2001 … i domácí pálení, existuje na netu v pdf souboru, stačí si stáhnout.  Vyrábíme domácí likéry, H.George, I.Železný, 2001… likéry
Tajemství výroby … Vína, likéry a destiláty …, R. Trnka, Grada 2001
Děláme si sami … (slivovici …), H.Uhrová, Víkend 2001…
Výroba destilátů z vlastního ovoce, J. Škopek, Dona 2003
Domácí výroba lihovin, H.Schmicková, B. Malleová, překlad M.Rychtera, P.Dobrovský BETA,2003 (dalo by se říci, že tato obsahuje skoro vše …)
Jak se dělá … cidre …, překlad H.Uhrová, Víkend,2005
Pálíme ovoce, K. Hagmann, B. Essich, překlad H.Uhrová, Víkend 2007
Domácí výroba slivovice a ostatních … H.Uhrová, 2009 (2011)
Jak vypálit lepší slivovici, J.Balaštík, LV Print,2010 (vydání k otevření muzea lidových pálenic) poslední publikace v „oboru“, kapitola o destilaci je vyložena pouze z hlediska „povolených palíren“.  V každé uvedené publikaci je něco co se dá použít, neexistuje však jediná, kde by bylo úplně vše. No myslím, že toho na studování, máte již dost.

         
host - 73.15 (?), 5.10.2011 9:42
Díky moc. Myslím, že se za dlouhých zimních večerů nudit nebudu ;-)
         
host - 224.37 (?), 9.10.2011 1:04

Dobrý den, je možné hotový kvas vylisovat a nechat vypálit pouze takto získanou tekutinu, nebo je to blbost? Máte s tím někdo zkušenost??

Dík Jirka

            
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 9.10.2011 6:35

Mám s tím zkušenost a dost dobrou. Výsledná slivovice velmi jemná, dobrá, lahodná. Spotřeba energie na pálení viditelně nižší, práce s vylisovanou šťávou čistá a snadná. Samozřejmě samotné lisování je dost náročné. Výtěžek je asi o něco menší - záleží asi na kvalitě lisování. Ale po příštích pár let u tohoto způsobu zůstanu než nasbírám zkušeností více.

               
host - 226.33 (?), 21.10.2011 16:28

Dobrý den,

cca před měsícem jsem uzavřel sud (120 litrů, kvasná zátka) se švestkovým kvasem, při nynějších teplotách je v prostředí kolem 8 stupňů Celsia. Je to pro kvasinky a kvašení málo? Co mám dělat nemám-li jinou možnost (prostor) pro kvašení?

Děkuji,

Radek

                  
host - 220.205 (?), 18.11.2011 18:17

Teď už rozhodně nic, pokud jste zakládal kvas někdy kolem 21.9. Kvašení již bude jistě ukončeno a nyní již dobíhá tzv. dokvášení a také macerace pecek, která je z hlediska budoucí kvality destilátu důležitá. Klidně nechte kvas při 8 °C a v lednu do palírny. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 226.33 (?), 22.11.2011 7:55

Děkuji Vám za radu, bohužel v některých chladnějších dnech teploty klesly až ke třem, čtyřem stupňům Celsia - což je asi pro kvasinky smrtelná teplota, že? Nyní se snažím udržovat teplotu konstantně kolem oněch 8 stupňů, ale pro dokvašovací proces je to již asi zbytečná snaha, pokud už kvasinky nejsou živé a "schopné práce"...

I tak to v lednu zkusím, onoho množství asi 200 litrů kvasu je mi líto.

Radek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika