Slivovice - kvas



                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 142.29 (?) 
22.11.2011 19:27

Neplašte, ono to není tak žhavé. Při nízké teplotě sice kvašení ustane, ale jak se teplota zvýší, kvasinky opět začnou makat. Treba jich i část nepřežije, ale ty zbývající se zase namnoží. Staří Valaši dávali v zimě bečky i na mráz když nebylo kdy pálit. Potom když se termín v pálenici přiblížil, několik týdnů předem kvas dali rozmrazit, něco málo dokvasilo... a výsledek dobrý. To že Vám kvas vychladl na č stupně ještě neznamená že výsledek je odepsaný předem.

  
                     
host - 106.46 (?), 24.11.2011 18:37

Dobrý den, měl bych dotaz z podobného soudku, teď v sobotu jsem ještě podrtil jabka, které jsem ještě natrhal a asi týden jsem jablečnou drť (mimochodem krásně voní) nechal v sudech na mrazu než jsem je dnes dal do místnosti s teplotou kolem 15 st. Celsia. Nemůže to nějak poznamenat kvas i samotné kvašení? Sice už nějakou dobu pálívám, ale tak pozdě jsem ještě kvas nedělal, tak nevím... Děkuji za reakci

                     
host - 220.205 (?), 24.11.2011 21:39

Ničeho se nebojte a to jste ta jablka fakt musel trhat? Nebyla to Ontária? I kdyby byla, kvašení se jistě při teplotě 15 °C rozjede. Akorát to Ontário není úplně to nejvhodnější jablko na jablkovici. slosar-petr@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 24.11.2011 23:31

V sudech na mrazu se drti jistě nic špatného nestane. Ale nevím, že by někde byly permanentně mrazy. Při nočních mrazících a denním oteplení jablečná drť ani nezmrzne, možná trochu na povrchu.

                     
host - 40.193 (?), 25.11.2011 12:32

Asi jsem to špatně napsal, některá jsem musel dotrhat, ale většina při zatřesení stromem spadla sama, takže jsem je jen posbíral. Samotná drť nebyla zmrzlá, ale sudy stály venku v teplotě lehce pod nulou, tak jsem měl obavu, aby se tomu za ten týden něco nestalo, když to nekvasilo, třeba nezačalo hnít apod. Co to je za odrůdu bohužel nevím, ale při ochutnání byla šťavnatá, sladoučká a chuťově dobrá. Jinak děkuji za uklidnění

               
host - 169.36 (?), 25.10.2011 21:16

Též přemýšlím zkusit něco nového.Mám švestky v 50ti litrových plastových konvích, odspodu je tak 30 l tekutiny a 20l břečky.Jen nevím, jestli by se tato kašovitá hmota dala vylisovat v zahradním košovém lisu.Věřím že to může přidat na jemnosti slivovice, když se bude pálit jen z tekuté složky.Pro někoho je to možná šílenství, ale proč to nezkusit.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.10.2011 9:23

Nevím, jestli je to dobrý nápad. Aroma švestek se odstraněním dužiny spíš zeslabí a to by bylo škoda. Navíc si myslím, že vylisování se Vám nepodaří. Se švestkami jsem to nezkusil, ale s jablečným kvasem ano. Struktura vykvašené drti je jiná než u čerstvého ovoce - je to kaše, která buďto ucpávala mezery v koši nebo naopak tekla skrz ně. 

         
host - 73.15 (?), 4.12.2011 19:29
Jen takový "technický" dotaz: Není Helge Schmickl náhodou chlap?
            
host - 176.36 (?), 5.12.2011 8:37

Určitě není... to by "destilační zařízení", které v knize propaguje, nemělo objem 2 a 5 litrů ale minimálně 50!! :-)) Přeji hezký den.

               
host - 73.15 (?), 5.12.2011 15:49
Jojo, ta velikost destilačního zařízení je fakt zajímavá :D Nicméně začínám být o jeho "mužství" čím dál tím víc převědčený: Helge Schmickl, promovierter Chemiker, gibt seit vielen Jahren sein Wissen in Seminaren für Hobbybrenner weiter. Daneben vertreibt er Geräte und Zubehör zum Schnapsbrennen.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika