Slivovice - kvas
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 4.12.2009 14:09
Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás...
Tomu taky nerozumím. Fajnšmekři si odlévají zvlášť 1 litr - když teče 51%, říkají jí ministerská. Bývá prý nejlepší, obvykle někde uprostřed pálení.
Druhá věc, které nerozumím je množství vypálené slivocvice. Obvyklý výsledek je ze 100 litrů kvasu 10 litrů 50% pálenky, tedy 5 litrů absolutního lihu. Ve vašem případě je to 8,1 litrů z 100 litrů mače , tedy bezmála dvojnásobek. A to, vzhledem k tomu, kolik, alkoholu muselo zůstat ve výpalcích, nedává smysl.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.2 (?), 4.12.2009 10:28
Letos jsme pálili poprvé. Kvas byl z nějakých pološvestek a velmi sladkých blum. V pálenici říkali, že je to letos špatné s výtěžností, ať od toho moc nečekáme. Měli jsme dvě várky po cca 140 l kvasu. První várku ukončili pálení při 50% s tím, že poslední litr zůstává v měřícím zařízení a přechází do další várky. Ta bude naše, tak to může nechat na těch 50%. Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás. Moc tomu ale nerozumím. Výsledkem bylo 24 litrů 81% destilátu. Vůně a chuť dobrá, teď větrá.
Nebylo to ukončení moc brzy? Povídal, že ochutnávání prý nemá moc smysl, protože z měřícího zařízení (pro celníky) vyteče pálenka až když je jí tam nashromážděn celý litr, tedy to není ta, která aktuálně teče.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.26 (?), 4.12.2009 11:47
Kvas - vápno
Kdo má zkušenosti z přidáním vápna do bečky s kvasem před pálením?Slyšel jsem to v pálenici.Vým že vápno ničí kiseliny máte s tím někdo zkušenosti?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 4.12.2009 14:09
Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás...
Tomu taky nerozumím. Fajnšmekři si odlévají zvlášť 1 litr - když teče 51%, říkají jí ministerská. Bývá prý nejlepší, obvykle někde uprostřed pálení.
Druhá věc, které nerozumím je množství vypálené slivocvice. Obvyklý výsledek je ze 100 litrů kvasu 10 litrů 50% pálenky, tedy 5 litrů absolutního lihu. Ve vašem případě je to 8,1 litrů z 100 litrů mače , tedy bezmála dvojnásobek. A to, vzhledem k tomu, kolik, alkoholu muselo zůstat ve výpalcích, nedává smysl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.2 (?), 5.12.2009 10:34
Já tomu ukončení taky moc nerozumím, ale slivovice bylo opravdu z 280 l kvasu 24 litrů 81 % o teplotě asi 20,5 °. Byl jsem u toho a viděl to na vlastní oči. Ten co byl před námi měl z 300 l kvasu 27 litrů 80% destilátu. Přímo v pálenici nám to naředili na 37 litrů 52% slivovice. Až jsme se zhrozili, kolik toho je. Málem nám nestačili peníze. Ukončil to podle lihoměru, který nazýval "předběžný" (ukazoval cca těch 60) a podle nějakého teploměru, který ukazoval teplotu asi 96°, ale nevím odkud. Říkal, že to co teče už není ono.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 14.12.2009 18:12
To, co uvádíte, odpovídá množství přes 13 litrů 50% alkoholu na 100 litrů kvasu. To je úctyhodný výsledek, pokud to nebylo dotováno řepným cukrem.Rozhodující je degustace.U starších stanic je možné sledovat výstupní koncentraci "předběžným "lihoměrem, který udával 60? A to byl stop pálení?Tomu dost dobře nerozumím, ani té hodnotě 96°. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.214 (?), 4.12.2009 13:06
Súhlas lenže medzi 25% a 18% doťahom činil asi 3 lt slabej ale možno voňavej pálenky. Myslím že odstaviť pri 24% nebolo až také zlé rozhodnutie a tú silu som bohužial nemohol inak ovplyvniť jedine že by som ťahal fakt do tých 8%.
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 14.12.2009 15:15
No to je v Uherském Ostrohu musela pěkně brnět palice a v hubě měli jak v polepšovně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|