Tento zákal je zřejmě způsoben výskytem vápenatých a hořečnatých iontů ve vodě, což je sice znakem kvalitní tvrdé vody, nicméně se tato voda na ředění koncentrovaných lihových roztoků nehodí, protože dochází k vysolování solí, nejčastěji karbonátů. Pokud již k zákalu z nějakého důvodu dojde je takový destilát ve velmi "choulostivé" situaci, protože čirost je prvotním znakem jakosti a s tím nikdo nic nenadělá. Co v takovém případě počít? Možnosti jsou jen dvě. Buďto jít problému naproti v tom smyslu, že přidáme roztok bikarbonátu sodného NaHCO3 (jedlé sody) rozpuštěné ve velmi studené vodě, čímž se zákal ještě prohloubí, ale za několik dní by měl sedimentovat. Sediment se pak dá snadno odfiltrovat na vatě vložené do trychtýře. Na 10 l zakaleného 50% destilátu doporučuji kávovou lžičku jedlé sody + 50 - 100 ml vody. Pokud je ovšem destilát zasažen úkapovými či dokapovými komponentami tak tato cesta nepomůže a nezbývá, než-li destilát znova předestilovat. Pro ředění koncentrátů ovocných destilátů doporučuji raději kojeneckou vodu než-li destilku, která má často nepříjemné dochutě, ale je v zásadě možno ji použít. slosar-petr@seznam.cz