Ředění slivovice
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 61.6 (?) 7.11.2009 18:54
Demitralizovaná voda je nesmysl. Asi jste myslel demineralizovanou.
Při destilaci švestek se destiluje taky v kvasu obsažená voda. Takže litr 50% slivovice obsahuje půl litru vody - destilované, nikoli demineralizované.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 7.11.2009 22:05
Destilku z vlastní destilační stanice, ne technickou z drogerie... Dnes i vody ve studánkách jsou často kontaminované a kvalitu by museli v pálenici dokládat rozborem... AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 15.11.2009 15:53
K potravinářským účelům, a to je náš případ, není možné podle hygieniků, používat "ověřenou studniční vodu" bez certifikátoru,který není zadarmo a je určitou přítěží.Proto ta destilka, která rovněž podléhá určitým kritériím.
Valaši, zkuste se zamyslet nad tím, jak dalece je vaše voda na zředění ověřená, i když vím, že alkohol pálí kdejakého červa.
Ze Slovácka AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.126 (?), 31.1.2010 11:20
pálím přes 20 let, k ředění se dá použít jakákoliv voda, běžně dostupná v obchodech, ale vždy co já pamatuju, staříček používal destilovanou vodu. Nejsem chemik ani člověk študýrovaný v potravinářství, ale nevidím důvod proč by ředidlo do destilátu mělo mít jakékoliv množství minerálů nebo jiných prvků. Myslím si že čím čistší voda, tím lépe. A vychází mi jednoznačně destilka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.248 (?), 27.4.2010 16:11
Ad destilka - dnes jsem na radu tchána v lékárně zakoupil AQUA PURIFICATA (čištěná voda), litrovka přijde na 39,- Kč, vyrábí Dr. Kulich Pharma. Říkal, že destilka z drogerie by to být neměla, ani obyčejná voda - jediná, kterou bych asi jinak použil, by byla filtrovaná voda z filtru WaterPik, který mám na kohoutku a voda z něj má parametry kojenecké vody (i když tu o zákalu z kojenecké vody už někdo psal).
Jen mě trochu zaskočil nápis NEPOCHÁZÍ Z PŘEŽVÝKAVCů na láhvi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 28.4.2010 13:23
Myslím, že to není tak jednoduché říci, že na vodě tolik nezáleží. Uznávám, že je to podřadné, ale podceńovat se to nesmí. Tvrdé vody s vysokým obsahem karbonátů vápníku, hořčíku a železa jsou vyloženě nevhodné, protože po nějaké době dochází vlivem koncentrovaného alkoholu ke srážení těchto solí, které se usazují na dně a nepůsobí esteticky. Snadno se jich zbavíme elementární filtrací (vata do trychtýře). Je tu ale jiný problém. Tyto amorfní sloučeniny mají vysoký adsorpční povrch a jsou schopné významným způsobem "stáhnout" vůni destilátu. Běžně by to nemuselo tak vadit, bohužel drtivá většina degustačních systémů dává vůni destilátu na stejnou úroveň jako jeho chuť. Už leta to považuji za chybu, neustále upozorňuji na to, že destiláty nejsou voňavky a kvalita se pozná až druhý den bolestí hlavy, ale s vyjimkou Maloledského degustačního systému se o toto nikdo nezajímá. Takže k věci. Na ředění koncentrovaného destilátu se nejvíce hodí měkké vody z žulového podloží, nejsou-li, tak nákup kojenecké vody s velmi nízkým obsahem minerálů. Destilovaná voda je také vhodná, pokud však nemá nějaké nepříjemné dochutě, které souvisí s čistotou destilačního zařízení na její přípravu. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.6 (?), 8.2.2011 18:42
Ředění slivovice
Příspěvky, že na vodě nezáleží a pod jsou trochu zavádějící. Na vodě záleží a hodně a nejen na ní. Čím nižší koncentrace alkoholu, tím vyšší kvalita vody. Teplota směšovaných kapalin by měla být stejná. Důležité je také při jaké teplotě má destilát hodnotu 50°. Což je jedna z nejdůležitějších věcí. Nevím, proč chce doma gdosi dořeďovat slivovicu, když mu ju v palérni naředí na takovou stupňovitost jakou požaduje. Tam si můžete být jisti, že se vám, s destilátem při ředění nic nestane a má naředěno jak má být. Spíš bych řekl, že dotazy směřují od těch co pálí doma a neví jak ředit. Říct tedy mám zde destilát 65°, mám jej 10 litrů a abych měl 50°tak tam hrknu 3 l vody, není tak jednoduché. Pálení a ředění kvalitní slivovice není žádná sranda, ale alchymie. Ono už všechno začíná u kvality ovoce, jeho vyzrálosti, cukernatosti, půdních a klimatických podmínkách, teplotě při jaké břečka (kvas) kvasí. Není ani nepodstatná velikost nádoby v jaké kvasí. Neméně důležité je ošetření destilátu po vypálení. Je pravdou, že dobrá slivovice se pozná na druhý den ráno. Osobně vždycky říkám, že chci vypálit, ne napálit. Pánové a hlavně přidávejte cukr, ať pěkně teče, ale až sa z teho utrejchu ožerete a budete mět hlavu jak škopek, tož si spomeňte co ste večér slopali. Proto opakuju, výroba kvalitního destilátu je alchymia a mosí se dělat s moc veliků lásků.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|