Pálím již 23 let a podle odborné literatury kterou mám doma se má slivovice samozřejmě ředit destilovanou vodou a má mít okolo 55%. Já ji léta ředím převařenou vodou ze studny. Nechám ji vařit na kamnech v konvici tak 15 minut a nikdy jsem ji neměl zakalenou a mám doma schované vzorky 20 let staré a jsou stále průzračné.
Mám takový problém cca před dvěma týdny mě na dně demižonu začla sedimentovat modrá usazenina. Docela jsem se toho zalekl. Demižon tam stojí už asi půl roku a při ředění jsem používal neperlivou vodu (myslím že to byla matonka). Nevíte čím to může být? Popřípadě jak tomuto předejít?
Myslíš že by se to tam vytvořilo po tak dlouhé době a ne hned?ale právě je divné že v druhém demižonu se to nedělá, přemýšlel jsem už i nad tím, že jsem kupoval demižon jako starší, jestli to nemůže být tím. Ale zase jsem ho několikrát vyvařil.
připojuji se k té mědi, ale v druhém demižonu to nedělá, tak nevím.matonka není dobrá, má minerály a může se zakalit, nejlepší je voda.a z čeho je špunt?
ještě mě napadlo... není to jen usazenina bez zabarvení a dno demižónu je z hrubého skla, které bývá zabarveno do zelenomodra a dává usazenině zabarvení odleskem?
Pálím již 23 let a podle odborné literatury kterou mám doma se má slivovice samozřejmě ředit destilovanou vodou a má mít okolo 55%. Já ji léta ředím převařenou vodou ze studny. Nechám ji vařit na kamnech v konvici tak 15 minut a nikdy jsem ji neměl zakalenou a mám doma schované vzorky 20 let staré a jsou stále průzračné.
Jsem toho názoru, že vaše studniční voda by se dala použít i bez převaření.Znám pálenici, která léta používala pramenitou vodu(ze studánky)k ředění slivovice a nic se nezakalilo.Dnes však raději používají destilku. AB