Pokazil jsem kvas?
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?) 22.9.2009 14:01
Ono mají pravdu všichni. Pořádně sladké švestky mohou mít až 25% cukru. V reklamách na Toptaste jsme se dočetli, že mají až 32%, ale tomu nevěřím. V takto sladkém kvasu může být problém, aby prokvasil veškerý cukr. Tam bude přislazování k ničemu, naopak naředění může mít smysl. Jsou-li švestky málo sladké - odrůdou, šarkou, horší polohou či nezralostí, tam může doslazení (pokud možno ne rafinovaným řepným cukrem) zlepšit výtežnost pálení i uchovatelnost kvasu.
Uzávěr by skutečně měl být takový, aby tam nešel vzduch, ale umožnil ochod oxidu uhličitého. Jako u všeho, co kvasí. Asi nejjednodušší je nádobu přikrýt PE folií a gumou. Má-li závit, tak ještě navolno nedotaženým víkem.
Není to tak složité.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.76 (?), 21.9.2009 20:12
Ahoj kluci jsem baba, chlap mi odešel a já chci udělat slivovici, ale s kvasem nemám žádné skúsenosti, může mi někdo poradit.Už jsem se dívala na internetě, ale každý to popisuje jinak.Mám švestky v sudě, trošku pomačkané a to je vše co zatím umím Dík Jaruška
|
|
|
|
|
|
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 97.44 (?), 21.9.2009 20:39
Tož teta, postup je dobrý. Důležité je, že švestky jsou v sudě. V drogérii koupíte za dvě stovky cukroměr a tím budete měřit obsah cukru v kvasu. Když cukr klesne pod 2%, tak volat do pálenice, chlapi si s tím už poradí...
Martin
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.76 (?), 22.9.2009 13:30
Martinku ok, ale jak to zavřít.Jedni říkají aby tam nešel vzduch, druzí nezavírat na těsno aby to nyvybouchlo.Jedni dát cukr, druzí bez cukru.Jedni nalít vodu, druzí běda vodu né.Takže tetka je teď z toho úplně paf.Dík Jaruška
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 22.9.2009 14:01
Ono mají pravdu všichni. Pořádně sladké švestky mohou mít až 25% cukru. V reklamách na Toptaste jsme se dočetli, že mají až 32%, ale tomu nevěřím. V takto sladkém kvasu může být problém, aby prokvasil veškerý cukr. Tam bude přislazování k ničemu, naopak naředění může mít smysl. Jsou-li švestky málo sladké - odrůdou, šarkou, horší polohou či nezralostí, tam může doslazení (pokud možno ne rafinovaným řepným cukrem) zlepšit výtežnost pálení i uchovatelnost kvasu.
Uzávěr by skutečně měl být takový, aby tam nešel vzduch, ale umožnil ochod oxidu uhličitého. Jako u všeho, co kvasí. Asi nejjednodušší je nádobu přikrýt PE folií a gumou. Má-li závit, tak ještě navolno nedotaženým víkem.
Není to tak složité.
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.76 (?), 23.9.2009 22:37
Pane Vysloužil, moc děkuji tedy přikrýt to ješte folii?Jak píšete a jak dlouho to tak nechat?Děkuji Jaruš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radim jurasek - (1) - 26.219 (?), 25.9.2009 6:17
Dobrý den.
Mám švestky v 50ti litrové bečce s uzávěrem na závit.
Uzávěr jsem neměl dotažený na fest, uvnitř mi na některých švestkách vzniká taková bílá, místy i jakoby chlupatá plíseň.
Je to v pořádku nebo ne?
Žádné plesnivé švestky jsem tam nedal.
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|