Pokazil jsem kvas?
|
|
|
|
|
|
|
sneck - Stříbrný Zahrádkář (142) - 22.16 (?) 22.12.2011 10:30
tak se me objevila plisen na jablecnem kvasu byl hermeticky uzavreny nestandartne v becce v igelitu co s tim??pujde palit??az dokvasi nebo jak ted postupovat, nechat to otevrene?diky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 22.10.2009 16:58
Břečkou, která se rozkvasila, není třeba míchat. To obstarává kysličník uhličitý. Míchá se jen v případě, že se nerozkvasila a přidáváme zákvas, nebo už dokváší a přidáváme cukr.
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.248 (?), 28.10.2009 23:48
Zdeněk
zdravim všechny, jak vidim, tak jsou tady dobré rady, zárověň bych měl taky otazku, majč mám asi 6 tydnů, možná 8 ve 180l PH bečce, cukr jsem měříl kdyz už měl 6 procent, ted má 5.5 a uz to asi zostalo stát, nejde níž, otec mně říkal, že až bude mít mezi 5ti a 1 procentem, tak že se to može vypálit, čepice nahoře už není, spadla dolů, nahoře je pouze tekutina, myslim, že se to zastavilo asi nedávným ochlazením a následným oteplením, rozdíl byl asi 15oC. Otázka zní, mám ještě čekat nebo vypálit??? předem díky za odpověd, Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.211 (?), 3.11.2009 7:59
Ak ste kvas nemiešali (v poslednej dobe) a prepadol sa sám tak niet na čo čakať. Percento cukru môže znamenať neprekvasiteľný cukor a dolu to už nepôjde. Všeobecne je prevrátenie kvasu najlepším znamením na ukončenie kvasného procesu. Cukromer niekedy zavádza. Pri prílišnom množstve cukru (či už rastlinného alebo pridaného repného) sa kvasenie zastaví pre množstvo alkoholu v kvase. Takže byť vami tak nečakám, niet na čo čakať...
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.146 (?), 3.11.2009 15:18
ok, děkuju za radu, napíšu, jak to dopadlo. Zatim, Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 23.12.2009 9:13
Ještě jednou k míchání s kvasem.
Celých 20 let jsem to nedělal, protože ve všech našich publikacích psali, že se to nemusí a nemá. Letos poprvé jsem s hruškovým kvasem, na radu jednoho známého kvasného chemika, 4x míchal a musím Vám sdělit, že mám tu nejlepší zkušenost.
Měl jsem založeny 3 soudky. Se všemi jsem po týdnu vždy zamíchal míchačkou na maltu. Trvá to maximálně 1 minutu a nehrozí problém, protože se vždy vyvalí kysličník, který to pěkně pokryje. Po posledním míchání se už na hladině nevytvořila deka, takže jsem ji před pálením nemusel odstraňovat. Má to obrovskou výhodu, že materiál je všechen namočen a tudíž se louhuje aroma z celého objemu. Udělal jsem i pokus s doslazováním. 1.sud vůbec, druhý částečně a třetí nejvíc. Doslazoval jsem při míchání. Výsledek: chuť všech tří je vynikající a rozdíl je jen ve výtěžnosti. Dokonale se zabránilo povrchovým nečistotám kvasu.
Nemám chuť o tomto postupu polemizovat. Bylo to prostě tak. Od letoška budu vždy s kvasy míchat a rozhodně se toho nebudu bát.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 30.1.2012 0:48
Děkuji, já se letos dal poprvé na jablkovici, bohužel jsem nepřekonal strach a kvas jsem nezamíchal. Přemýšlel jsem o tom, ale... Příští rok to risknu. Snad bude úroda aspoň taková, jako letos a nebo taky lepší. Použil jsem Rubíny cca 250 l kvasu ve dvou 120 l sudech a jednom 50 l. Do 120 l jsem dal po 1 kg cukru a flašce medu.obojí rozpuštěné v cca 7-8 l převařené vodě. Použil jsem také kvasinky Vinky. Teplota ve sklepě 10 - 12 st. Založení kvasu, první pol. listopadu a pálení konec ledna. Sudy jsem skoro neotevřel (dekl a kvasná zátka) Cukr byl prakticky na nule... Nijak jsem ho nehlídal, jen mě napadlo ho před vypálením (2-3 dny) změřit... Vyteklo 24 l - 65 %...na poprvé?? B-)) Hodně zdaru a štěstí paliči... a děkuji za rady K - Brno
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.4 (?), 30.1.2012 2:23
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.218 (?), 12.11.2009 14:39
Nemám zkušenosti s výrobou kvasu, ale už léta dělám domácí víno, a domnívám se, že onen povlak by mohla být tzv. křísovitost, které způsobují nepravé kvasinky Mycoderma, které se dostávají do kvasu již s ovocem, za nepřístupu vzduchu se nerozmnožují, umírají pri obsahu alkoholu 12%,domnívám se tedy, že až obsah alkoholu stoupne, všechno bude v pořádku!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|