Pokazil jsem kvas?
|
|
|
|
host - 253.227 (?) 21.1.2009 10:52
Takže, snad jsem zhodnotil vaše rady a počkal delší dobu s kvasem. V současné chvíli vypadá kvast takhle. Žádný cukr ani kvasinky jsem nepřidával, měl jsem to pořád na stejném místě. Teplota, ale spíše ještě klesla. Šumění už neni ze sudu slyšet, ani igelitový pytlík se nenafukuje. Je tam vidět tekutina, když jsem do toho šťoural vačečkou, tak jsem myslel, že té tekutiny tam bude víc. Jinak jsem to zkoušel chutnat a nějak extrémně kyselé mi to nepřišlo. Kyselé to bylo, ale ne nijak zvláště moc. Myslíte, že té tekutiny by tam ještě mohlo být více? Protože ta tekutina je jakoby jen po stranách, když jsem to zmáčkl vařečkou tak tam natekla z postran a nějak nebyla pod tou pevnou krustou. Jsem myslel, že když zatlačím na tu krustu, že třeba bude plavat, jako že se potopí, ale nic takového, jen jsem tam promáčkl díru, do které natekla tekutina ze stran. Jinak už předpokládám, že to je hotové, tak se chystám domluvit vypálení.
Kdybyste ještě měli nějakou radu byl bych velice rád, abych to zbytečně neuspěchal.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.233 (?), 7.12.2008 22:11
Na kvas nespěchám a prostory pro umístění do teplejšího prostředí mám docela omezené, né že by to nebylo možné, ale budu doufat, že to i v těch dvanácti stupních nějak dojde. No a o doslazovaní nějak nepřemýšlím, prý to nevadí, když se to nedoslazuje. Je to jen pro moji spotřebu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 19.1.2009 23:19
Jardo 10oC je super teplota.Záleží na tom jak ten kvas tam dopravuješ.Já mám do sklepa 12 schodů ale teplotu 12 oC.Problém je v tom jak ty 120 l sudy do toho sklepa dostat.Ale teď o tom kvasu.Cukroměr musí mít stupnici 0- 30 sladit se musí na 20 o cukru aby z toho něco bylo.Při drcení jablek se změří mošt cukroměrem obsah cukru bývá caa 11- 13o.Abych dosladil na 20 o musím dát na 100 l kvasu 7-9 kg cukru.Jinak pokud nedosladíme tak máme malou výtěžnost (méně napálíme).Konec kvašení poznáme cukroměrem mošt musí mít přibližně O %cukru.Při zakládání kvasu dejte do prvních pár litrů jablečné drtě kostku pekařského droždí a doplňte drtí caa 10 cm od okraje.Tím se rychleji nastartuje kvašení.Jarda.
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 19.1.2009 23:31
To jsou rady. Nic se nemusí, jen to tím rozředíte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 12.2.2009 1:15
10.2.2009 jsem pálil v pálenici kde se pálí plynem.Nádherný pohled na perfektní práci.Po vycucnutí vývěvou (bez velké dřiny) celý proces trval asi 2.5 hod na jednom kotli s deflegmátorem.Šikovná paní co toto zařízení vlastní a provozuje na dotaz kolik dává cukru do kvasu mi odpověděla.Všechny kvasy se musejí cukřit na min. 19-20 %.Prošla školením na VŠCHT v Praze aby to mohla provozovat a na otázky ohledně cukření kvasů jim lektor který to má v malíčku řekl.Cukření je zakázáno ale když nedáte nemáte.Proty méně chápavé a zapřísáhlé odpůrce slazení komu není rady tomu není pomoci.Založit kvas a myslet že to se nějak vykvasí je dost špatně.Těch 20% cukru mi poradil majitel pálenice již před15 roky a 100% to funguje.Jen to chce čisté vypařené nádoby nejlepší jsou plastové nedávat do kvasu plesnivá a shnilé plody hrušky jablka podrtit a ostatní ovoce částečně narušit.Cukroměr 0-30o na počáteční měření šťávy 20% cukru a na konec kvašení musí být blízko 0%.Na radu jak kvas nejlépe ošetřit aby dobře prokvasil mi doporučila nějaké enzymy (nemám zkušenosti).Další zakládání kvasu vyzkouším jak to funguje.Tímto jsem chtěl všem kteří si chtějí dělat svůj kvas otevřít oči aby nebyli potom zklamaní.Jarda
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.235 (?), 1.9.2009 19:59
10°C se mi zdá dost málo. Myslím, že při tak nízké teplotě už se kvašení pomalu zastavuje. Ideální teplota je 18 - 20°C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.162 (?), 29.1.2012 11:40
Tak nevím- já letos dělal také poprvé jablkovici, ale než jsem do toho šel, tak jsem toho taky docela dost prostudoval B-) a určitě se nepovažuji za všeuměla, ale tohle všechno jsem měl už v malíčku.Jablečná drť ve 120 l sudech.Na sud 1 kg cukru a flaška medu...250 l mače... vyteklo 24 l - 65% lihu.Po naředění cca 5-6 l vody 53-54 %.Ano, použil jsem i kvasinky.Teplota ve sklepě...10 - 12 stupňů. Cukr jsem rozpustil v 8 l rozvařené vody a po ochlazení rozpustil i med.
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.227 (?), 21.1.2009 10:52
Takže, snad jsem zhodnotil vaše rady a počkal delší dobu s kvasem. V současné chvíli vypadá kvast takhle. Žádný cukr ani kvasinky jsem nepřidával, měl jsem to pořád na stejném místě. Teplota, ale spíše ještě klesla. Šumění už neni ze sudu slyšet, ani igelitový pytlík se nenafukuje. Je tam vidět tekutina, když jsem do toho šťoural vačečkou, tak jsem myslel, že té tekutiny tam bude víc. Jinak jsem to zkoušel chutnat a nějak extrémně kyselé mi to nepřišlo. Kyselé to bylo, ale ne nijak zvláště moc. Myslíte, že té tekutiny by tam ještě mohlo být více? Protože ta tekutina je jakoby jen po stranách, když jsem to zmáčkl vařečkou tak tam natekla z postran a nějak nebyla pod tou pevnou krustou. Jsem myslel, že když zatlačím na tu krustu, že třeba bude plavat, jako že se potopí, ale nic takového, jen jsem tam promáčkl díru, do které natekla tekutina ze stran. Jinak už předpokládám, že to je hotové, tak se chystám domluvit vypálení.
Kdybyste ještě měli nějakou radu byl bych velice rád, abych to zbytečně neuspěchal.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 21.1.2009 11:45
Je to v pohodě, nelamte si s tím hlavu. Sám pálím za 14 dní a kvas mám podobný. Ať Vám ten výsledek chutná. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|