Kde sehnat malou pálenici
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.77 (?), 9.6.2014 15:03
... jakým způsobem se plní velmi úzké hrdlo vařáku... i s přihlédnutím k částečnému rozkladu pevného ovoce jedině snad způsobem švestička za švestičkou...
Není nutné, přístroj je opatřen plnicím otvorem o průměru 14 cm (jak bylo již výše od autora popsáno!!)
Celý soubor fotografií je uveden zde; aparát JAJA. To by snad pro informaci mohlo stačit. Přeji hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.6.2014 15:42
Ano, širší plnící otvor je skrytý pod vrstvou izolace, což nebylo na první pohled zřejmé.Dobře, pokud nebudu zkoumat jakou mají jednotlivé součásti funkčnost v symbioze, tak ano... přesvědčil jste mně, že destilace zkvašeného moštu je pro osobu páleníka u tohoto kotle relatívně bezpečná.
Neplatí pro zkvašené ovoce, a jejich drti, protože chybí dilatační zona (klobouk, dom),která předchází rizikům při zvětšenému objemu zápary.Rovněž vypouštěcí otvor pro výpalky je malý-tak akorát pro vypálky z kvašeného moštu,což se pro pevné ovoce nehodí.
Případný zájemce o tento přístroj se bude zajímat rovněž jak snadné a účinné je čištění úzkých prostor kolony po každém procesu.U jednokotlové destilace je nutno před každou další destilaci vyčistit měděné části důkladně manuálně, a nejlépe drátěnkou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.6.2014 16:25
Na souhlasné,nekritické,submisívní kývání hlavou nikdo zvědavý není... jelikož nic pozitívního krom oboustranného sebeuspokojování nenabízí.Každý protinázor, jehož jednotlivé připomínky jsou konstruktívního rázu je užitečný.
Zřejmě jste tím F1myslel dva spojené lavory.
|
|
|
|
|
|
|
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 9.6.2014 17:51
Nebál bych se to vyprázdnit spodem, jinak bych to obrátil a vylil, když škvařím sádlo tak ho musím z kotle vybírat po trochách, trochu si máknu a nevadí mi to. Někdo též napsal, že stačí dát na otvor vařáku poklici, která nemusí být nerez, z ní trubka pomalu až na dno s dostatečným vývodem a natlakovat kompresorem, z ledničky stačí a je vymeteno, princip jak u sifonu. Aparát je udělán dobře.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.6.2014 19:05
Nebál bych se to vyprázdnit spodem...to já bych se taky nebál, jen kdyby mi to 2"kulový ventil dovolil, a suché výpalky s kousky švestek pustil.
Jinak je rozdíl, když vybíráte škvarky z většího kotle přes širší hrdlo horem,jednorázově, nebo převracíte menší pekáč škvarek, než obracet pokaždé,několikrát plný 100-150kg. kotel ručně.Na to by bylo potřeba několik silných chlapů.
Po destilaci, když otevřete 150mm víko, vyvalí se horká pára, nevím komu by se chtělo do té páry strkat holé ruce, aby vyměnil obsah vařáku s rizikem popálení končetin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 9.6.2014 19:21
tak koukám, mistr v lavorovici promluvil opět něco co si nedovedu představit. Když končím s pálením na 40%tech, tak mi ve vařáku zbývá odhadem 90% vody. Nevím, ale asi ani typ ani ukončení na 5%tech nedá "suché výpalky".
Jinak selské počty KEG sud na 50 litrů před uříznutím bajonetu váží 11,4 kg a plní se do max 2/3 to mi vychází i stopným tělesem bez předvypuštění na maximálně 50 kg (dříve pytel cementu). Pokud předvypustím řídké, předpokládám že Jajo nebude při obracení vážit více než 20 kg. Netuším, jak jste došel k tomu 150 kg a ještě v horkém provedení.
Dejte fotky Vámi preferovaného zařízení a proč si myslíte, že je potřeba si připlatit...
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 9.6.2014 19:49
Když páleník končí destilaci, ve vařáku se nachází kašovitá hmota s kousky pevného ovoce.Směs,která podle množství přidáné vody před začátkem procesu,a stupněm vydestilování vody,vždy brání určitým způsobem vyprázdnění vařáku dolní výpustí,která je opatřena 2"kulovým pákovým ventilem.Přesný, ani přibližný poddíl vody ve výpalcích neumím stanovit.
Celková váha kotle s příslušenstvím se skládá nejen z váhy samotného kotle, a jeho příslušenstvím zbývajícím po odstranění kolony při výměně náplně, ale rovněž musíme připořítat váhu kvasu.Při Vašem vážení jste zřejmě opomněl připočítat faktor váhy media ohřevu, ať už je použita voda, nebo olej.Výsledná váha kotle, který je nutno při vyprázdnění převrátit je v mezích, které jsem uvedl, a násobí se koeficientem únavy s každým dalším pokusem o výměnu náplně po destilaci.
tak koukám, mistr v lavorovici promluvil opět něco co si nedovedu představit....to dokážu docela dobře pochopit, zvláště u někoho kdo si splete F1 s přístrojem typu"načemkoli".
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 9.6.2014 21:59
asi se bavíme o dvou rozných lavorech. Ten z KEG sudu je jednoplášť (což jste zapoměl zkritizovat) a tak 2kW keramické těleso i s nerezovou jímkou váží kolem 2-3 kg (2 měsíce zpět jsem to měnil u bojleru). Asi nebude problém při zadání výroby si poručit 2" kohout.
Já osobně bych to nekupoval kvůli tomu, že to má tak malou teplosměnnou plochu na jednotku příkonu. Stejně by to muselo cyklovat tak, aby průměrný příkon odpovídal velikosti teplosměnné plochy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|