Jablkovice



host - 39.241 (?)
17.10.2010 18:05

V německy mluvících zemích je oblíbený tzv. OBSLER, to jsou hrušky s jablky 50 na 50. Samozřejmě jistě záleží na druzích ovoce, které použijete. Chce to prostě vyzkoušet. V literatuře se již však nemluvío založení "máče", je-li použito jen vylisovaných šťáv, nebo podrceného ovoce. Je možná též varianta podrtit hrušky a přidat vylisovaný mošt z jablek (hrušky se dost špatně lisují).           Lojza.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jarda-XXL - (40) - 129.199 (?), 31.8.2010 19:17, zobrazeno: 12820x

Jsem v tomto prvnička.

Chci si naložit jablka na kořalku. Oberu jablka ze třech jabloní, většinou takovýty zimáky. Rozkrájím na čtvtky a vyřežu jaderníky, nastrouhám na robotu a nasypu do sudu. Přidám na 200l 3kg cukru, kvasinky a živnou sůl. nechám skvasit, odvezu do palírny. Dělám někde nějakou chybu, nebo je to v principu správně?

Jarda

   
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.236 (?), 31.8.2010 19:30

V principu správně nicméně jsou i jiná řešení pro vyšší kvalitu výsledného produktu. S vyzrálými jablky prvně do moštárny vymoštovat. Do moštu nasypat na 24 hod bentonit pro vyčištění a vyčiření moštu, pak stočit. Vyčištěný mošt zakvasit ušlechtilými vinnými kvasinkami. Jak dokvasí tak do palírny. Složitější, pracnější ale kvajita je jinde. Přídavek cukru 2-3 kila na 1hl není na škodu.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.9.2010 8:46

Dělám to taky tak. Jablka vymoštuju (nečeřím, ale mošt je poměrně čistý), zakvasím kvasinkami na kvas. Cukr nepřidávám,   podle mě kvalitě destilátu neprospěje.
  Pokud nemoštujete, je zbytečné jablka rozkrajovat a vybírat jaderníky.  Staší jablka rozdrtit. Dokud jsem nepálil z čistého moštu, přidával jsem asi 1/3 až 1/2 moštu do rozdrcených jablek, aby byl kvas tekutější.
   Hruškovice je víc ceněná než jablkovice. Jenže hruškový kvas se snadněji kazí, takže mezi lidmi je víc nedobrých hruškovic než jablkovic.

         
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.236 (?), 2.9.2010 18:36

Někdo se osopí že míchám hrušky s jabkama ale jistě jste nekdy přidal podíl hrušek do jablek. 1/4 hrušek v moštu je akorát?

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 2.9.2010 21:54

Jak na co. Jsou-li jablka nezralá, přídavek sladkých hrušek může chuti jablečného moštu prospět. U vyzrálých jablek (i když jsou tvrdé, zimní) přídavek hrušek mošt nezkvalitní. Jistě, určité procento hrušek se v chuti moštu ztratí, ale nevylepší ho (aspoň podle mé chuti).  Čtvrtina objemu hrušek mi přijde trochu moc. , Do moštu na přípravu jablkovice hrušky nepřidávám z principu, takže nevím, jak chutná pálenka. Předpokládám ale, že z dobře vedeného kvasu z takového kombinovaného moštu bude kvalitní destiulát.

   
host - 24.183 (?), 31.8.2010 19:59

Jardo, jablkovice je fakt lepší z moštu, ale pořád je to jen jablkovice. Z hrušek je to jiná liga.

      
host - 39.241 (?), 17.10.2010 18:05

V německy mluvících zemích je oblíbený tzv. OBSLER, to jsou hrušky s jablky 50 na 50. Samozřejmě jistě záleží na druzích ovoce, které použijete. Chce to prostě vyzkoušet. V literatuře se již však nemluvío založení "máče", je-li použito jen vylisovaných šťáv, nebo podrceného ovoce. Je možná též varianta podrtit hrušky a přidat vylisovaný mošt z jablek (hrušky se dost špatně lisují).           Lojza.

         
host - 178.235 (?), 17.10.2010 21:33

OBSTLER je skutečně destilát ze zralých a čerstvých hrušek a jablek.Pochází z luk a pastvin Rakouska-Vorlabergu.Chce to vyzkoušet, myslím si, že nápoj vznikl z přebytku zdravého letního ovoce, které se ručně otrhalo, pomlelo a nechalo vykvasit.Mít takový materiál, neváhal bych a zakvasil ho.Ne všude je ale vhodných aromatických odrůd hrušek a jablek takový dostatek. AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika