Hruškový kvas z neskorých odrôd



host - 216.174 (?)
29.1.2015 8:26
Nevím jestli jsem to dobře, jako včelař, pochopil, to důrazné varování... * Ale včelaři kyselinou mravenčí ohroženi nejsou. Právě naopak. Její razantní používání v boji proti varoáze ve včelstvech je nyní asi jediná šance v boji proti tomuto nebezpečnému roztoči. Díky její těkavosti a účinkům jejích pár. Počasí posledních let a s tím spojený tlak tohoto roztoče způsobí letos, nebo už způsobil, dosud největší úhyn včelstev v historii. * Samozřejmě, že do kvasu je absolutně nevhodná. V malých koncentracích je sice obsažena v některých potravinách, buď přírodní nebo jako E236, ale stačí si k ní v koncentrovaném stavu jen přičichnout... A myslím, že k takovému jejímu použití by to hned každého mělo odradit. Taky před tím samozřejmě varuji!!! Nicméně si myslím, že jste nebezpečnost této kyseliny silně zveličil. Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 20.1.2015 15:35

no nevím. Pro mne je z hlediska docházkové vzdálenosti nejdostupnější právě ta k.mléčná. Dojdu pěšky do blízkého obchodu s řeznickými potřebami a koupím za docela přijatelnou cenu (stejnou jako u jiné konkurence).

Pro sírovou musím autem do speciální drogerie v blízkém městě.

Fosforečnou jsem zatím nikde nepotkal... Jaká je potřeba kvalita, množství a jaká je její cena při odběru menším než po IBC kontejnerech pro potravinářské provozy?

                     
host - 236.138 (?), 20.1.2015 20:04

Tak to mě zajímá, ve kterém řeznickém odchodu (krámě, potřebami) se nabzí ke koupi tato kyselina?? slosar-petr@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.1.2015 21:16

Je možné, že mléčná kyselina je při nízké ceně vhodnou alternativou - již proto, že práce s ní je bezpečnější než se sírovou. Nicméně používané množství a absence zápachu u kyseliny sírové mě činí zcela klidným pokud u ní zůstanu.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 20.1.2015 21:22

Kyselina sírová 96% čistá 96,-Kč/l (+105,-Kč doprava 1-5litrů)

Kyselina sírová 36% technická 36,-Kč/l (+ 30,- Kč za svým autem projetých km)

Kyselina mléčná 80%  v "krámku" 123,-Kč/l (+ 25 minut procházky)

Kyselina mléčná 80% z eshopu rodiny Kopečků 109,- Kč/l (+ poštovné a balné)

Kyselina citrónová 1 kg v Kaflandu 129,-Kč

Kyselina jablečná 1 kg 166,- Kč  (+ poštovné a balné)

... Co by jste si v mém případě vybral? Jak v tomto srovnání by vypadalo porovnání kyseliny fosforečné? Jaké jsou dávky v množství a potažmo ceně například při dávce na 50 l kvasu?

                     
host - 208.245 (?), 21.1.2015 12:01
Těžko radit. Každá kyselina je jinak "vydatná" a taky optimální hodnota pH pro kvašení je dosti diskutabilní. Optimální pro kvasinky je pH 5-6 - mírně kyselé prostředí. Pro silné omezení octového kvašení a jiných nežádoucích mikroflor je třeba pH cca 3. Acidorezistentní kvasinky snesou i pH 2,5. Dále při vysoké kyselosti vznikají při kvašení některé nežádoucí látky. * Co je pH? Viz. obrázek. Jen je třeba si uvědomit, že stupnice je logaritmická. Tzn. že pH 3 je 10x kyselejší než pH 4 a 100x kyselejší než pH 5 atd.. * Na 50l kvasu se použije cca 55ml, (100g), koncentrované kyseliny sírové. Podle druhu ovoce a požadované kyselosti. Pokud si nevystačíte s ochutnáním a nechce se vám složitě laboratorně titrovat lze použít levné pH indikační papírky nebo el. pH metr * Že jste nenarazil na kys. fosforečnou, ale třeba na konc. sírovou je mi divné. Fosforečná se na rozdíl od ní nedá nijak "zneužit"... Rafael.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 21.1.2015 12:14

Ona dostupnost je dána tak trochu poptávkou. Pokud klesá prodej akumulátorů s víčky na dolévání elektrolitu a stoupá prodej bezúdržbových, tak už na pumpách seženete pouze destilku a nikoliv akumulátorovou kyselinu.

Podobně, protože lidi nepotřebují fosforečnou, tak v mně známé technické drogerii ji nemají skladem. Možná by ji uměli objednat. 

??? k čemu se dá zneužít vitriol? Poslední větu nějak nechápu.

                     
host - 216.128 (?), 21.1.2015 16:04
Koncentrovaná H2SO4 se používá jako součást nitrační směsi a ta většinou k výrobě výbušnin a třaskavin. Naproti tomu H3PO4  je taková neškodná kyselinka používající se hojně v nápojovém průmyslu nebo jako odrezovač:-))) Ještě jsem si vzpomněl, že díky fosforu přispívá i k výživě kvasinek. Nicméně v některých zemích je její přidávání do kvasů zakázáno. Nevím proč. Rafael.
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 21.1.2015 16:30

jj jako fosfátový odrezovač ji znám a používám, jenže tam nevím jestli je čistá nebo s aditivy. To mi připomíná K-klasik kyselina citrónová 100 g stojí 12 Kč a ta samá kyselina (zabalená taky v Lachemě z BigBagu) jako "čistič pračky" stojí 48 Kč za 50 g (a nemusí být v potravinářské čistotě). Jestliže je tedy odrezovač levný, může být čistí kyselina pod názvem H3PO4 ještě levnější.

                     
host - 236.138 (?), 28.1.2015 22:42

Varuji před použitím kys. mravenčí, vzorec HCOOH do kvasu!! S lidským organismem je naprosto neslučitelná, mimořádně jedovatá. Je schopná leptat oční sítnici, což vede ke slepotě a dále je schopná se ve větší koncentraci vázat na hemoglobin a blokovat centra pro přenos kyslík což vede k smrti zadušením. Naštěstí je tato molekula obtížně dostupná, ale myslím, že včelaři ji z nějakého důvodu vyhledávají a potřebují k nějaké ochraně či kdo ví proč, ke včelstvům. Jsou podobnými nápady ohroženi. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 216.174 (?), 29.1.2015 8:26
Nevím jestli jsem to dobře, jako včelař, pochopil, to důrazné varování... * Ale včelaři kyselinou mravenčí ohroženi nejsou. Právě naopak. Její razantní používání v boji proti varoáze ve včelstvech je nyní asi jediná šance v boji proti tomuto nebezpečnému roztoči. Díky její těkavosti a účinkům jejích pár. Počasí posledních let a s tím spojený tlak tohoto roztoče způsobí letos, nebo už způsobil, dosud největší úhyn včelstev v historii. * Samozřejmě, že do kvasu je absolutně nevhodná. V malých koncentracích je sice obsažena v některých potravinách, buď přírodní nebo jako E236, ale stačí si k ní v koncentrovaném stavu jen přičichnout... A myslím, že k takovému jejímu použití by to hned každého mělo odradit. Taky před tím samozřejmě varuji!!! Nicméně si myslím, že jste nebezpečnost této kyseliny silně zveličil. Rafael.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika