Při množení a kultivaci kvasinek se používá poměr 1:10. Stejné by mělo být i množství zákvasu aby v kvasu převládl žádoucí a ušlechtilý kmen. A to se pracuje ve sterilních podmínkách. Lihovarství, pivovarnictví kde se přidává kvasničná kultura do tepelně upravovaných rmutů.
Z toho vyplývá i jejích variabilnost kdy ty lihovarské nebo pekařské pracují v teplotách cca 30°C a pivní a sektové při teplotách velmi nízkých.
Nicméně v podstatě to jsou teplomilné mikroorganismy a v druhém uvedeném případě se jedná jen o zkvašení nízkocukernaté suroviny nebo pomalé sekundární dokvašování v láhvích. Tedy o žádné efektivní zkvašování většího množství cukrů.
Myslím, že aby v ovocném kvasu který rozhodně sterilní není a obsahuje velmi bohatou mikrofloru by toho zákvasu bylo možná zapotřebí i víc aby žádaná kultura absolutně převládla a aby tam paralerně nepracovalo více si konkurujících kmenů.
*
Ale praktické zkušenosti s "chladnomilnými" kvasinkami nemám. Je to jen teorie, domněnky a osobní názor co jsem napsal.
Jsem příznivcem "teplého" kvašení, tak přiznám se, že mně ani nikdy takové "nestandardní" postupy ani nenapadly.
*
(Jak se píše o moštu a hruškové drti kašovité konzistence přijdou mi oba způsoby pro práci kvasinek stejné).
Rafael.