Dřevěný soudek na slivovici - dozrání
|
|
|
|
host - 96.2 (?) 6.12.2014 19:58
Svou chuť získává whisky především způsobem výroby, druhem ječmene, fermentací a dalšími úpravami. Proto také nepomáhá dát čistý líh (z brambor) do soudků aby "chutnal jako whisky". I když by to bylo jistě levnější než klasická výroba. Nefunguje to. V soudcích whisky tzv. dozrává, tedy získává finální chuť (u whisky tedy sudy dubové). Soudky předtím použité pro jiné pití (sherry, portské, chardonnay, rum...) které se tak podílí na finální chuti. Prý se dokonce ve známé palírně Laphroaig používali i sud od slivovice.
Traduje se, že whisky se do soudků začala plnit poprvé od 17. století, kdy spořivý Skot nakoupit levné, použité soudky z Ameriky, původně po sherry. A whisky z těchto soudků získala lepší barvu (po destilaci je čirá) i lepší chuť. Odležením se vytrácí železitá pachuť a ztrácí se zbytky mědi. Do až přelomu 19. a 20.- století se whisky prodávala a pila mladá, neuzrálá a neodleželá. Takže na váš poněkud ironický dotaz odpověď: ve flaškách!
To nebylo nic proti použití sudů. To byla jen mírná reakce na vaše poněkud kategorické "bez chuti a bez zápachu". Chápu že se těď kroutíte a chytáte mne za každé slovíčko ale nepíšu kvůli nějakému flamewaru.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 4.12.2014 23:23
Pánové, mám to štěstí, že jsem ochutnal výrobky Vás obou a skláním se před nimi. Neřekl bych že spolu zcela nesouhlasíte. Jistě se shodnete, že když se nalije kvalitní destilát do kvalitního soudku k dozrání, bude z toho dobrý výsledek a bude chutnat. Stejně tak se jistě shodnete, že bude obtížné takový vzorek porovnávat s jinými a hodnotit míru čistoty ovocného aromatu, dochuti a cizích tónů. Nepochybuji, že bych si na takové slivovici pochutnal, stejně jako na pravém francouzském Calvadosu, koňaku či irské Whisky. Ale protože mi chutnají švestky, povidla, voní mi i trnkový kvas, sáhnu častěji po destilátu chutnající jen po ovoci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 5.12.2014 10:09
Ja som taku pil a viem, ze to zmysel ma. Podobne je to s vinom a niektorymi dalsimi destilatmi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.2 (?), 5.12.2014 14:22
To by vám skotové dali!! Bez chuti a bez zápachu... V sudech získává především barvu a dozrává. Chuť už má (viz uzení na rašelině)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.2 (?), 6.12.2014 10:23
V dávné minulosti se ani whisky do soudků nedávala. Kdybyste jí ochutnal jistě byste snadno zjistil že rozhodně není "bez chuti a bez zápachu". Ty základní a prvotní chutě a "zápachy" nenabírá ze sudu. Proto jsem zmínil skotské whisky typické svou uzenou příchutí a vůní, kterou nabírají uzením ječmene v kouři z rašeliny.
A ještě jedna poznámka: smrkový soudek rozhodně ne! Nejen že se blbě vyrábí ale smrk také uvolňuje řadu nepříliš vhodných látek. BuUdou tam nějaké eterické oleje ze smůly-když sud nebo nádobí ze dřeva, tak listnáče, typický je buk.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 6.12.2014 17:35
V dávné minulosti se ani whisky do soudků nedávala
A do čeho tedy?
Kdybyste jí ochutnal jistě byste snadno zjistil že rozhodně není "bez chuti a bez zápachu".
To věřím, ale nevím o nikom, kdo ji chutnal. Však jsem taky psal, že i vodka má jakousi chuť. Podle mě je provotní surovinou čirý destilát (jakási režná) a svou chuť získá ležením v sudech. Počet naplnění sudů je proto limitován.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.2 (?), 6.12.2014 19:58
Svou chuť získává whisky především způsobem výroby, druhem ječmene, fermentací a dalšími úpravami. Proto také nepomáhá dát čistý líh (z brambor) do soudků aby "chutnal jako whisky". I když by to bylo jistě levnější než klasická výroba. Nefunguje to. V soudcích whisky tzv. dozrává, tedy získává finální chuť (u whisky tedy sudy dubové). Soudky předtím použité pro jiné pití (sherry, portské, chardonnay, rum...) které se tak podílí na finální chuti. Prý se dokonce ve známé palírně Laphroaig používali i sud od slivovice.
Traduje se, že whisky se do soudků začala plnit poprvé od 17. století, kdy spořivý Skot nakoupit levné, použité soudky z Ameriky, původně po sherry. A whisky z těchto soudků získala lepší barvu (po destilaci je čirá) i lepší chuť. Odležením se vytrácí železitá pachuť a ztrácí se zbytky mědi. Do až přelomu 19. a 20.- století se whisky prodávala a pila mladá, neuzrálá a neodleželá. Takže na váš poněkud ironický dotaz odpověď: ve flaškách!
To nebylo nic proti použití sudů. To byla jen mírná reakce na vaše poněkud kategorické "bez chuti a bez zápachu". Chápu že se těď kroutíte a chytáte mne za každé slovíčko ale nepíšu kvůli nějakému flamewaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|