Dřevěný soudek na slivovici - dozrání



host - 96.2 (?)
5.12.2014 14:22

To by vám skotové dali!! Bez chuti a bez zápachu... V sudech získává především barvu a dozrává. Chuť už má (viz uzení na rašelině)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.12.2014 23:23

Pánové, mám to štěstí, že jsem ochutnal výrobky Vás obou a skláním se před nimi. Neřekl bych že spolu zcela nesouhlasíte. Jistě se shodnete, že když se nalije kvalitní destilát do kvalitního soudku k dozrání, bude z toho dobrý výsledek a bude chutnat. Stejně tak se jistě shodnete, že bude obtížné takový vzorek porovnávat s jinými a hodnotit míru čistoty ovocného aromatu, dochuti a cizích tónů. Nepochybuji, že bych si na takové slivovici pochutnal, stejně jako na pravém francouzském Calvadosu, koňaku či irské Whisky. Ale protože mi chutnají švestky, povidla, voní mi i trnkový kvas, sáhnu častěji po destilátu chutnající jen po ovoci.

            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 3.12.2014 17:46

Nejdřív napište, co máte za soudek, co v něm bylo a co od toho čekáte.

               
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 3.12.2014 17:50

je tady vlákno... tak si přečtěte a udělejte obrázek, v novém sudu lze slivovici i pokazit..."uskladnění slivovice v dubovém sudu"

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 5.12.2014 10:05

A není to nesmysl dávat slivovici dozrát do dřevěného soudku? Pak už to přece nebude slivovice ale nějaka dubovice nebo smrkovice či co. Chápu, když se dává do soudku třeba whisky, která se pálí ze žita a je po vypálení bez chuti a bez zápachu, ale proč tam dávat slivovici?

      
host - 105.132 (?), 5.12.2014 10:09

Ja som taku pil a viem, ze to zmysel ma. Podobne je to s vinom a niektorymi dalsimi destilatmi.

      
host - 96.2 (?), 5.12.2014 14:22

To by vám skotové dali!! Bez chuti a bez zápachu... V sudech získává především barvu a dozrává. Chuť už má (viz uzení na rašelině)

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 240.21 (?), 6.12.2014 8:31

Já jsem tedy skotskou whisky před uložením do sudu nepil. Pochybuji, že Vy ano. Ale pil jsem hezkých pár domácích destilátů před a po uložení do sudu. U nich se chuť změnila uložením radikálně. Ostatně jistou chuť má i vodka.
     Jestli má nebo nemá smysl dávat slivovici do sudu, to je zbytečná debata. Samozřejmě má. Každá chuť navíc se hodí. Pijáků koňaků, visek a burbonů je na světě jistě víc než milovníků slivovice. Ale pro nás, co v destilátu cítíme své vypěstované ovoce a hledáme ty správné odrůdy, je cílem snažní čistý a voňavý.

            
host - 96.2 (?), 6.12.2014 10:23

V dávné minulosti se ani whisky do soudků nedávala. Kdybyste jí ochutnal jistě byste snadno zjistil že rozhodně není "bez chuti a bez zápachu". Ty základní a prvotní chutě a "zápachy" nenabírá ze sudu. Proto jsem zmínil skotské whisky typické svou uzenou příchutí a vůní, kterou nabírají uzením ječmene v kouři z rašeliny.

A ještě jedna poznámka: smrkový soudek rozhodně ne! Nejen že se blbě vyrábí ale smrk také uvolňuje řadu nepříliš vhodných látek. BuUdou tam nějaké eterické oleje ze smůly-když sud nebo nádobí ze dřeva, tak listnáče, typický je buk.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 6.12.2014 17:35

V dávné minulosti se ani whisky do soudků nedávala
A do čeho tedy?

Kdybyste jí ochutnal jistě byste snadno zjistil že rozhodně není "bez chuti a bez zápachu".
To věřím, ale nevím o nikom, kdo ji chutnal. Však jsem taky psal, že i vodka má jakousi chuť. Podle mě je provotní surovinou čirý destilát (jakási režná) a svou chuť získá ležením v sudech. Počet naplnění sudů je proto limitován.

                  
host - 96.2 (?), 6.12.2014 19:58

Svou chuť získává whisky především způsobem výroby, druhem ječmene, fermentací a dalšími úpravami. Proto také nepomáhá dát čistý líh (z brambor) do soudků aby "chutnal jako whisky". I když by to bylo jistě levnější než klasická výroba. Nefunguje to. V soudcích whisky tzv. dozrává, tedy získává finální chuť (u whisky tedy sudy dubové). Soudky předtím použité pro jiné pití (sherry, portské, chardonnay, rum...) které se tak podílí na finální chuti. Prý se dokonce ve známé palírně Laphroaig používali i sud od slivovice.

Traduje se, že whisky se do soudků začala plnit poprvé od 17. století, kdy spořivý Skot nakoupit levné, použité soudky z Ameriky, původně po sherry. A whisky z těchto soudků získala lepší barvu (po destilaci je čirá) i lepší chuť. Odležením se vytrácí železitá pachuť a ztrácí se zbytky mědi. Do až přelomu 19. a 20.- století se whisky prodávala a pila mladá, neuzrálá a neodleželá. Takže na váš poněkud ironický dotaz odpověď: ve flaškách!

To nebylo nic proti použití sudů. To byla jen mírná reakce na vaše poněkud kategorické "bez chuti a bez zápachu".  Chápu že se těď kroutíte a chytáte mne za každé slovíčko ale nepíšu kvůli nějakému flamewaru.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika