Pálení z brambor je v domácích podmínkách dost nevýhodné. Ale návod vám tady napíšu, ale jestli chcete doma vyrábět líh tak vám doporučuji jít cestou přes kvašení cukru. Protože výtěžnost lihu z brambor je docela nízká tak 8-8,5 litru na metrák.
1. Oprané brambory se pod tlakem paří, tím popraskají stěny buňek a škrob v nich obsažený zmazovatí. Vytvořená kaše se ochladí na 60°C, přidá se do ní zelený slad na 100 kg brambor 4-5kg (naklíčené obilí obsahuje enzym Diastázu, který štěpí škrob na jednoduché cukry) Asi po hodině je škrob zcukřen a zápara se chladí na 18-20°C. Jak vyrobyt slad píšu u výroby Whisky o pár příspěvků výše.
2. Zápara se přečerpe do kvasných kádí (kvasinky - holovice) a nechá se kvasit. Kvašení se projevuje unikáním CO a zvyšováním teploty. Hlavní kvašení začíná po dvaceti hodinách a je ukončeno za tři dny.
3. Po ukončení kvašení se surovina destiluje. Získáváme surový líh a takzvané výpalky (-krmivo) Surový líh obsahuje 30 - 40% etylalkoholu, vodu a nepříjemně páchnoucí vyšší alkoholy, které tvoří tzv "přiboudlinu".
4. Znovu předestilujeme a máme relativně dobrý líh na výrobu likérů.
Přeju hodně úspěchů.