destilační přístroj



host - 160.68 (?)
19.9.2011 19:45

Prosim názor odborníků co je lepší jestli kotel měděny nebo nerezovy a jestli dvouplaštovy nebo jednoplaštovy.Předem děkuji za rady a vase nazory.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
host - 134.110 (?), 21.1.2014 11:17
Dobrej den, chtěl bych se zeptat na probém s pápením. Po strýcovy jsmě s pozůstalosti přijali destilační kolonu, asi 50 l, prostě malý kotel s chladičem na kterém pálil už za komára. Letos jsme posbírali u cesty ty žluté špendlíky asi 50 l, řekli jsme si, že to zkusíme jestli mu to funguje. Celá soustava tak divně voněla přisuzovali jsme to zbytkům po pálení - že to nebylo vyčistěné saponátem nebo tak. Destilovali jsme a získali asi 5 l pálenky, docela jemná a chutná ale má divnou chuŤ.Po dlouhosáhlém zišťování jsme usoudili že to chutná po gumě. Těsnění tam je nějaké bílé myslím na víku mezi kotlíkem a vrškem. Je tlusté asi 4 mm a jsou na něm zbytky nápisů NBR NR type. Půjde to nějak takový ten náznak pachu z kořalky a soustavy kotlíku dostat pryč? Nemůžu se po vypití skleničky otrávit? nemohl tam vznikat s tím alkohohel a pryží metanol? Nikdy jsme nic nepálili a strýc už nám s nebe nemůže poradit co a jak
      
host - 52.209 (?), 26.1.2014 21:26

Dobrý den, mnoho otázek :D 
co se týká metanolu ten vzniká z pektinu dalo by se obecně říct, že čím zralejší ovoce, tím je obsah metanolu nižší.
Aby výsledná pálenka neobsahovala větší obsah metanolu je třeba dodržet několik pravidel

- destilace musí probíhat pozvolně

- ze 100l lutru oddělujeme první litr destilátu jako tzv. předek

-nezanedbatelné je senzorické hodnocení a to jak počátku destilace, tak hlavně konce, kdy musíme zabránit přestupu kyseliny octové do destilátu

ohledně pachutě - je těžko hodnotit co je příčinou, pokud jste přesvědčen, že příčinou je ono těsnění, tak je nejjednodušší ho vyměnit.

Nepíšete jestli je aparatura měděná nebo z jiného materiálu ovšem nedoporučoval bych ji čistit saponátem, měděná aparatura se čistí roztokem octa kvůli odstranění oxidů mědi.

   
host - 220.130 (?), 21.7.2011 0:04

trestné je neplatit daň z lihu. Když budou celou ulicí vonět připálená povidla v době, kdy už čerstvé švestky nejsou na stromech pak stačí jeden závistivý soused.

      
host - 64.137 (?), 27.7.2011 14:51

Mám dotaz: Při kterém pálení a ve které fázi jde nejvíce aromatických látek? Je to při druhém na začátku (po odebrání první složky - úkapui? dík za vysvětlení.

         
host - 220.205 (?), 29.7.2011 22:28

Vaše otázka jednoznačně svědčí o tom, že se Vám především jedná o kvalitu, nikoliv o kvantitu destilátu, a tak je to správně. Bohužel je to přesně proti záměrům mnohých pálenic, protože tam se platí za objem, nikoliv za kvalitu. Odpověď není bohužel tak jednoznačná a má to svoji logiku, protože každý ovocný destilát má jinou chuť a tomu samozřejmě odpovídá jiné složení chemických komponet. Je to asi tak tak, že na odběr úkapů jsou nejméně citlivé třešně, višně, meruňky a mirabelky (přesné pořadí). To znamená, pokud to nějak "nezvládnete", nenastane žádná fatální chyba. Další v pořadí jsou švestky, tam už je třeba dát si pozor na to, aby úkap kapal dostatečně dlouho, dokud jdou příliš těkavé čichově ostré složky, následují hrušky a nejhorší je to u jablek, kvalita jablkovice je na dostatečném odběru úkapů přímo závislá. Aromatické látky, na které se ptáte, destilují v nepatrných koncentracích v celém spektru teplot, to znamená, že od chvíle, kdy začnete odebírat jádro (prokap) až do ukončení procesu, které musí nastat včas! Je zase celá řada možností, jak destilát kontaminovat dokapovými složkami, které destilát chuťově mohou zničit. Nejnáročnější je to u slivovice, tam je opravdu zapotřebí ukončit destilaci včas, méně náročné je to u jablek, hrušek a ostatních peckovin.  Jak píši na svých web. stránkách, pokud teče 41%- ní ethanol, senzorické hodnocení destilátu by se nemělo zanedbávat. slosar-petr@seznam.cz

            
host - 160.68 (?), 19.9.2011 19:45

Prosim názor odborníků co je lepší jestli kotel měděny nebo nerezovy a jestli dvouplaštovy nebo jednoplaštovy.Předem děkuji za rady a vase nazory.

               
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 19.9.2011 23:08

Ač laik nicméně "uživatel" dobré pálenky jsem letošní požehnanou úrodu meruněk po prokvašení v sudech rozdělil rovným dílem na 2 části. První jsem pálil v pálenici vybavenou nerezovou kolonou, s 3 denním odstupem 2 část v pálenici vybavenou kompletné měděnou 2kolonou. Z obou vyteklo naprosto stejné množství. Pálenka z druhého pálení v mědi se jeví jednoznačně aromatičtější a zůstala v ní v mnohem větší míře vůně původního ovoce. Alespoň prozatím. Do vánoc budeme větrat a po 2 letém odležení v lahvích se uvidí.

                  
host - 176.36 (?), 20.9.2011 5:36

Co je to měděná 2kolona (dle vašeho raportu)?

                     
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 20.9.2011 17:45

Pokud jsem pochopil dobře vysvětlení majitelky pálenice, jde o 2 kotle, 2 chlaďáky v 1 uzavřeném okruhu.

                     
host - 174.8 (?), 21.9.2011 10:38

Děkuji za doplnění, vím že v "lidovém" pojetí tak nazývají jakoukoli destilační aparaturu obecně, ale v technické praxi je to pouze "zesilující část" (o 3 zesilujících patrech) nad kotlem.

Zdravím Ljz.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika