destilační přístroj



host - 47.80 (?)
24.1.2011 9:12

Zdravim. Moja odpoved na to ako udrziavam teplotu 76oC je nasledovna:

Nieco je viditelne na obrazku ktory je v prispevku 16.1.2011 10:45. Elektronika termostatu spina vyhrievacie teleso ktore je v transformatorovom oleji (dvojplast). Teplotne cidlo fy Dallas je umiestnene na hornej strane refluxu presne v bode kde je vystup do chladica. Umiestnil som ho do kovovej rurky a zalepil epoxidom, lebo vypary pri destilacii sposobili velmi intenzivnu oxidaciy vyvodov cidla, ktore casom uplne odkorodovali. Chladic je ta tensia rurka vpravo vedla refluxu. Elektronika je skonstruovana tak, ze kedykolvek za chodu viem nastavit teplotu zopnutia a teplotu vypnutia vyhrievania. Minimalna nastavitelna hysterezia, teda rozdiel medzi teplotou zopnutia a teplotou vypnutia je 1oC.  Elektronika riadi rele, ktore spina vyhrevne teleso ale tuto cast nie je vidiet. Prietok vody v refluxe nastavim iba hrubo. Ak zvolim vacsi prietok, zvacsim refluxny pomer. Dalsie zvysenie refluxneho pomeru je vyplnenim rury kolony napr. nerezovymi dratenkami, alebo keramickymi gulickami a pod. (Tym sa zvysi chladiaca a destilacna plocha refluxu, teda pocet virtualnych stupnov - virtualny pocet destilacii). Ale najdolezitejsie je merat teplotu par, ktore vystupuju z refluxu do chladica. Zvysovanim tohto pomeru sa zvysuje koncentracia alkoholu. Da sa dosiahnut az 90%. Ja mam taky reflux pomer, ze mam priblizne 80%. Riadenie teploty na vystupe z refluxu je vyhodne, lebo nas vobec nemusi nezaujimat teplota v kotli. Ak mate nejake dalsie otazky prezradim ak budem vediet:)

Vidlak

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 136.12 (?), 23.1.2011 19:11
Na dovolenke pri mori pijem cez deň v horúčave a pred jedlom slivovicu a domáce vôbec z mrazáku. Príjemne to schladí. Pri posedení večer na terase, už ale bez chladenia.
                     
host - 220.205 (?), 23.1.2011 21:34

Dobrá slivovice se pozná právě o pokojové teplotě, to už pozná špatnou slivovici snad každý.

Svatá slova. Vloni na degustaci soutěžních destilátů na nejvýznamnější slovenské soutěži v Radimově byli degustátoři konfrontováni se skutečností, že se každá láhev soutěžního destilátu po vyndání z přepravní bedny orosila jak dobře vychlazené pivo. Záhy jsem se orosil taky, bouchly ve mně saze a snad ředitel soutěže pochopil, že tudy cesta nevede. Nejen slivovice, ale kvalita každého ovocného destilátu se musí posuzovat při pokojové teplotě! slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 47.80 (?), 24.1.2011 9:12

Zdravim. Moja odpoved na to ako udrziavam teplotu 76oC je nasledovna:

Nieco je viditelne na obrazku ktory je v prispevku 16.1.2011 10:45. Elektronika termostatu spina vyhrievacie teleso ktore je v transformatorovom oleji (dvojplast). Teplotne cidlo fy Dallas je umiestnene na hornej strane refluxu presne v bode kde je vystup do chladica. Umiestnil som ho do kovovej rurky a zalepil epoxidom, lebo vypary pri destilacii sposobili velmi intenzivnu oxidaciy vyvodov cidla, ktore casom uplne odkorodovali. Chladic je ta tensia rurka vpravo vedla refluxu. Elektronika je skonstruovana tak, ze kedykolvek za chodu viem nastavit teplotu zopnutia a teplotu vypnutia vyhrievania. Minimalna nastavitelna hysterezia, teda rozdiel medzi teplotou zopnutia a teplotou vypnutia je 1oC.  Elektronika riadi rele, ktore spina vyhrevne teleso ale tuto cast nie je vidiet. Prietok vody v refluxe nastavim iba hrubo. Ak zvolim vacsi prietok, zvacsim refluxny pomer. Dalsie zvysenie refluxneho pomeru je vyplnenim rury kolony napr. nerezovymi dratenkami, alebo keramickymi gulickami a pod. (Tym sa zvysi chladiaca a destilacna plocha refluxu, teda pocet virtualnych stupnov - virtualny pocet destilacii). Ale najdolezitejsie je merat teplotu par, ktore vystupuju z refluxu do chladica. Zvysovanim tohto pomeru sa zvysuje koncentracia alkoholu. Da sa dosiahnut az 90%. Ja mam taky reflux pomer, ze mam priblizne 80%. Riadenie teploty na vystupe z refluxu je vyhodne, lebo nas vobec nemusi nezaujimat teplota v kotli. Ak mate nejake dalsie otazky prezradim ak budem vediet:)

Vidlak

                     
host - 151.252 (?), 24.1.2011 9:38

Pane Vidlák

velmi pěkná regulace teploty.Ale z vlasntí zkušenosti, rektifikační trubka s náplní má teplotní setrvačnost cca 10minut, tj. než klesne nebo stoupne teplota v rektifikační hlavě nahoře, od zásahu regulace vytápění kotle trvá to právě cca 10minut.Ale v případě jemné regulace po 1-5C se to dá regulovat.

Na jakou teplotu nahříváte trafo olej za normálního provozu-středu destilace?

Kolik oleje máte v nádobě?

Jaký obsah má kotel na kvas? (celkový obsah kotle na kvas i s nutnou vzduchovou rezervou-kotel se nikdy nesmí plnit až povrch)

A jakým typem elektrických těles olej vytápíte? (běžná tělesa na vodu nevydrží dlouho vytápět olej a spálí se, jak jsem tu také četl)

Máte zjišten bod vzplanutí vašeho trafo oleje? (nahřátý a přehřáty olej je značně hořlavý-snadno zápalný i jeho plyny)

                     
host - 47.80 (?), 24.1.2011 12:24

Zdravim,

Kolona je bez naplne. Kotol je 50l nerezovy keg od piva. Navarene druhe dno s obsahom cca11l a vykurovacim telesom 3x1kW.  Viem, ze telesa su rozne, ale nepamatam ake som zohnal v obchode. Cely system ma zotrvacnost kvoli oleju. Zotrvacnost sa ale prejavuje iba pri prvom zohriati... preto nastavujem na zaciatku teplotu 25oC. Mam vyskusane, ze pri tejto teplote po vypnuti ohrevu (cca 40l zakvasu) teplota este dobehne do 70oC. Ked zacne klesat teplota, nastavim teplotu 76 a ohrev sa znova spusti a je pekne pocut ako relatka vypinaju a zapinaju. Vyhod, je, ze pri tom vobec nemusim byt. So znizujucim obsahom alkoholu v zakvase relatka castejsie prepinaju a na konci je to uz priblizne 1s zopnutie 1s vypnutie. Teplota pary vstupujicej do chladica kolise iba v rozmedzi 1oC tak ako su nastavene teploty zopnutia a vypnutia ohrevu.

Teplota oleja sa pohybuje okolo 130oC. Teplota vzplanutia oleja v otvorenom tegliku je okolo150oC. Doma vo friteze mate rastlinny olej zahriaty aj na 190oC a na panvici aj omnoho vyssie. Nevyhoda oleja je, ze ma velku roztaznost cca10%...teda treba nejaky expanzny priestor... ja mam rurku s gulovym ventilom.

To na aku teplotu je olej zahrievany neviem, lebo nemam druhy teplomer. Ta teplota sa vvsak pocas destilacie meni. Regulator je jednookruhovy a nevsima si teplotu oleja, iba teplotu pary ktora vstupuje do chladica.

                     
host - 151.252 (?), 24.1.2011 13:22

Jenže olej ve fritéze atd. není trafo olej! Každý olej má jinou teplotu vzplanutí! A už nahřátý olej a přehřátý(ještě daleko před teplotou vzplanutí) plynuje a celkově je velmi náchylný k velmi rychlému a prudkému hoření.

Klíčové pro životnost a bezpečnost oleje je povrchová teplota el. tělesa pod napětím ponořeného v oleji, protože logicky povrchová teplota tělesa je vždy o desítky stupnů výše než je teplota oleje ve vetší vzdálenosti, kdyby tomu tak nebylo těleso by olej nikdy neohřálo.Ale pokud je tedy povrchová teplota tělesa třeba o 50C vyšší než provozní teplota oleje, tak už se na povrchu tělesa pohybuje okolo nebo přes teplotu vznícení oleje!! Jediným štěstím je že pod hladinou oleje není logicky kyslík.Ale i tak olej může prskat a pouštět vysoce hořlavé plyny na hladinu a celkově olej degraduje a pomalu se rozkládá a ztrácí své vlastnosti...

Já teplotu oleje měřím stále a řídím jí regulaci výkonu po 1/3 a současně i třeba úplné vypnutí dle aktuální teploty.Teplotu oleje při náběhu předku 110C střed destilace od 117-125C a konec- ocas zase 110C.

Vy zřejmě máte olej prakticky v tlakové nádobě, kde by nutně měl být pojištovací ventil! Bez něj hrozí roztrhnutí nádoby-expoleze! Právě proto jsem šel já do netlakové nádoby-levnější výroba a bez pojištováku.

Já mám olej v netlakové nádobě o objemu oleje 55L a obsahu kotle na kvas 70L.Olej mě sahá do poloviny výšky nádoby na kvas.

El. těleso na ohřev vody vám při vytápění oleje po desítkách hodin bezproblémového provozu zničeho nic zhoří-přepálí se odporový drát uvnitř a dokonce se roztrhne jeho kovovoý plášt-exploduje v olejei za značného vývinu plynů-vlastní zkušenost.El. těleso na vodu totiž v oleji nahřátém hluboce přes 100C je trvale přehříváno a málo ochlazováno, nebot olej má jinou viskozitu než voda-je hustší.Takže kombinace provozu přes 100C a vyšší hustoty je pro tělesa na vodu smrtící...

Mimoto vám kolona bez náplně vyrábí vlastně nepravý reflux-zpětný tok, kondenzát se v hlavní trubce sráží jen na stěnách kolony-kde je ochlazován jen okolním vzduchem.Ale určitě to máte funkční a to právě díky jemné regulaci topení, které vlastně přimo vyrábí a pouští rovnou do hlavy kolony potřebné plyny a chladnější plyny ve velké vetšině zkondenzují právě na chladnjěích stěnách kolony., ale nemají žádnou kontaktní plochu pro předání svého tepla těkavějším parám a jen stékají zpět do kotle s minimálním kontaktem s těkavějšími parami.

                     
host - 121.238 (?), 24.1.2011 14:10

Na olejove kupele su urcene specialne oleje a pracuju do vysokych teplot. Aj cena je vysoka. Napriklad takeho silikonoveho oleja. Odporucam nejaky obchod s laboratornou technikou.

                     
host - 47.80 (?), 24.1.2011 15:12

Vdaka za pripomienku. Musim preverit to vyhrievacie teleso. Pouzivam ten najkvalitnejsi transformatorovy olej z laboratornych testov. Uz si nepamatam typove oznacenie, ale preverim tie nebezpecia o ktorych ste pisal.

Nadobu nemam tlakovu, ale otvorenu. Gulovy ventil pouzivam iba na uzavretie pocas odstavenia, aby sa do oleja nedostavala vzdusna vlhkost.

Uvedomujem si, ze povrch vyhrievacieho telesa sa v oleji zahrievane na vyssiu teplotu ako keby bolo vo vode, ktora ma max. 100oC.

Od dvojplastu s vodou som upustil, lebo by som musel nadobu natlakovat dost vysoko aby som zvysil teplotu varu vody.

Ale mam napad ako to urobit. Pridam jedno tepelne cidlo, ktorym budem merat teplotu oleja a preprogramujem procesor termostatu tak, aby sa prioritne sledovala teplota oleja. Tym zabezpecim, ze teplota oleja neporastie dramaticky, ale bude obmedzena napr. na 120oC. Trochu to predlzi pociatocny ohrev. Musim si najprv namerat realne priebehy teploty oleja, aby som neriesil nieco, co nie je potrebne riesit. Lebo si uvedomujem, ze teplota oleja bude vysoka iba na zaciatku ohrevu. Pri ustalenej teplote (pocas destilacie uz teplota bude len okolo 15-20oC vyssia ako je vystupujuca para,

Co sa tyka refluxu,... ano nedochadza k ochladzovaniu na celej ploche prierezu refluxu rovnomerne. Ale cez kolonu prechada vodorovne v strede 0,5" rurka s chladiacim mediom a to v dvoch miestach. Takze nemoze hovorit iba o kondnzacii par na stene refluxu. Ale viem o tom, mam nachystane plnidlo, ale zatial som nevyskusal... ale vyskusam

Zelam Vam pekny den

Pekny den

                     
host - 106.6 (?), 24.1.2011 16:11
Ještě by mě zajímalo, jak dlouho ohříváte těch 40litru lutru než se dostanou páry na 76°C? Pokud od začátku máte nastaveno na termostatu 76°C a teplota lutru bude cca 5°C a ve sklepě cca 10°C, tak to máte minimálně na tři hodiny než vám z toho ukápne. Nebo se mýlím?
                     
host - 47.80 (?), 24.1.2011 16:30

Trva to od 1,5 do 2 hodiny... ako ste poznamenal, zalezi to na teplote zakvasu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika