destilační přístroj



                     
host - 149.248 (?) 
18.8.2010 8:03

Ahoj, je - může existovat kvalitativní rozdíl výsledného výrobku při pálení s destilační kolonou s deflegmátorem nebo klasicky na 2x ve prospěch klasiky? díky za odpověd

  
                     
host - 79.183 (?), 21.8.2010 9:23

Samozřejmě se liší, a to případ od případu, vždy jsou odlišnosti podle aparatury. Já dávám přednost klasice, "destilační kolonu" beru pro přepracování všech zbytků po destilacích (lze získat dodatečný čistý alkohol pro jiné účely, např. pro macerace a pod.). Majitelé pálenic to však popírají a říkají, že z destilační kolony je ještě lepší než z "klasiky". To je pravda jen pro úzkou střední část tohoto produktu.

Zdravím.

                     
host - 250.203 (?), 5.9.2010 17:20
Naprosto souhlasím, nejlepší výsledky (chuťové) dává klasika (tedy dvojitá destilace - břečka + lutr) v mědi. Destilační kolona (za předpokladu, že je dobře nastavena - reflux) dělí samozřejmě přesněji, ale získáme pak téměř čistý etanol - bez charakteristiské chuti a vůně. Ale o to v destilaci pálenky přece vůbec nejde. Pálenka totiž není jen čistý etanol, ale směsí mnoha dalších doprovodných látek, které byť v malém množství jí dávají charakteristickou vůni a chuť. Samozřejmě, jestliže máme špatný kvas, tak je lépe jej dělit na koloně za účelem výroby čistého lihu pro další využití jako je např. výroba jiných alkohol. nápojů. Na závěr bych chtěl zdůraznit, že nejdůležitější podmínkou ke zdárnému výsledku je mít dobrý kvas, to znamená čisté (a někdy i desinfikované nádoby, čistota a kvalita ovoce, atd.). Bohužel mezi lidmi stále přetrvává názor, že "ono se to stejně potom v kotli přepálí". Na časté diskuze o oslepnutí z metanolu u domácích pálenic bych chtěl na závěr jen dodat, že je to reakce komerčních páleničářů, jelikož tím přicházejí o potenciální zákazníky. Jestliže se dodrží stejné (anebo lepší) technologické podmínky u domácí pálenice, mají tyto stejné (anebo lepší) výsledky.
                     
host - 220.205 (?), 25.9.2010 18:42

Nejlepší výsledky dává citlivě řízené zpracování a je celkem jedno, zda-li jednokotlové, které je energeticky velmi náročné nebo dvoukotlové, kterému dávám přednost. Co je podstatou problému? Získat z předloženého objemu máče či lutru max množství ethanolu + vonných látek a vyhnout se kontaminaci vyššími alkoholy, obecně přiboudlinou. Rozhodně není možno se spoléhat na deflegmátor. Tvrzení, že toto zařízení umí zachytit nežádoucí komponenty (tzv.dokap) je zcela iluzorní. Problém spočívá v tom, že složení vařáku se neustále v čase mění v tom smyslu, že klesá obsah žádoucích komponent (hlavně ethanolu + vonných látek, např amylacetátů) a narůstá koncentrace nežádoucích komponent (amylalkoholy, kys. octová a její deriváty, vyšší estery atd.) Není znám vztah mezi okamžitým složením vařáku a teplotou vody, která má protékat deflemátorem. Pokud by znám byl, tak nám vhodně zvolená teplota protékající deflegmátorem vrátí kondenzací tyto nežádoucí složky zpět do vařáku a pustí ty žádoucí. Toto je zásadní problém všech stávajících palíren s výjimkou jedné jediné, která zrealizovala moji technologii výroby ovocných destilátů a vůbec nezáleží na tom, zda-li jsou z mědí (Holstein) nebo z potravinářské nerezi či skla. Ti kteří netuší, co je to refluxní poměr, nevědí jak je definované patro kolony, netuší co obnáší McCabe-Thielův diagram, nejsou pro tuto práci prostě dostatečně kvalifikovaní. Proto je mezi lidem tolik chuťově problematických destilátů. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 45.74 (?), 26.9.2010 14:26

Konečně jeden z mála lidí, který ví o čem píše.

                     
Lojza Novak - (8) - 122.234 (?), 16.10.2010 11:04

Je krásné tady psát o zařízení, které si asi těžko někdo pořídí.. Jediná nejúčinější kolona pro rektifikaci je dle Bruna.. Vyrábý ji sklárny Kavalier  a její cena je kolem 12 000Kč.  Je v rozmezí 40,50 a 60 pater..   Její použití je čistě laboratorní nejmenší její délka začíná u 1m je náchylná na lom.. Je to soustava postraních přepadových trubiček a kloboučků pod kterými probublává pára a  to v  kondenzátu, který se přepadovými trubičky dostává zase zpět..Dá se říci,  že to je filtrace páry přes kapalinu jelikož probublává v každém  z pater, tak její výsledná pára je  v přesném složení a dané teploty..Zní to dost  hloupě, ale několik jsem jich už dělal, při získáváni zkoušky na 8-mou kvalifikační třídu v oboru foukače technického skla.. Díki dnešní demokratické společnosti dnes v tomto oboru už nedělám a to z důvodů, kdy mi byly moje težko získané a obhájené třídy seškrtány vládním  rozhodnutím a tyto výrobky byly  z 9-té platové třídy zařazeny do 7-mé..-To je ,ale můj problém..  K danému tématu..Na to co se dělá doma vám  postačí jednodužší zařízení a  to kombynovaný chladič kuličko spirálový a dostatečný deflegmátor s dobrou náplní + přehledný teploměr..Jestli budete dávat jenoduchý a nebo dvojitý kotlík  to záleží co  do něho budete  lít (když to přecedíte a vyždímete, aby se vám to nepřipálilo postačí jednostěnný)

objem 18L ideální  na  doma-chladič i deflegmátor je předimenzovaný
objem 18L ideální na doma-chladič i deflegmátor je předimenzovaný
                     
Lojza Novak - (8) - 122.234 (?), 16.10.2010 11:09

omlouvám se za chyby- jsem si to  nepřečetl..

                     
host - 39.241 (?), 17.10.2010 14:18

Plně s Vámi souhlasím, vlastním "Bruna - 40 pater" a používám jej minimálně (jen pro extra operace, její "objemový výkon" není nijak oslnivý), ale ne pro normální "pálení". K tomu používám buď jednoduchou destilaci, nebo i s náplňovou kolonou (se svitky měděných sítek pro snížení tlakové ztráty, skleněné perly se mi neosvědčily). Teploměr používám digitální (scejchovaný). Další samozřejmostí je, pořádně si příslušnou aparatůru "omakat", co vše dovede a jak se "chová". Po tom již stačí dodržovat "pravidla destilace". Chce to ovšem si i o tom něco přečíst. Zdraví "páleníky", a ať Vám to dobře kape.  Lojza Str.

                     
host - 28.139 (?), 17.10.2010 18:45

Bohužel nemůžu souhlasit s uvedenými příspěvky v této diskuzi.V destilační koloně si může člověk určit kolikrát chce pálenku přepálit obohatit o lihovatost a přidávat rektifikačním patrem aroma.Při koupě kolony je proto nutné si pořídit veškeré příplatky včetně katalizátoru, který sice neni nutný ale je zajména na peckovité ovoce velmi vhodný.Bohužel někdo moc čte knihy a pak tu oíše takové nesmysly.Kolona může nahradit dvoukotlovou pálenici a zdaleka je pálenk čisčí jak u klasické pálenice.j.brona@seznam.cz

                     
host - 220.205 (?), 17.10.2010 23:22

V destilační koloně si může člověk určit kolikrát chce pálenku přepálit obohatit o lihovatost a přidávat rektifikačním patrem aroma.

Vážený pane, Vy snad v té destilační koloně vysedáváte? Tak to máte problém, protože se v koloně setkává kapalná a parní fáze a vytváří se mezi nimi rovnováha. Přeji příjemné posezení! Takže: Co je to jedno patro kolony? Jak je definované:  Je to taková délka kolony (měřeno v délkové jednotce, např cm nebo m), kde se vytváří rovnováha mezi kapalnou a plynnou fází. Tato rovnováha je závislá na zpětném toku, tedy refluxu. Jedna nejmenovaná firma se chlubí třínásobnou rektifikací (míněno na koloně se zpětným tokem), jako by netušili, že čím více destilací, tím méně vonných látek v destilátu a o nákladech na energii ani nemluvě. Takže ten Váš názor o "přidávání aroma" je samozřejmě pitomost. Mnohonásobnou destilací ovocného destilátu získáte čistý ethylalkohol, zbavený doprovodných komponent, ale co s ním? Zdraví slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika