Vážený pane,
sám si odpovídáte.A já to už psal.Pokud je velmi kvalitní a lihovitý kvas, tekla mě síla pálenky celý střed destilace 90-92%, nikde jsem nepsal že z kvasu získám 92% přítomného alkoholu- to neměřím a ani mě to až tak nezajímá, protože na síle kapání hotového destilátu a uregulovatelnosti teploty AŽ do 85C jasně vidím kolik je v kvasu ještě alkoholu.
A lutru se u nás říká první vydestilované vodě-slabému neušlechtilému destilátu při přerušované destilaci, já mám v nepřerušované destilaci v kotli vždy jen kvas...
A znovu píši, že získat 90-92% pálenku není u mé kolony problém, dokonce aniž bych se o to snažil, díky kvalitnímu kvasu a dobře zvolené teplotě pod kotlem a stupni výkonu topení.Vůbec mě přitom nešlo a nejde o co nejsilnější pálenku, ale o nastavení refluxní rovnováhy během rektifikace celého středu destilace, tak abych nemusel pořád štelovat dosti hrubý a nepřesný 3/8 kulový ventil vypouštění a regulace hotové pálenky a neskákala mě pořád výše teplota a v důsledku toho i kolísala stupnovitost pálenky.Sám jsem byl překvapen, že pokud se střed destilace podaří vyregulovat do refluxní rovnováhy, tak celý střed pak probíhá bez jakékoliv regulace, kromě teploty a výkonu pod kotlem a to klidně 3-4 hodiny běhu středové fáze.
Celý můj rektifikační jeden cyklus však také trvá 8-10hodin!- není kam spěchat a uspěchat a udělat směsku jako v pálenici... brrr..fuj.Cyklus je včetně 2hodin nahřívání kotle a 1,5M sloupce kolony(vč. části přechodu a chladiče.)Dále včetně 1-2hodin doběhu a regulace refluxu a teploty a ždímání zbylé pálenky z kvasu...
A spotřeba nepřesáhne 20kW na jeden cyklus což jsou náklady podstatně menší než v ofiko pálenici(mzdy, energie,dan a ZISK)...Co to je za náklad 8-12Kč na jeden litr 52% domácí pálenky...
A nebyl bych si tak jistý že všechny voné látky jdou jen na konci destilace.Každý si mohl i v normální pálenici všimnout tu vůni ovoce na počátku destilace-to unikají nejtěkavější esenciální oleje a vůně-těkají prakticky jen v plyné podobě, ale z dobrého kvasu je hned od počátku cítit na povonění i pálenka(silně po ovoci) hned na počátku těsně mezi předkapem a středem.
A i na moravě jsou pálenice co jednou na výkony-honem honem už čeká další zákazník a možná je jich tu většina, soudě podle smradlavých pálenek-čuchnete k ní naježí se vám chlupy na zádech a vypijete jí a naježí se podruhé...)))
A kdyby v našem Korupcestánu a Tunelstánu byl stát při běžných občanech a nešikanoval(nejen) je při malé samozásobitelské výrobě pálenky, klidně bych vás pozval se podívat na moji kolonu.
Ale takhle musím svoji mobilní kolonu vždy po pálení rozložit ze strachu z houfů udavačů a monstr akce celních pijavic a jejich zásahem jako na černého výrobce stovek a tisíců pálenky... vím, musí mě chytit od roku 2010 přímo při pálení, ale proč ukazovat nečinou kolonu zvědavým náhodným pohledům a potencionálnímu udavači...