destilační přístroj



                     
host - 151.252 (?) 
17.11.2010 21:47

Regulace refluxu jde vyřešit přes paralelní kontrolní skleněnou trubičku nainstalovanou u hlavní trubky deflegmátoru-optická kontrola výšky hladiny kondenzátu u reflux přepadu.

Dokap má vyší teplotu par(nejvyšší) a proto je to dokap a já opravdu nevím, jak se jej zbavují profi palírny jinak než odstavením jímání destilátu a ukončením destilace.

Předkap a dokap se hlavně dle mě, pomalou a "vychytanou" destilací a regulací výkonu topení pod kotlem dobře oddělují.

Speciálně dokap, při pomalé destilaci a přes nápln v deflegmátoru v průběhu hlavní destilace a ke konci je právě vhodnou tlouštkou náplně a refluxem kondenzován přímo v deflegmátoru(náplni) a teče zpátky do kotle a masivně se dostane do horní hlavy deflegmátoru(nad nápln) a k primárnímu chladiči až při konci destilace, kdy v kotli a koloně začně stoupat teplota- tj. v kotli již je minimální množství etanolu.Proto se také používají náplnové(kloboučkové) kolony-na řádné oddělení frakcí a případně zesílení destilátu až k neuvěřitelným výškám...(u nás až tak nepotřebných, kromě macerace bylin...)

  
                     
host - 151.252 (?), 22.12.2010 14:23

Posílám fota vlastní rektifikační refluxní kolony a dvojplášt kotle.

Kotel nerez je na teoreticky 70L, prakticky samozřejmě max 50L kvasu.Ohřev přes olej,6kW těleso s termostatem a regulací výkonu tělesa po třetinách.

Ve víku kotle je mosazné pocínované 2" šroubení s těsněním potravinářským silikonem.Zajištění stažení víka kotle je přes 6 upevnovacích topenářských mini stahovacích litinových svorek.

Na koloně od spodu, je druhá část pocínovaného mosazného šroubení s nerez sítkem.Závity šroubení jsou zatěsněny klasickým konopím-lnem.Nad nerez sítkem je cca 5cm zkrouceného nastříhaného měděného plechu-náplně+100cm steatitových porcelánových českých izolačních korálků průměru 8mm, celkem 1,75kg.

Nad totuto náplní kolony je cca 10cm vzduch+jímka teploměru a vsazená redukce se slabší trubkou a poté další redukce s téčkem odstinujícím tok refluxu napřed do jímky.Jímku z cca 0,05L obsahem a její hladinu kontroluji přes skleněné oko.Pomocí 3/8 ventilu reguluji refluxní poměr a kontroluji výšku hladiny ve skleněném oku-které je umístěné právě na rozhraní přepadu refluxu zpátky do kolony.

A úplně nahoře je volně vsazen primární reflux chladič o výšce 30(40)cm a pojistné tlakové víčko.

Vedle kolony na fotu je sekundární chladič na dochlazení destilátu vytékajícícho z rexluxní jímky na cca 20C.

Výška kotle je cca 60cm, výška kolony je cca 170cm, takže sestavení je možné jen v dostatečně vysokém prostoru.Je jistější statické zajištění hlavy kolony třeba řetízkem ke stropu prostory, zabrání se tím při nechtěném štouchnutí rozkymácení kolony a přetěžování víka kotle a těsnění.

Chtěl jsem původně jako rektifikační nápln do kolony použít lehké Cu nebo nerez drátěnky, ale všechny jsou bůhvíjak a z čeho vyráběny v číně a Cu drátěnka navíc chytá samozřejmě měděnku a náročná na čištění octovými parami.

Dvojplášt kotel
Dvojplášt kotel
                     
host - 151.252 (?), 22.12.2010 14:29

Další foto

Kolona se sekundárním chladičem
Kolona se sekundárním chladičem
                     
host - 151.252 (?), 22.12.2010 14:32

A další foto

Primární reflux chladič
Primární reflux chladič
                     
host - 129.96 (?), 22.12.2010 16:13

Hezké. Regulace výkonu by se mi více líbila členitější a výstup a chlazení mám raději ve skle. Ale hezké.

                     
host - 151.252 (?), 22.12.2010 17:31

Regulaci výkonu mám takovou jakou umožnuje použité tříspirálové topné těleso, tj.vypínám jednotlivé fáze.Termostatu můžu ještě po úplném rozebrání přidat citlivost mezí zapnutí/vypnutí(min.rozsah teploty zapnutí a vypnutí, neplést s klasickým jen nastavení teploty)a samozřejmě termostat ovládá stykač+optická signalizace sepnutí stykače doutnavkou.

Chladiče jsou z mědi, ale primární chladič je vyndávací(kontrola čistoty před sezonou) a sekundární chladič má pouze rovnou Cu trubičku 8mm, tou protéká destilát a bohatě stačí rovná, protože chladič je umístěn téměr vodorovně takže destilát protéká pomaleji a také samozřejmě velmi malé množství.

Je zbytečné strašit lidi měděnkou, když navíc cca poslední rok všude nabízej nové měděné nádobí, takže měd určitě není tak toxická jako olovo a olověné pájky a všechny mosazi-ty zejména pro účely destilace a velmi agresivních par.Navíc před sezonou je samozřejmě nutná krátká destilace litru octa s vodou na pročištění bez chlazení.

Chladící okruh mám uzavřený 200L sud a maličké levné ponorné čerpadlo na 12V, provozované do 9V může běžet nepřetržitě a při tomto sníženém napětí dává cca 1,7-2,5L za minutu, což by při sériovém zapojení vývodní hadičky mělo stačit.Sériové zapojení-tj.-hadička od čerpadla jde na sekundární chladič(na jeho konec-proti toku destilátu) a na druhém konci sekundárního chladiče jde hadička na přívod do primárního chladiče.Tímto se zbavím komplikovaného rozdvojení hadiček a snížení toku chladící vody+je toto sériové zapojení hadiček přímo doporučováno na desti foru.Mám sice nakoupeny i hadičkové rozdvojky, ale pokud to nebude nutné pojedu na sériové zapojení.


                     
host - 179.11 (?), 23.12.2010 11:31

Chtěl bych se zeptat, máte někdo zkušenosti s předehříváním kvasu odpadním teplem. Touto problematikou jsem se chvíli zabýval, ale chtěl bych znát praktický názor.

                     
host - 220.205 (?), 23.12.2010 11:47

Obecně platí, že předehřívání jakékoliv hmoty, tedy i kvasu odpadním, tzv. brýdovým teplem je z ekonomicko-energetického hlediska velmi výhodné a to i cenu, zvýšené pracnosti (v tomto případě mytí příslušné nádoby). Myslím, že aparatury Arnold Holstein právě na této problematice zapracovaly, bohužel už ne na destilačním procesu, což by bylo daleko zajímavější. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 90.136 (?), 3.1.2011 22:58

dobrý den, mám za sebou první pálení a dotaz, sestavil jsem palírnu kamna (petry), hliníková konvice, skleněná kolonka, zahrádkářská hadice (již mám objednanou potravinářskou do 200 st.), skleněný chladič. Pálil jsem jeblečné víno. Již při pálení jsem cítil divný zápach. Při přepálení 20 l vína jsem získal 1,5 l kořalky, která chutná celkem dobře, ale smrdí zahrádkářskou hadicí. Jde kořalku nějak přefiltrovat nebo existuje nějaký způsob, jak se zbavit toho gumozápachu?

                     
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 142.1 (?), 3.1.2011 23:03

Postupovat od kvalitnějšího pití ke gumovce. Pak to bude jedno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika