Vdaka za pripomienku. Musim preverit to vyhrievacie teleso. Pouzivam ten najkvalitnejsi transformatorovy olej z laboratornych testov. Uz si nepamatam typove oznacenie, ale preverim tie nebezpecia o ktorych ste pisal.
Nadobu nemam tlakovu, ale otvorenu. Gulovy ventil pouzivam iba na uzavretie pocas odstavenia, aby sa do oleja nedostavala vzdusna vlhkost.
Uvedomujem si, ze povrch vyhrievacieho telesa sa v oleji zahrievane na vyssiu teplotu ako keby bolo vo vode, ktora ma max. 100oC.
Od dvojplastu s vodou som upustil, lebo by som musel nadobu natlakovat dost vysoko aby som zvysil teplotu varu vody.
Ale mam napad ako to urobit. Pridam jedno tepelne cidlo, ktorym budem merat teplotu oleja a preprogramujem procesor termostatu tak, aby sa prioritne sledovala teplota oleja. Tym zabezpecim, ze teplota oleja neporastie dramaticky, ale bude obmedzena napr. na 120oC. Trochu to predlzi pociatocny ohrev. Musim si najprv namerat realne priebehy teploty oleja, aby som neriesil nieco, co nie je potrebne riesit. Lebo si uvedomujem, ze teplota oleja bude vysoka iba na zaciatku ohrevu. Pri ustalenej teplote (pocas destilacie uz teplota bude len okolo 15-20oC vyssia ako je vystupujuca para,
Co sa tyka refluxu,... ano nedochadza k ochladzovaniu na celej ploche prierezu refluxu rovnomerne. Ale cez kolonu prechada vodorovne v strede 0,5" rurka s chladiacim mediom a to v dvoch miestach. Takze nemoze hovorit iba o kondnzacii par na stene refluxu. Ale viem o tom, mam nachystane plnidlo, ale zatial som nevyskusal... ale vyskusam
Zelam Vam pekny den
Pekny den